Odg: Apatinski paprikaš By: rj Date: 08 Januar 2009, 11:02:05
onda se nismo razumjeli neko stavlja kajmak u kotlic pri kraju kufanja
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 08 Januar 2009, 11:35:34
U paprikas koji mi Apatinci spremamo ne ide apsolutno nista od mlecnih proizvoda, mada ima nekih koji stave i malo mleka, pa dodavaju ulje, cak i kockice cokolade, sto je meni neshvatljivo...ali dobro, svako ima neke svoje finese kojih voli da se pridrzava. Jedino ne volim kad neko uporno tvrdi da je njegov nacin najbolji i da bi trebali svi tako kuvati.
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 08 Januar 2009, 13:15:34
Bole, ajd molim te, nabroj sve sastojke koji idu u TVOJ papras

Odg: Apatinski paprikaš By: Garfield Date: 08 Januar 2009, 16:22:06
Ako sam dobro shvatio, riba se neće raspasti bez obzira koliko se dugo kuha ali je jedini uvjet da se ubaci u HLADNU vodu tj. odmah na početku kao u varijanti Apatinskog paprikaša ?!?
Jel to 100 % sigurno? Imam soma, šarana, štuku i ovih dana ću isprobati tu varijantu "sve odjednom" pa ne bih volio da zaj.... stvar

Odg: Apatinski paprikaš By: rebel Date: 08 Januar 2009, 16:42:58
Ma prvo sipaš malo vode da se sastojci (riba) ne zalepi za kotlić,
Onda dodaš luk,
pa složiš ribu, glava i krupni komadi najniže, rep odgore ili, odsečeš repno peraje,
Odmah preliješ sa paradajz sokom, malo da odstoji 10-15 minuta,
dospeš vodu, so i papriku.
Kuvaš na mahnitoj vatri svo vreme(ako hoćete da se luk skuva-raspadne),
kad vatra uspori zna da zagori!!!!!
Kotlić vrtiš i paziš da ne iskipi.
NE MEŠAŠ!
Kad je gotov - pojedeš sa društvom!
Posle se odvališ od špricera!
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 08 Januar 2009, 17:57:25
Nemoj preterati sa štukom - dovoljna je glava i eventualno rep...
Odg: Apatinski paprikaš By: Garfield Date: 08 Januar 2009, 18:40:20
Samo još jedno pitanjce i neću više smetati

Zaključio sam da se riba neće raspasti jer je prije kuhanja ostavimo 15 minuta da odstoji u paradajz soku. E sad, da li i usoljavanje ribe igra neku ulogu u tome ili ne? Vidio sam na ovom Pikemanovom filmiću da je on samo posolio ribu odozgora a ne da je sve komade okretao u kotliću da se sol ravnomjerno raspodjeli po svim komadima.
Dakle pitanje glasi: Da li samo paradajz sok igra ulogu da se riba kasnije tokom kuhanja ne raspadne ili je bitno i to usoljavanje?
Odg: Apatinski paprikaš By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 08 Januar 2009, 19:07:34
Vidim da se vode polemike oko paprikaša pa evo da se i ja uključim pošto idem na takmičenja u spremanju fiš paprikaša. Ovako moj recept pa ko voli nek izvoli: luk skuham u glavicama i obavezno važem u odnosu na ribu. Kad se skuha to je nekih 45min izmiksam ga i mikseru, stavim u kotlić, poslažem ribu na kg ribe 1,1 L vode i stavim na vatru. Na kg ribe stavljam 1 dj paradajza i tek kada provri dodajem papriku i sol, paprika ima ogromnu ulogu, kuham ga 25-30min. Deset minuta prije kraja dodam bjelog vina i to je to. Uglavnom na takmičenju traže prvo da čorbabude kao mlijeko, bez grudvica od luka, boja i ukus. I naravno da se riba ne raspadne.
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 08 Januar 2009, 19:16:32
Hauba, care, evo sastojaka koji idu u MOJ (paprikaner):

Pored ribe i vode, ide jos sledece: kuvani paradajz, luk (nekad sitno iseckan, nekad samleven), slatka i ljuta mlevena paprika, suva papricica i so.
To je apsulutno sve

Sluzi se obavezno sa testom, ali to i ne treba posebno naglasavati, kao i sam proces kuvanja. Licno ja ga ne spremam nesto cesto, ali moj stari da, i svaki put ispadne fantastican.
Kasnije cu vam otkriti i par caka kako sto posto da znate da je paprikaner skuvan, kao i jednu caku oko lozenja vatre (ovo sam naknadno naucio radeci u "Zlatnoj Kruni".
Prijatno

Odg: Apatinski paprikaš By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 08 Januar 2009, 19:24:56
M upravu si potpuno nema tu neke nauke bitno je da ga sa srcem i dušom kuhaš i svaki puta se sam sebi diviš
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 09 Januar 2009, 10:06:09
Kakav bre puding

Nego, vidim da ima svakojakih fora i caka kod paprasa.
Mornaru moj, sve si lepo izvagao, ali ne rece kolko luka stavljas na kg ribe i dal zalivas sas onom vodom
u kojoj se je kuvao luk???
Bole care, ajde odaj nam jos pokoju tajnu, nikome necemo rec

Vidim, da niko ne pominje Vegete. Zar vas je stid kazat, da upotrebljavate i taj zacin ili
vam je ispod casti

Odg: Apatinski paprikaš By: Bigash Date: 09 Januar 2009, 10:53:41
Jebes mi sve Haubica, za ovih par godina kolko te znam po forumima , dobio si barem 480 recepata za paprikash, a on i dalje pita za luk i vegetu

Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 09 Januar 2009, 10:56:15
Jebi ga, svak pocetak je tezak

Bigash, cjeli zivot se uci, ama bas cjeli

Jaoooo, ja bih probao sve te vase paprase, pa da se onda odlucim, na koji nacin je najbolji

Odg: Apatinski paprikaš By: Bigash Date: 09 Januar 2009, 10:58:11
Evo ti najbolji savjet, kad budes skuvao 100 paprasa, sve ce ti se samo reci, hebaceti se za tudje recepte

Odg: Apatinski paprikaš By: rebel Date: 09 Januar 2009, 11:04:43
E sad samo ostao

Vidim ja da vi sa strane name ne verujete i mislite da imamo neke tajne sastojke.

Vegetu ne stavljam i tu nema tajne.
I biće izgleda po onom vicu:
Našli se Englez i Amer i divane o travnjaku, pa će Amer:
Je li bre Englez, nešto ne shvatam.. Ja sve radim kao i ti, ista trava ista podloga, šišam svaki dan, mazim pazim i zovem je Đorđe.. a tvoja trava opet bolja?

Jeste kolega, ali ja to radim već evo 600 godina!
Izgleda da je isto i sa paprikašem..

Ovaj region od Baje do Apatina daje najbolje paprikaše na svetu!

I nema tajne, samo treba kuvati i družiti se sa pravim ljudima.