Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172
Odg: Apatinski paprikaš By: didapatak Date: 09 Jun 2014, 17:58:53

..ma meni se to uvijek jede  :tongue:..
...nema bolje od friške,miješane ribe  :ok: .. i prave ekipe  :clap2:
.. smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: tomislav34 Date: 09 Jun 2014, 19:38:58
Ellesar, zašto štuka ne ide u paprikaš? U nekim receptima sam čitao da ide, jer daje miris nekakav. Možda u apatinski originalni ne ide štuka, ali šta je loše u štuki za paprikaš?
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 09 Jun 2014, 19:57:20
Nije da neide, već.....pa to je stvar.....ili voliš paprikaš sa štukom, ili ga mrziš! Nema sredine :cheesy:
Stvarno, štuka daje " zanimljiv " šmek, nekako metalni ukus. " Divlji " što bi rekao moj zet, on obožava da stavi glavu i rep od štuke. Po meni, uništi onaj blagi osećaj koji daje šaran i nejedem ga uopšte ako ima štuke u njemu. :no:
Ali, sto ljudi, dvesta ukusa. Probaš, pa vidiš...... možda ti se svidi :takoje:

Original recept je sa, neznam, 5 vrsta ribe i obaveznom štukom. Ali to je više zato što je alas na obali stavljao ono što je imao pri ruci i drugu klasu, jeftiniju ribu.... belu, štuku i glave i repove kvaliteta. Dobro je i to, jeo sam, ali, ako mogu da biram, najviše volim čistog šarana. Ako već mešam, dodajem bucova, soma, mrenu ili terpana.
Odg: Apatinski paprikaš By: tomislav34 Date: 09 Jun 2014, 20:22:02
Znaći, može se eksperimentirati. Ali, vjerujem da znaš o čemu pričaš kad spominješ taj metalni okus. Štuka stvarno ima karakterističan miris.
Odg: Apatinski paprikaš By: zolja Date: 09 Jun 2014, 21:39:15
Ja štuku volim na 100načina, ali ga izbegavam stavljati u paprikaš, stvarno ima jak, karakterističan ukus i bude dominantan po ukusu čorbe.......
Za moj ukus najbolja osnova za paprikaš je šaran od 3 do 6kg, e to nemere da omane, ali nikako  :thumbup:
Odg: Apatinski paprikaš By: dushann Date: 09 Jun 2014, 22:03:33
Jednom sam stavio u paprikaš sa šaranom glavu od štuke 5+kg i nikad više!  >:(

Poslato sas mobilan...  ;-)

Odg: Apatinski paprikaš By: didapatak Date: 10 Jun 2014, 12:42:27

..tema je Apatinski paprikaš ( znači ..šarko,luk,paprika,sol i voda.... i moj  :tongue:)..
..ako ćemo šire (nekome bolje ali svakako dobro kad je više vrsta ribe )..par mojih iskustava..testirano..
..šaran i ostala riba mora biti svježa i zrela( ne možeš od nazimce praviti kulen)..
..šaran..(od 2.5 kg na više)..je uvijek 2/3 ribe..
..1/3 ribe štuja ili som..
..štuka,mrena,bajin i grgeč po meni spadaju u divljač, imaju poseban okus( koji ne naviklima ne odgovara)..dakle do jedne trećine u fiš..
..som( po meni najbolji od 1,5 kg do 5 kg ) do jedne trećine..ako ga imaš više napravi perkelt :wink:
..sirotanski fiš..miješana sitna riba, vode i ribe 1-1..procjedi se i onda paprika,dodatak i tijesto se zakuva u kotlić..
..gazdinski..temeljac od miješane sitne ribe( bez babuške)..šaran(pola) a pola som,štuka,kečiga( ili smuđ)..da lijepi usta i prste  :clap2:..al baš svakog volim  :tongue:
.. smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 10 Jun 2014, 13:57:13
Ovaj gazdinski sam jeo pre 10 godina(mozda i vise) zadnji put na cardi na vagonima. Uh bio je dobar :thumbup:
Nikako da se nakanim da napravim temeljac od bele ribe, pa da okrenem jedan na stari nacin :cool:
Odg: Apatinski paprikaš By: meda Date: 11 Jun 2014, 10:08:19


