Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172
Odg: Apatinski paprikaš By: dushann Date: 24 Februar 2013, 15:14:26
Još ja gledam odakle ti ta boja, rekoh radio je fotoshop, kad vidi ti njega ukršta paprike ;)

Послато са Telenor_Smart_HD користећи Тапаток 2


Odg: Apatinski paprikaš By: KOSAVA Date: 24 Februar 2013, 16:18:20
Tko zna, zna :cheesy: smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: juzba Date: 24 Februar 2013, 17:11:21
Svaka čast smiley033
Juče smo se i mi malo družili, bilo je i fiša al je kod nas morao biti u oraniji :cheesy:
Odg: Apatinski paprikaš By: baca68 Date: 24 Februar 2013, 21:53:43
...ajd pomagajte braco da i ja skromni samouki kuvar napravim apatinski specijalitet.... za uzvrat vam obecavam bar jednom nedeljno novi recept za spremanje ribe.. a sta mislite o novoj temi sa nazivom npr.... neobicni recepti ribljih specijaliteta?????????'   ps od pecanja jedino vise volim da kuvam na pecanju....

Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 24 Februar 2013, 22:21:56
Luk po ukusu, danas sam na 2,5 kg ribe stavio tri osrednje glavice. Bitno je da ga sitno iseckaš, možeš dodatno da ga usitniš super seckom pazeći da ne ispadne kaša od njega.

Na dno kotlića luk, preko njega riba... prelij sa 1,5-2 dcl paradajz soka (zavisi od količine ribe).

Dodaj vodu - 1,5 litar na kilogram neočišćene ribe.

Soli po ukusu, možeš usoliti ribu ranije i ostaviti da odstoji. Postoje tvrdnje da predhodno soljenje ribe sprečava ispuštanje arome i davanja ukusa paprikašu.

Na pola kilograma ribe stavi jednu ravnu kašiku paprike (ili jednu punu na kilogram, odprilike mu dođe na isto), ljute po ukusu. Feferone za one koji vole ljuće...

Umešaš papriku da se sjedini sa vodom, ako imaš vremena ostaviš da malo odstoji i pravac na vatricu (neka konstantno bude jaka), preporučujem vrbu. Veselo pucketa i dalje optimalnu temperaturu. smiley235

Ako je riba krupna prepolovi glavu po dužini, možeš da izvadiš gorku kost iz glave.

Kuvaš 40-45 minuta, zavisi od jačine vatre i oblika kotlića, ja preferiram emajlirani Metalac. Povremeno zavrti kotlić...

Prijatno! smiley111


Odg: Apatinski paprikaš By: baca68 Date: 24 Februar 2013, 22:30:22
..nista odrugih zacina? Nema zaprske? Predpostavljam da idu samo celi komadi ribe. Nema mesanja? Jel dodajete vode tokom kuvanja?
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 24 Februar 2013, 22:33:03
Nema zaprške i drugih začina, dodavanja vode i mešanja... Samo se povremeno zavrti kotlić. Pregledaj temu, mnogo toga je već rečeno...
Odg: Apatinski paprikaš By: baca68 Date: 24 Februar 2013, 22:38:56
Ok. Sutra proba...ako uspe hvalim se i kacim recept za sve koji nisu probali smudja na pomorandzi...pozdrav.
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 24 Februar 2013, 22:39:52
Najveci je problem ubediti nove kuvare da je zaista tih 5 sastojaka dovoljno da napravi fantasticno jelo......najteze je nekome ko dugo kuva sad da ne nabaca jos 5-6 zacina, da nedinsta luk, da se odvoji od zaprske, vegete i gotovih zacina za ribu!

      A poenta Apatinca je bas u toj jednostavnosti: Riba, voda, luk, paprika, paradajz i so.....Nista vise,nista manje!


Sve odjednom......... bum u kotlic i za 45 minuta, aj sat vremena ako je za vise ljudi, sedi i jedi :cheesy:

I naravno vatra, nikako plin ili ringla :no:
Odg: Apatinski paprikaš By: baca68 Date: 24 Februar 2013, 22:54:19
Postujem... i slusam,za ovo nesto malo godina sto kuvam, svacega je imalo za cuti i videti. Nekoliko stotina svojih varijanti imam za spremanje ribe, divljaci, vodozemaca, zglavkara i divljih plodova. Jedino nisam imao strpljenja da slusam, niti nedaj boze spremam, recepte tipa  " zatim dodat` kesu fanta i kasiku vegete......."!  Hvala za vas trud.
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 24 Februar 2013, 23:10:09
Citat: baca68 poslato 24 Februar 2013, 22:54:19
Jedino nisam imao strpljenja da slusam, niti nedaj boze spremam, recepte tipa  " zatim dodat` kesu fanta i kasiku vegete....... " !

