Odg: Apatinski paprikaš By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 09 Januar 2009, 15:25:23
Haubice stavim 20 dkg luka po kili ribe i jednu malu kašiku vegete ne više jer bude sladak
Odg: Apatinski paprikaš By: kico Date: 09 Januar 2009, 16:21:47
I mogu vam potvrdit da je stvarno dobar
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 10 Januar 2009, 17:06:47
Moze i malo Vegetice, nije problem...ja licno ne praktikujem, svako ipak ima neki svoj nacin i tu moze da sudi jedino neko ko nikad nije probao paprikas.
Svaki cigo ipak svog konja hvali
Sto se onih "tajni" tice, hehehe, evo za sada jedne o tome kako znati da je paprikaner sigurno skuvan. Znacete po tome sto nema "prstena" svetle boje u tecnosti kada uzmete malo u kasiku za probu
Taj "prsten" je uocljiv jer se voda i mlevena paprika jos nisu kuvanjem dovoljno sjedinili, tj. paprika se jos nije dovoljno razlozila.
Eto sad znate i to...
Odg: Apatinski paprikaš By: Damir Date: 10 Januar 2009, 20:31:43
nemože odmah prvi put kada se kuha da bude dobar zato više puta i onda vidiš šta kao .................
Odg: Apatinski paprikaš By: kico Date: 10 Januar 2009, 22:27:18
što više kuhanja sve bolji i bolji
Odg: Apatinski paprikaš By: Goran Dubravac Date: 10 Januar 2009, 22:38:37
Apatinski paprikash se pravi na "dobrim" drvima,
koja, rece vam Bole.
I vazna stvar,
poshto je vatra jaka pre no shto prokljucha
paziti da ne iskipi.
Ako se to desi mozesh ga baciti jer nie apatinski.
Odg: Apatinski paprikaš By: Djole Date: 10 Januar 2009, 23:58:53
Citat: Bole poslato 10 Januar 2009, 17:06:47... Sto se onih "tajni" tice, hehehe, evo za sada jedne o tome kako znati da je paprikaner sigurno skuvan. Znacete po tome sto nema "prstena" svetle boje u tecnosti kada uzmete malo u kasiku za probu
Taj "prsten" je uocljiv jer se voda i mlevena paprika jos nisu kuvanjem dovoljno sjedinili, tj. paprika se jos nije dovoljno razlozila.
Eto sad znate i to...
E ovo je već "caka".
Odg: Apatinski paprikaš By: Bole Date: 11 Januar 2009, 16:03:34
Citat: Goran Dubravac poslato 10 Januar 2009, 22:38:37
Apatinski paprikash se pravi na "dobrim" drvima,
koja, rece vam Bole.
Nisam jos spomenuo "dobra" drva, ali to i nije od presudne vaznosti...skuvace se papras i na brezovini
Evo vam i druge "tajne" pa prokomentarisite:
Drva za lozenje je najbolje slagati u obliku trougla jer se tako postize maksimalno gorenje vatre oko kotlica i papras ce stalno da vri tokom kuvanja.
Ovo jesu vec finese, ali nije na odmet znati iako tu nema neke nauke...
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 16 Januar 2009, 15:27:51
Eto, ja bas sad spremam papras od sharana.
Probat cu to Apatinsko cudo, samo cu ja ipak da prvo izdinstam luk.
Luk je danas beli, pa cemo da vidimo
Odg: Apatinski paprikaš By: Goran Dubravac Date: 16 Januar 2009, 15:55:52
CitatLuk je danas beli, pa cemo da vidimo huh eek
Kaze se crveni, tj. crni,
al' to nije onaj crveni koji ti koristish
vec ovaj beli shto si rek'o.
A beli luk je chesnjak.
Nadam se da sam bio jasan.
Prijatno CARE!
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 16 Januar 2009, 16:15:39
Crni luk - Kupusinski Jabučar je najbolji za riblji papras!
Odg: Apatinski paprikaš By: blacky1704 Date: 16 Januar 2009, 19:21:31
od luka "vlasca" nema boljeg za spremanje jela. jeste sitan ali............
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 17 Januar 2009, 17:15:00
Gorane; Bio si jasan, da jasniji nisi mogao bit
Kod mene se kaze: Za onaj crveni kojeg ja koristim "Rdeča čebula".
Za obicni crni, koji je bjelkaste boje "Bela čebula".
A za bjeli luk ili ti češnjak "Česenj".
Pikeman; bas toga sam upotrebio, kod mene se to zove "Stara bela čebula"
Jos da kazem, bolje se raskuva nego onaj moj crveni
Papras je ispao odlican i ljudi su jeli i ribu
Bit ce jos bolji, kad sneg ode, pa da ga zakuvam vani na pravoj vatri
Odg: Apatinski paprikaš By: Garfield Date: 17 Januar 2009, 19:56:45
Evo mene je društvo odgovorilo u mojoj namjeri da skuham svoj PRVI pravi apatinski papraš
.
Skuhao sam im čobanac na ovom snijegu - vani u kotliću, sliku imam ali je to off-topic pa je neću zakačiti...
Odg: Apatinski paprikaš By: Hauba Date: 18 Januar 2009, 09:06:15
Djole; kako drugacije da napisem, sunce ti nebesko
Nego, jos jedno pitanjce me muci. Kolko sladke paprike stavljate.
Dal to odoka ili bas odredjenu kolicinu?
Ja sam na cca 2 litra vode stavio jednu punu supenu kasiku i jos malko
Sharana sam prvo isjeko na komade, malo posolio i stisnuo jedan limun na njega.
Ovako je stajao koji sat.
Luk sam sitno nasjeckao, posolio i na malko ulja dinstao jedno 20 minuta. Luka je bilo dobre pola kile.
Onda sam maknuo sa vatre, dodao ribu, prelio sa cca 4 deci paradajz sosa i zalio vodom.
Kad je provrilo sam dodao papriku i jednu kasiku vegete, dodao jedan lovorov list i nekoliko zrna mjesanog bibera.
Sve to je jako kljucalo jedno 40 minuta.
Moje "kvazi" testo su bili Barilla siroki rezanci.
Skuvani u slani vodi sa par kapi maslinovog ulja.
Ocjedeni, stavljeni na veliki tanjir a na njih sam narezao par reznja maslaca, da se istopi.