Odg: Apatinski paprikaš By: mi-ne Date: 23 Novembar 2014, 17:30:35
Citat: pauk poslato 18 Novembar 2014, 09:18:36
Ajde neko od iskusnih da mi objasni konkretno u cemu je u principu razlika izmedju riblje Corbe i Paprikasa?
Odlicno pitanje, cak bih rekao odlicna tema (a i to moze da se sredi).
Dok sam cekao jednom prilikom da corba, fish, paprikas ...sta li je, bude kuvan razmisljam kako da ga ili je zagustim.
I onda mi pade na pamet da odlukom nekih vukova sa foruma corba, fish, paprikas ili sta li je, ako je gust mora da se zove perkelt.
Ludilo.
Odg: Apatinski paprikaš By: laki22 Date: 23 Novembar 2014, 17:53:26
prvi put cujem da se luk ne secka za corbu...
Odg: Apatinski paprikaš By: meda Date: 23 Novembar 2014, 19:51:51
Citat: Dunavski plićak poslato 23 Novembar 2014, 17:22:29
Kako ne postoji granica? Kao sto se zna šta je Bečka šnicla,zna se i šta je Apatinski paprikaš,hiljadu puta objašnjeno na predhodnim stranicama.Pošto je nedelja,okrenuh i ja jedan...
Ako si imao dobru papriku, onda verujem da je
Odg: Apatinski paprikaš By: laki22 Date: 23 Novembar 2014, 20:27:13
Citat: Dunavski plićak poslato 23 Novembar 2014, 17:22:29
kakoooo dobijate ovako konstantnu boju i gustinu
ja nikako da uspem to da dobijem
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 23 Novembar 2014, 20:39:37
Citat: mi-ne poslato 23 Novembar 2014, 17:30:35
Odlicno pitanje, cak bih rekao odlicna tema (a i to moze da se sredi).
Dok sam cekao jednom prilikom da corba, fish, paprikas ...sta li je, bude kuvan razmisljam kako da ga ili je zagustim.
I onda mi pade na pamet da odlukom nekih vukova sa foruma corba, fish, paprikas ili sta li je, ako je gust mora da se zove perkelt. Ludilo.
E svasta. Ko moze da odluci da je corba....perkelt. To je kao da je neko odlucio da je becka snicla....... karadjordjeva, posto su obe pohovane i od mesa.
Perkelt je opet skroz drugo jelo, sadrzi slaninu, dinstanu papriku i paradajz i jede se sa testom u koje je umesan svezi sir i przene kockice slanine i uopste nije corbast, vec je vise gust kao ragu.
Corba je corba, a apatinski paprikas je opet drugo, nije to odluka nekoga ko hoce da se pravi pametan, vec je jednostavno u pitanju tri razlicita jela, slicna samo utoliko sto su sva tri od ribe.
Odg: Apatinski paprikaš By: Toblerone Date: 23 Novembar 2014, 21:02:53
...I ja sam u petak za društvo veselo , zavrteo kotlic....Šaran od 2+ kg i 4 krupna cverglana od po oko 300 gr ....za bolji šmek
...Bilo je cmokili
Odg: Apatinski paprikaš By: Dunavski plićak Date: 23 Novembar 2014, 23:12:37
Citat: laki22 poslato 23 Novembar 2014, 20:27:13
kakoooo dobijate ovako konstantnu boju i gustinu ja nikako da uspem to da dobijem
Nije baš jednostavno za objasniti...
1.Voda...mora biti što mekanija,npr.sa vodom iz planinskog izvora ne bi 2 sata sastavio paprikaš,e sad...
2.Vatra ...jaka i konstantna,ako ključ padne eto problema,ako je prejaka,lomi ribu u kašu,vrba idealna...
3.Paprika...mora biti sitno mlevena,"tj.dobro uradjena",prva berba,ako je domaća i ručno birana,extra...
4.Luk...sitno seckan,kupusinski jabučar idealan za čorbe...
5.Riba ...sveža rečna riba,Šaran,Som....izbegavti zamrznutu ribu
Ovo je ukratko i uopšteno,finese učiš i kradeš od majstora vremenom...i da ne zaboravim još nešto,kad zeznemo paprikaš,a dešava se...onda kažemo da smo skuvali riblju čorbu
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 01 Decembar 2014, 00:16:33
Zavrti, zavrti kotlić!
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 01 Decembar 2014, 09:40:12
Jesu to dve tresnjice i feferona
Bome...... sijace se guza danas
Odg: Apatinski paprikaš By: KOSAVA Date: 08 Decembar 2014, 20:58:29
Dakle, kolege drage opet ste počeli sa slikama da mi otvarate apetit.
Nema meni druge nego se opet spremiti za koji kilogram vise odnosno krčkati, pa krčkati. Evo, jedna manja usporedba. Naprimer skuvam solidan pasulj i više za njime nikakvu želju narednih mesec dana, pa i više nemam.
Taj čudotvorni apatinski mogu da jedem sedmicno više puta
Več sam počeo i da istražujem koja je vrsta šarana i iz kojeg dela Dunava - Tise - ribnjaka najbolji. Za sada mi je zaključak da je najbolji ribnjacki šaran iz Ecke za apatinski paprikaš, a za prženje od divljaka vretenaša Dunavskog nema boljeg. Najukusniji mi je sa donjeg Dunava Stojkova ada, Zilova ada, Čibuklija, zato što se voda dobro iz filtrira. U gornjem delu nekada zna da ima cudan ukus neznam zasto. Ribnjak od ribnjaka se razlikuje, a rekli bi riba ko riba, voda ko voda. Ne, nije tako
Kada imam odabrano društvo gledam da uspeh bude zagarantovan
Ečka za paprikaš, a za prženje vretenaši Dunavski.
Odg: Apatinski paprikaš By: pikeman Date: 24 Decembar 2014, 14:34:56
Ovaj je sa apatinskom ribom...
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 24 Decembar 2014, 14:40:54
Auh, al' izgleda
Ja veceras kuvam!!!!
Odg: Apatinski paprikaš By: KOSAVA Date: 25 Decembar 2014, 10:45:05
Šta fali da ja posle ove slike pikemanove koja otvara apetit skrčkam jedan i danas. Juče przili danas malo sa kašikom. Vreme ko poručeno pravi prolećni dan poslednji, a onda dolazi zima duga i hladna pada prvi sneg.
Odg: Apatinski paprikaš By: DakiNS Date: 25 Decembar 2014, 11:37:47
Samo me sekirate! Imam zdravstvenih problema pa ne smem ni pomisliti na tu lepotu, a vi kao da prkosite.
Odg: Apatinski paprikaš By: sale54 Date: 25 Decembar 2014, 20:43:11
E Vlado sve znas saran iz tople mlave po meni losiji od Dunavske babuske.
A sarani sa stojkove slatki ko med