Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174
Odg: Apatinski paprikaš By: rj Date: 08 Januar 2009, 11:02:05
onda se nismo razumjeli neko stavlja kajmak u kotlic pri kraju kufanja
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 08 Januar 2009, 11:35:34
U paprikas koji mi Apatinci spremamo ne ide apsolutno nista od mlecnih proizvoda, mada ima nekih koji stave i malo mleka, pa dodavaju ulje, cak i kockice cokolade, sto je meni neshvatljivo...ali dobro, svako ima neke svoje finese kojih voli da se pridrzava. Jedino ne volim kad neko uporno tvrdi da je njegov nacin najbolji i da bi trebali svi tako kuvati.
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 08 Januar 2009, 13:15:34
Bole, ajd molim te, nabroj sve sastojke koji idu u TVOJ papras :takoje: :takoje:
Odg: Apatinski paprikaš By: Garfield Date: 08 Januar 2009, 16:22:06
Ako sam dobro shvatio, riba se neće raspasti bez obzira koliko se dugo kuha ali je jedini uvjet da se ubaci u HLADNU vodu tj. odmah na početku kao u varijanti Apatinskog paprikaša ?!?
Jel to 100 % sigurno? Imam soma, šarana, štuku i ovih dana ću isprobati tu varijantu "sve odjednom" pa ne bih volio da zaj.... stvar :no:
Odg: Apatinski paprikaš By: rebel Date: 08 Januar 2009, 16:42:58
Ma prvo sipaš malo vode da se sastojci (riba) ne zalepi za kotlić,
Onda dodaš luk,
pa složiš ribu, glava i krupni komadi najniže, rep odgore ili, odsečeš repno peraje,
Odmah preliješ sa paradajz sokom, malo da odstoji 10-15 minuta,
dospeš vodu, so i papriku.

Kuvaš na mahnitoj vatri svo vreme(ako hoćete da se luk skuva-raspadne),
kad vatra uspori zna da zagori!!!!!
Kotlić vrtiš i paziš da ne iskipi.

NE MEŠAŠ!

Kad je gotov - pojedeš sa društvom!
Posle se odvališ od špricera!
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 08 Januar 2009, 17:57:25
Nemoj preterati sa štukom - dovoljna je glava i eventualno rep...
Odg: Apatinski paprikaš By: Garfield Date: 08 Januar 2009, 18:40:20
Samo još jedno pitanjce i neću više smetati :smiley:
Zaključio sam da se riba neće raspasti jer je prije kuhanja ostavimo 15 minuta da odstoji u paradajz soku. E sad, da li i usoljavanje ribe igra neku ulogu u tome ili ne? Vidio sam na ovom Pikemanovom filmiću da je on samo posolio ribu odozgora a ne da je sve komade okretao u kotliću da se sol ravnomjerno raspodjeli po svim komadima.

Dakle pitanje glasi: Da li samo paradajz sok igra ulogu da se riba kasnije tokom kuhanja ne raspadne ili je bitno i to usoljavanje?   
Odg: Apatinski paprikaš By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 08 Januar 2009, 19:07:34
Vidim da se vode polemike oko paprikaša pa evo da se i ja uključim pošto idem na takmičenja u spremanju fiš paprikaša. Ovako moj recept pa ko voli nek izvoli: luk skuham u glavicama i obavezno važem u odnosu na ribu. Kad se skuha to je nekih 45min izmiksam ga i mikseru, stavim u kotlić, poslažem ribu na kg ribe 1,1 L vode i stavim na vatru. Na kg ribe stavljam 1 dj paradajza i tek kada provri dodajem papriku i sol, paprika ima ogromnu ulogu, kuham ga 25-30min. Deset minuta prije kraja dodam bjelog vina i to je to. Uglavnom na takmičenju traže prvo da čorbabude kao mlijeko, bez grudvica od luka, boja i ukus. I naravno da se riba ne raspadne.
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 08 Januar 2009, 19:16:32
Hauba, care, evo sastojaka koji idu u MOJ (paprikaner):  :cheesy:

Pored ribe i vode, ide jos sledece: kuvani paradajz, luk (nekad sitno iseckan, nekad samleven), slatka i ljuta mlevena paprika, suva papricica i so.
To je apsulutno sve  :ok:

Sluzi se obavezno sa testom, ali to i ne treba posebno naglasavati, kao i sam proces kuvanja. Licno ja ga ne spremam nesto cesto, ali moj stari da, i svaki put ispadne fantastican.
Kasnije cu vam otkriti i par caka kako sto posto da znate da je paprikaner skuvan, kao i jednu caku oko lozenja vatre (ovo sam naknadno naucio radeci u "Zlatnoj Kruni".

Prijatno  smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 08 Januar 2009, 19:24:56
M upravu si potpuno nema tu neke nauke bitno je da ga sa srcem i dušom kuhaš i svaki puta se sam sebi diviš
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 09 Januar 2009, 10:06:09
Kakav bre puding :huh: :huh: :huh:
Nego, vidim da ima svakojakih fora i caka kod paprasa.

Mornaru moj, sve si lepo izvagao, ali ne rece kolko luka stavljas na kg ribe i dal zalivas sas onom vodom
u kojoj se je kuvao luk???

Bole care, ajde odaj nam jos pokoju tajnu, nikome necemo rec :lol: :bye:

Vidim, da niko ne pominje Vegete. Zar vas je stid kazat, da upotrebljavate i taj zacin ili
vam je ispod casti :huh: :huh:


Odg: Apatinski paprikaš By: Bigash Date: 09 Januar 2009, 10:53:41
Jebes mi sve Haubica, za ovih par godina kolko te znam po forumima , dobio si barem 480 recepata za paprikash, a on i dalje pita za luk i vegetu  :tongue:  :rlol:
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 09 Januar 2009, 10:56:15
Jebi ga, svak pocetak je tezak :rlol: :bye: smiley033
Bigash, cjeli zivot se uci, ama bas cjeli :takoje: :takoje:
Jaoooo, ja bih probao sve te vase paprase, pa da se onda odlucim, na koji nacin je najbolji smiley033 smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: Bigash Date: 09 Januar 2009, 10:58:11
Evo ti najbolji savjet, kad budes skuvao 100 paprasa, sve ce ti se samo reci, hebaceti se za tudje recepte  :bye: :wink:
Odg: Apatinski paprikaš By: rebel Date: 09 Januar 2009, 11:04:43
E sad samo ostao  :eek:

Vidim ja da vi sa strane name ne verujete i mislite da imamo neke tajne sastojke.  :rlol: :rlol:
Vegetu ne stavljam i tu nema tajne.

I biće izgleda po onom vicu:
Našli se Englez i Amer i divane o travnjaku, pa će Amer:
Je li bre Englez, nešto ne shvatam.. Ja sve radim kao i ti, ista trava ista podloga, šišam svaki dan, mazim pazim i zovem je Đorđe.. a tvoja trava opet bolja?  :sad: :embarassed: :help:
Jeste kolega, ali ja to radim već evo 600 godina!

Izgleda da je isto i sa paprikašem..  :ok: :takoje: :thumbup:

Ovaj region od Baje do Apatina daje najbolje paprikaše na svetu!  :thumbup:
I nema tajne, samo treba kuvati i družiti se sa pravim ljudima.