  A temeljac je ?  :huh:
Odg: Apatinski paprikaš By: didapatak Date: 11 Jun 2014, 11:09:47

..sva sitna riba osim babuške...deverika,jez,kucin,bandar,sunčanica,bajin....riba očišćena i narezana na krupnije komade...u to obično stavim i crveni luk..iz hladne vode da odkuva 25 - 30 min..dok je vruće se procijedi (ne pasirati) na krupnije,srednje i jako sitno cijedilo..ili na vodi kroz mrežicu od taupla(mali križak)..ostatci ribe se mogu zamješati sa šrotom i eto dobre primame..
.. smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: CostaK Date: 11 Jun 2014, 12:56:55
Saran skoro nigde nije na ceni osim kod nas i uopste nije nesto previse kvalitetna riba...
Najbolji paprikasi koje sam jeo su bili uglavnom od krupne babuske...
Ja bi preporucio zutog jaza i terpana da se doda a osnova babuni ili saran...naravno moze i glava od stuke.
Poenta je da je riba sveza a ne zamrznuta i onda nema greske.
Odg: Apatinski paprikaš By: meda Date: 11 Jun 2014, 14:01:01


  Sa jazom nisam imao prilike da probam, ali sam zato ovaj poslednji obogatio sa dva masna debela cverglana  :ok:

  @ didapatak  ... i onda se  ta voda koristi za kuvanje paprikaša od šarana, soma itd ?
Odg: Apatinski paprikaš By: didapatak Date: 11 Jun 2014, 14:30:56

..tako je ..to je,ovisno o količini, podloga za dalje kuhanje..neko dodaje vode..neko ne..
..sve je stvar ukusa i mogućnosti..nažalost, sve češće u restoranima rade prevare sa odkuhanim tolstolobikom ili amurom..neki vam čak procijede jučerašnji fiš..
..ali ovdje govorimo o domaćoj radinosti  :tongue: pa po onoj sto žena dvjesto sisa svatko ima nešto što mu se više ili manje sviđa..
..naravno, pričamo o svježoj ribi iako i pravilno zamrznuta(bez čišćenja,samo oprana, umotana u nekoliko slojeva čistog papira i najlona) i odmrznuta(odmrzavana na zraku pa onda očišćena i narezana) riba može poslužiti..npr..som i štuka za kuhanje i do dva tjedna..
..ma kad je riba svježa, majstor si da truda i onu dozu ljubavi za jelo i ekipu svaki je odličan..
..jako cijenim majstore koji naprave odličan od samog šarana a i one koji rade od miješane ribe ali da se svaka osjeti u kašiki (da jedan ukus ne preuzme tj sakrije ostale)..
.. smiley033
Odg: Apatinski paprikaš By: meda Date: 12 Jun 2014, 09:00:07
  Moraću i to da probam, mada mi i sa česmovačom bude odličan, bar tako kažu oni koji su jeli

Štuku izbegavam baš zbog tog preovladavanja ukusa, uglavnom se držim šarana i soma, nekako mi sam šaran ... ali što kažeš stvar ukusa. Cverglan po meni poboljšava celu stvar, a glava i rep od smudja koje sam ubacio u ovaj poslednji, šta reći, niti škodi, niti pomaže. Generalno, mislim da 90% posao radi paprika, zapravo siguran sam. Od kad kupujem pravu, sve se promenilo na bolje

  E da, zamrznuta riba mi ne utiče ništa posebno na kvalitet paprikaša, tj na ukus
Odg: Apatinski paprikaš By: ellesar Date: 12 Jun 2014, 14:45:30
Smudj bas neide za paprikas, a i steta ga :cheesy: a bas neznam sta bih sa glavama.....Keva kuva perkelt od njih, pa cu verovatno njoj dati :takoje: