Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172
Odg: Apatinski paprikaš By: dushann Date: 14 Februar 2014, 01:32:34
E o ovom sam ja govorio poslednjih godina,  tj uvek sam se pitao kako je pre dosta godina kvalitetna paprika imala sasvim drugačiju da nekažem "slabiju" boju što potvrdjuju i raznorazne fotografije i vrsni veterani ovog specijaliteta a danas je ta ista jača nijansa dobila itekakvu ulogu u paprikašu i da se ne izrazim pogrešno "kvalitetu".


Poslato sas mobilan...  ;-)

Odg: Apatinski paprikaš By: laki22 Date: 14 Februar 2014, 02:36:12
Da li je moj subkektivan osecaj, ili je tako? Narandzasta boja ne valja, crvena boja valja?
Odg: Apatinski paprikaš By: dushann Date: 14 Februar 2014, 02:46:54
Ja npr poslednjih godina imadoh jako kvalitetne paprike i slabe i jake boje, tako isto znam da mnogi trpaju veštačku boju baš zbog te da se ne izrazim pogrešno današnje mode jake boje i bolje prodaje a opet od nekih čujem da ima prirodne jako izražene boje u paprici. Jbg ko bi ga više znao al jedno je sigurno kvalitetna paprika mi je bitna i to se oseti i raskuvava i vidi po dobroj granulaciji a boju lično nikad nisam smatrao kao presudni faktor.
Odg: Apatinski paprikaš By: laki22 Date: 14 Februar 2014, 02:53:56
Rekao sam u predhodnim postovima... crveno, crvena  :tongue:
Mada, drustvo, meso, moze i da prodje ona.... nandzarasta  :rolleyes:
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 14 Februar 2014, 08:00:49
Crvena u paprici se dobija na par načina, jedan svakako jeste prehrambena boja....nažalost.
Ali nije svaka jarko crvena paprika obojena.
Zavisi ponajviše od sorte paprike, pre se mlela samo jedna i svi su imali tu neku podjednaku boju. E, ali šta ćeš, poljoprivreda napreduje, dolaze nove sorte, novi hibridi. Tako da je današnja paprika uglavnom miks, 2 do 3 hibrida. Od kojih je jedan, ili dva odgovoran za boju. Zašto? Svaki iole veći proizvođač je već izašao na šire tržište nego što je lokalna pijaca. On mora imati šok efekat, da kažem, ono što će ljude privući baš njegovoj paprici. E to je ljudi moji BOJA. Ona je prva na oku i neiskusnom kupcu i jedini reper.
Drugo, što više melješ, paprika je sve svetlija. Tako da dosta zavisi i od mlevenja, ali tu neću duboko da ulazim.

poslato iz mog kotlića


Odg: Apatinski paprikaš By: CostaK Date: 14 Februar 2014, 08:03:57
Hmmmm...ovde bi se dalo diskutovati, ovaj majstor koga sam slikao dok je kuvao je ranije bio u toj prici sa takmicenjima i kuvanjem je imao ponudu da bude sudija na Ribarskim vecerima i on je odbio. Obrazlozenje mu je bilo da ne moze da ocenjuje nesto sto nema standard, dakle nigde nema jasno definisano kakva treba da bude boja a cak ni kakva treba da bude gustina, sad nekome se nesto svidja ili ne a to je stvar ukusa ali standardizacija ne postoji...

Jednom prilikom uz paprikas na Dunavu koji je kuvao ribar Zagi, verovatno ga neko ovde i zna. Covek je skuvao vrh papras od iskljucivo bele ribe i odrzao je lekciju kako za paprikas uopste nema veze kakvu ribu kuvas, paprika je "svaka dobra" samo da je crvena a da je jedina stvar koja je bitna kako i kojim intenzitetom se lozi...

Ima i tu istine ali toliko ima faktora koji uticu na to kakav ce biti da treba gomila iskustva da se svi pogode...u svakom slucaju postoje dobri i manje dobri paprikasi, losih nema...    :thumbup:

Spojene poruke: 14 Februar 2014, 08:08:18

ellesar...slazem se, npr jako je zanimljivo to sto su neki samo godinama sadili papriku u istoj zemlji i "potrosili" su je sto se tice hranjivih materija. Zato dosta njih sada otkupljuje od drugih ljudi iz razlicitih sela. E sad ima i nekih koji imaju da kazem II klasu za pijacu i "premijum" koja ide po vecoj ceni za posebne kupce ili izvoz. Svasta se desava, zavisi i da li su samlevene peteljke, da li je paprika smrzla u prolece, da li ima dodira sa drugim sortama na mestu gde se sadi...ma milion stvari, na zalost dolazimo do toga da neki melju cak i stvari koje nikako ne bi smele u prehrambene proizvode a to samo zbog tezine i zarade...
Odg: Apatinski paprikaš By: Majdan Date: 14 Februar 2014, 08:50:04
Drugarica je tehnolog u laboratoriji " Soja proteina" iz Beceja, na ispitavanju uzoraka hrane. Jednom prilikom mi je rekla, da je u skoro svakoj kupovnoj mlevenoj paprici pronađen crep, negde manje, negde više. Sa njim dobijaju i na težini i na boji.
Odg: Apatinski paprikaš By: CostaK Date: 14 Februar 2014, 09:01:59
Upravo to...malo paprike i peteljki, malo crepa, malo boje i onda kazu da paprikas treba da je crveno - crven    ;)

Odg: Apatinski paprikaš By: zly Date: 14 Februar 2014, 09:27:29
Jednom prilikom sam jeo Zagijev paprikaš, dok je još bio u Vagonima, kuvan od iskjlučivo bele ribe.
U svom životu nista lepše nisam pojeo.




Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 14 Februar 2014, 09:46:36
Citat: CostaK poslato 14 Februar 2014, 08:03:57
Jednom prilikom uz paprikas na Dunavu koji je kuvao ribar Zagi, verovatno ga neko ovde i zna. Covek je skuvao vrh papras od iskljucivo bele ribe i odrzao je lekciju kako za paprikas uopste nema veze kakvu ribu kuvas, paprika je "svaka dobra" samo da je crvena a da je jedina stvar koja je bitna kako i kojim intenzitetom se lozi...



Na Dunavu ćemo i masnu krpu pojesti :rolleyes:  :lol:  :lol:  :lol:

Standardizacije na takmičenju ima. Zna se šta je Apatinski papras, šta ide, a šta neide u njega. Zato se uzimalo par ljudi koji su pobeđivali po više puta. Ne jedan, nego troje. Teško je ubosti paprikaš da se sviđa svoj trojci, ko uspe, mora da ga zna skuvati i zaslužio je pobedu. Ako su bili pri vrhu toliko puta, znači da su kuvali po volji onima, koji su pre njih pobeđivali i birani za sudije. Tako se prenosi kontinuitet i tradicija, pobrineš se da je ukus paprikaša isti bio pradedi, dedi, tati i .....s kolena na koleno. Zato je opasno ono što se radi u poslednje vreme!!!! Napraviće se od paprikaša nešto što on nikad bio nije.
Druga je stvar, sto se paprikaš još nije ni regionalno zaštitio. Tu se onda precizno navodi šta je, kako je i kako se pravi, koji sastojci i odakle se uzima riba, paprika......

Treba požuriti, jer ćemo za koju godinu umesto paprikaša jesti....... fiš . :rolleyes:

Što se tiče crepa u paprici, mislim da je to samo urbana legenda. Sad će se neko ko pravi 2-3 tone prave paprike i prodaje je inostrancima za 10-12 evra po kili, zaj.ebavati i ubaciti 100 kila crepa u nju. Za čega!?  Van pameti :no: Pa prošao bi kao kupusinci sa jabukama, vraćeno sve... Koliko bi prodao i ovde? Ne puno, ljudi se ne bi vratili po još. Brzo bi propao, crep ne pije vodu :no: :lol:
To čuveno krckanje na dnu kotlića što ljudi misle da je crep, nastaje ovako. Paprika kad se suši, obično je to vani i u jesen, kad su uobičajene jake jutarnje rose. Paprika se orosi, pa pokupi prašinu, pa tako par dana. E ako se nepazi, sva ta prašina se nađe u gotovom proizvodu i naravno krcka u tanjiru. Crep :smiley: :no:

http://vukovisadunava.com/kulinarstvo/apatinski-paprikas/2025/
Odg: Apatinski paprikaš By: CostaK Date: 14 Februar 2014, 10:46:41
Tu u koju ide crep nece slati napolje u to budi siguran...taj sa crepom ide za nase trziste, imao sam priliku da pijem Jelen za izvoz i mogu ti reci da nema puno veze sa ovim sa cim nas truju pa ti glava zvoni kao trafo...
Standardizacija je svakako potrebna a sto se tice toga fis tako se i jeste zvao jer se na ovim prostorima kuva tako jos dok su starosedeoci bili...nisu paprikas licani izmislili    :lol:
Vidis da sada ide ofanziva sa Somborskim paprikasem...to mi je nesto najsmesnije ali tako to ide, ajvar, sljivovica...sve je to tu negde slicno ko ga prvi registruje njegovo, po meni totalna glupost.

zly - svaka cast za slike, o tome sam pricao...

Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 14 Februar 2014, 11:01:56
Glupost, ali surova realnost. Vidiš kako se Hrvati muče sa Slovencima oko pršute i kranjske kobasice i sa Italijanima oko prošeka. Apatin ako je poznat po nečemu to su pivo i paprikaš. Somborci kažu fiš :cool: (ni paprikaš nije lička reč) i ništa ih ne sprečava da brendiraju fiš kao svoj, tako i baranjci. Kasnije će biti kasno :no:
Ma nisu ni ovde ljudi sisali vesla, taj što nekog zezne na crep, može to da uradi samo jednom. Bogu fala, u okolini ima bukvalno stotine proizvođača, sa stvarno dobrom......a i lošom paprikom.
Odg: Apatinski paprikaš By: CostaK Date: 14 Februar 2014, 11:06:16
Pa ne sprecava ih da brendiraju ali ono...drzi se i kod nas stoka pa nismo brendirali Apatinski kulen po receptu sa Zlatibora...

A dobro, nek probaju...zaraticemo, nismo daleko    :clap2:
Odg: Apatinski paprikaš By: zly Date: 14 Februar 2014, 13:13:05
Da neko ne shvati pogrešno, jeo sam milion paprikaša, što ribljih, što pilećih, jagnjećih, pa i svinjskih.
U svima sam tražio savršen ukus, ukos koji mi odgovara. Po meni , merilo paprikaša je odnos skuvanosti, teksture, ljutine, slanoće, i mog trenutnog raspoloženja.
Mislim da mojih 128 kg  nesto govore.
Ne zamerite.

Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 14 Februar 2014, 13:37:04
Upravo tako. Majstor pogodi perfektno 8 od 10 paprikaša, a ova 2 budu ok. Mnogo je faktora koji uticu na dobar paprikaš, a dobar majstor ih sve zna. A opet mora biti otvoren da nauci nesto novo, bez toga nema napretka u ukusu i dozivljaju.

poslato iz mog kotlića