E i neka! Živećeš duže i hranićeš se zdravije i ukusnije.
Odg: Apatinski paprikaš By: Pirke vuk s Tise Date: 24 Februar 2013, 23:18:26
Ja mislim da ne treba biti isključiv, što se tiče "recepata" Svako kuvanje paprikaša je priča za sebe. Sve zavisi od društva, raspoloženja, ambijent koji se napravi. Jedan je paprikaš kada se napravi u dvorištu, a drugi kad ga naš drug Herijavec Zdravko- Heri, skuva na Tisi na 20 i nekom kilometru, od ribe, koja samo što je upecana, na vatri od suvog granja, koje je Voja nakupio, pa malo priče, pa rakijica. Od začina, ko šta ima na svom brodu, to donese, a što kaže  "ellesar" što jednostavnije to bolje. Mogao bi još da detaljišem, al tu nema kraja.
PS: Al samo još i ovo. Nije se desilo za sve ove godine druženja, da nam je ostalo  paprikaša u kotliću za podgrevanje, ili nedaj bože za sutra :cheesy:
Odg: Apatinski paprikaš By: baca68 Date: 24 Februar 2013, 23:26:41
pirke svaka ti je rec tacna.nema iskljucivosti izuzev kada je o vestackim aromatima rec. hemijski pojacivaci ukusa....nikad i nikad.
Odg: Apatinski paprikaš By: KOSAVA Date: 25 Februar 2013, 10:29:49
Citat: ellesar poslato 24 Februar 2013, 22:39:52
Najveci je problem ubediti nove kuvare da je zaista tih 5 sastojaka dovoljno da napravi fantasticno jelo......najteze je nekome ko dugo kuva sad da ne nabaca jos 5-6 zacina, da nedinsta luk, da se odvoji od zaprske, vegete i gotovih zacina za ribu!

      A poenta Apatinca je bas u toj jednostavnosti: Riba, voda, luk, paprika, paradajz i so.....Nista vise,nista manje!


Sve odjednom......... bum u kotlic i za 45 minuta, aj sat vremena ako je za vise ljudi, sedi i jedi :cheesy:

I naravno vatra, nikako plin ili ringla :no:

To majstore apsolutno se slazem :tongue: po 68 puta u ovoj temi :lol:.  Iz prakse, dam coveku recept i kazem ne eksperimentisi ni sa kakvim zacinima jasno=jasno.  Doslo drustvo na paprikas kad ono nesto nije kako treba. Na sopao sargarepe, stavio malo koncentrata, dodao vegete i u stvari napravio bljak paprikas u odnosu na izvorni recept. Kazu mu gosti Vladin bolji(paprikas) on se i naljuti jos zbog sujete, e jbg.

Kod Pirketa bi jos samo dodao sebe u drustvo :cheesy: smiley033 

PS:
Raspisujem konkurs za cepanje vrbe. :cheesy:  Odnosno kupujem lepo seckanu vrbu na duzinu od 30 cm ukupna kolicina 1m, pogodna za cepanje, pozeljna sa sto manje cvorova. Ili u jednoj recenici da bude ko pikemanova. :wink: smiley033   
Odg: Apatinski paprikaš By: mailman Date: 25 Februar 2013, 12:52:32
Citat: ellesar poslato 24 Februar 2013, 22:39:52
Najveci je problem ubediti nove kuvare da je zaista tih 5 sastojaka dovoljno da napravi fantasticno jelo......najteze je nekome ko dugo kuva sad da ne nabaca jos 5-6 zacina, da nedinsta luk, da se odvoji od zaprske, vegete i gotovih zacina za ribu!

      A poenta Apatinca je bas u toj jednostavnosti: Riba, voda, luk, paprika, paradajz i so.....Nista vise,nista manje!


Sve odjednom......... bum u kotlic i za 45 minuta, aj sat vremena ako je za vise ljudi, sedi i jedi :cheesy:

I naravno vatra, nikako plin ili ringla :no:

A zasto ne plin?