Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165
Odg: Apatinski paprikas By: Zmaj Strasni Date: 16 Februar 2012, 13:17:40
Nekad bilo. Sad kad je besplatna degustacija na Ribarski vecerima obicno to vece bude Romska noc  :cheesy:
Odg: Apatinski paprikas By: alexdja Date: 16 Februar 2012, 13:52:39

Nis ti ni lood :wink: :cheesy: :thumbup:


Nemam reči...   :tongue: :ok: :clap2: :thumbup:


Odg: Apatinski paprikas By: ellesar Date: 16 Februar 2012, 15:14:48
E nekad je to bilo,ćića je radio u Šaranu ,gde je ovo slikano i snimano,on kaže da su nekad kuvali po 200 kotlića dnevno,jer su autobusi dovozili organizovano iz cele Juge, a bogami i šire samo da se u Šaranu proba ili opet pojede to čudo od paprikaša.
Bio je to internacionalno poznat restoran :takoje:
E sad uzmite da je prosečan kotlić bio za 6 osoba,pa vi vidite koliko je to ljudi dnevno dolazilo.

Odg: Apatinski paprikas By: KoDar Date: 18 Februar 2012, 15:26:24
Predpostavljam da nija ista riba pored neke gov....e,tacnije cevi gde izbijaju fekalije,i gde je potpuno cista voda,ali licno smatram da ribi netreba cistiti kozu iz prostog razloga jer onda gubimo njen pravi miris i ukus!
U pravu si 100 %.
Zato i ne pecam kod kanalizacijskih ispusta, a pogotovo ne bih kuhao ili spremao na drugi način takvu ribu :no:!
Odg: Apatinski paprikas By: tićo Date: 20 Februar 2012, 09:57:09
Pravi je dan za - "Apatinski riblji paprikaš"

Jelo koje najbolje i najviše predstavlja naš grad i po kome je poznat nadaleko, sem po pivu,jel. Nekada se u legendarnom restoranu "Šaran" pravilo i po 200 kotlića dnevno, jer su autobusi iz cele zemlje dovozili hedoniste, gurmane, željne pravog ribljeg paprikaša, koga ruku na srce i danas majstorski i najbolje spremaju apatinci. Način pripreme ovog jela, koje se pravi na ovaj način samo od Bezdana do Bogojeva, je jednostavan,minimalistički i skroman-kao i uostalom život siromašnih ribara koji nisu imali bog zna kakve uslove na Dunavu. Čak i danas kad hoćemo da počastimo dragog gosta nečim specijalnim,nije nam teško da skoknemo po 2-3 kile šarana i uz 2-3 rakijice od kajsije i veselo pucketanje crvene vrbe,pružimo jedinstveni doživljaj koji ostaje u sećanju i prepričava se dugo.

Evo kako se pravi:

Dakle da budemo jasni, ovo je jelo koje se priprema vani, u kotliću, na vatri....NIKAKO na ringli ili plinu. Moj prezir svakome ko ponizi ovo jelo spremajući ga na struji ili plinu i usudi se nazvati tu splačinu Apatinskim ribljim paprikašem.
Dakle, mi apatinci smo jako osetljivi na svoj paprikaš...recimo koliko i slavonci na svoj čuveni kulin.
Vrlo jednostavno jelo, poštujte količine začina i pobogu nedodavajte ili ne oduzimajte ništa.
Prvo luk, najbolje je da je malo smrzao, pa izgubio svoju gorčinu...naseckajte ga što sitnije možete, ovde ne blender ne dolazi u obzir jer luk iz blendera bude gorak i upropasti sve.
Dakle što sitnije...
...dalje, riba. Dobro je uzeti je dan ranije i očistiti, naseći i posuti kašikom soli,promešati i ostaviti u frižider...zašto,jednostavno -neće se raspasti u toku kuvanja,a drugo-ukus, so će proći do kosti i dobro začiniti meso. Naravno moze se koristiti i sveza riba, dosta ljudi je čak i preferira.
Začine dodajte odmah....sve,dobro ih utrljajte u ribu....
Što se tiče količine ljutine, nepreterujte 1/3 supene kašike mlevene ljute paprike, je sasvim dovoljno.
Možete ubaciti i 2-3 suve ljute feferone,kojima će oni koji vole baš vatreno doterati samo svoju čorbu.
Voda....važna stavka.
Hoćete da se paprikaš skuva za tačno određeno vreme, da čorba bude gusta-ne pregusta, a da se riba ne raspadne.
E pa, poštujte preporučenu količinu, bar za početak...
A to je 1,4 litar po kili ribe!
Ništa to je to....stavite na vatru i kuvajte tu oko sat vremena, ili dok vam se ne učini dobro,povremeno zavrtite kotlić da nebi zagorelo, nikako nemešajte,sve bi se raspalo...održavajte ujednačenu vatru,ako krene da kipi blago zaljuljajte kotlić.... i uživajte u samom činu pripremanja ovog odličnog jela. Pred kraj probajte, u slučaju da treba još malo da se dosoli.
Inače tradicionalno drvo na kojem se priprema paprikaš je crvena vrba, ali i bukva će lepo da posluži.Dim će dati posebnu aromu čitavom jelu.

Posluživanje
Služi se sa širokim rezancima, po mogućstvu, domaćim.
Prijatno


Odg: Apatinski paprikas By: kviskons Date: 20 Februar 2012, 10:26:52
E gde me nadje sad, cim okopni ovo belo g...no, zavrticu jedan. Uf.  :tongue:
Odg: Apatinski paprikas By: ellesar Date: 20 Februar 2012, 10:28:00
Ma koji levak sastavio ovaj recepat :lol: Pojma nema ni o Apatinu ni o paprikasu :no: aha....neki ellesar....mulac :smiley:

http://www.coolinarika.com/recept/apatinski-riblji-paprikas/
Odg: Apatinski paprikas By: tićo Date: 20 Februar 2012, 11:00:22
Taj što je sastavio nema pojima  :cheesy: :cheesy:
Odg: Apatinski paprikas By: ellesar Date: 20 Februar 2012, 11:10:18
Ovi sa radio Apatina su jos gori....oni neznaju ni prepisati :rlol: :rlol: :rlol: :rlol:
Odg: Apatinski paprikas By: tićo Date: 20 Februar 2012, 11:12:30
Valjalo bi da zakuvamo jedan  :takoje:
Odg: Apatinski paprikas By: bole 78 Date: 20 Februar 2012, 22:44:49
Valjalo bi naravno :ok: taman da probamo..... :bye:
Odg: Apatinski paprikas By: bladerizer Date: 20 Februar 2012, 23:09:53
uh ja sam veceras kuvao pileci ali ste me sada naterali da sutra kuvam ribu,svaka cast na tekstu smiley033
Odg: Apatinski paprikas By: twister011 Date: 21 Februar 2012, 06:01:21
Pravi je dan za - "Apatinski riblji paprikaš"
Dakle da budemo jasni, ovo je jelo koje se priprema vani, u kotliću, na vatri....NIKAKO na ringli ili plinu. Moj prezir svakome ko ponizi ovo jelo spremajući ga na struji ili plinu i usudi se nazvati tu splačinu Apatinskim ribljim paprikašem.

Jbga, surov zivot i prokleta sudbina me je naterala da jela spremam samo u kuhinji :sad:. Sta da radim kad zivim u stanu (bar trenutno) :sad:
E sad, najveci problem je sto volim da kuvam i konzumiram ovo jelo :smiley:.
Pitanje je, da li mogu slicno (naravno ne isto) jelo da pravim na ringli, a da ne dozivim prezir od kolega privilegovanih otvorenim "kuhinjama" :huh:  Obecavam da cu jelo zvati samo "riblji paprikas" a nikako "Apatinski" :no: :help:
 :lol: :lol:
Odg: Apatinski paprikas By: tićo Date: 21 Februar 2012, 08:35:30
Valjalo bi naravno :ok: taman da probamo..... :bye:

Taman kad dođeš ima da ga pristavimo  :cheesy:

Twisteru011 dođi u Apatin na pravi paprikaš, nemoj se mučiti na ringli  smiley033
Odg: Apatinski paprikas By: twister011 Date: 21 Februar 2012, 16:15:02
Iskreno jedva cekam :bye: Do tada uspevam ove moje da nekako zavaram mojim buckurisem :takoje: :lol: :lol: