Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: dragan2006 Date: 01 Jun 2021, 21:02:13
Citat: DuleN poslato 01 Jun 2021, 20:02:43
Sve u svemu, zdrav razum i osnovane kritike ipak pobedjuju...
Kad sam sve napisano sumirao, bacio sam staru crnu i masnu  tanjiracu, i kupio novu, od medicinskog celika, ili ti prohroma. Dva puta je dezinfikovana cistim alkoholom od 98% i onda za svaki slucaj tretirana sa hlorom rastvora 18%.
Gorionik je na ekoloski spiritus, ukljucen na minimum, da se ne bi desio efekat przenja u dubokom ulju.
Za pecenje se koristi iskljucivo ulje od kostica grozdja, sa juznih padina, autohtorna vrsta, belo rano, naravno neprskano...
Danas smo pekli izdanke agave, sa dodatkom selerija i articoke, kao sto rekoh, na tihom ognju i to max 4.25 minuta, sa laganim mesanjem.
Sve ispeceno polozeno na jastuk od integralnog eko pirinca skuvanom na Prolom vodi PH 8.
Od zacina samo pasternjak i mirodjija, ekoloski gajena i pola kasicice soli s Himalaja.
Nadisao sam se ukusa, al nisam ni probao.
Zena mi kaze da promenim rakiju...

:lol: :lol: :lol: o p l a k a h!  :tongue: :tongue: :tongue:

Koji komentar, svaka čas'
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 01 Jun 2021, 21:38:45
Citat: OtacMakarije poslato 01 Jun 2021, 20:57:54
Ово ме подсјети на причу, када је један другар ишао на преглед за рад на висини.
Сад, да не пишем шта се ту све прегледа, на крају дође код докторке, интернисте.
Гледа она анализе крви. "Лош" холестерол му има добре вриједности, док је "добар" јако низак.
Креће разговор.
Докторка: "Аха, ово вам је зато што сте пушач."
Другар: "Никад у животу нисам запалио цигарету."
Докторка: "Аха. Не користите маслиново уље у исхрани."
Другар: "Баш супротно. Ми смо Далматинци, све спремамо на маслиновом уљу."
Докторка: "Аха. Онда не једете рибу редовно."
Другар: "Мој отац је алас. Ако неко једе рибу, ми једемо."
Докторка сад већ збуњена, пребира по мозгу, а овај шабан ће: "Мушмуле, госпођо. Не једем мушмуле!"


:lol: :lol: :lol:
Jes,do mušmula je...u pravu je čovek....
Odg: Tanjirača By: mihabg Date: 02 Jun 2021, 11:26:33
Molim komsiju koji mi je pozajmio tanjiracu da je vrati !
Treba mi za subotu ...
Odg: Tanjirača By: glos Date: 02 Jun 2021, 13:55:01
E da, tako smo mi još kao omladinci, u Krajini, posudili od Džimija, preko puta đeda mi komšija.
Kuća pored je bila mjesto odvijanja, sve se završilo.
Ujutru talandare nestalo.
Navalio Džimi da se vrati, a nije on ni malo naivan lik, nego nas gotivio pa se suzdržavao.
Tako me je mjesecima svako malo cimao, dok mu Mačak nije, odnosno njegov stari u firmi novu napravio.
Jednom nam dao litru svježe pečene, kod kazana usute rakije.
A leb ti.. kako smo se nas trojica odvalili, u toj istoj kući do njegove. Bila nam bajta za blejanje.
Ja krenuvši kući , ciča zima, upadnem u kanal sa vodom, na leđa.
Reko ostavite me, prija mi..
ovi me na silu izvukli.
Odg: Tanjirača By: Gremlin Date: 02 Jun 2021, 14:23:14
Nisu morali...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Odg: Tanjirača By: BGI Date: 14 Jun 2021, 08:58:52
Za vikend šurak angažovao jednu tanjiraču iz Zlakuse.  :eek:
Ja mislio "kuku majko, ko će to da zagreje, ima da ložimo mesec dana, nisam poterao par metara drva..."
Međutim!  :shocked:
Koja je onda magija, ja stvarno ne znam, ali ono čudo se brže zagreje, nego što ti treba vremena da spremiš žar/raspališ ćumur za roštilj!  :rolleyes:
Ja se raspametio, stvarno nisam verovao. "E da mi je ovo neko pričao, otvoreno bi' mi rek'o: Ala lažeeeš!"  :lol:
Sve u svemu, ja kupljen na keca, kakav roštilj pored onoga...
Evo imam simbolično, korpus na deliktu (ili delikatesu), hehehe...





Ako se neko bude premišljao vredi li ovo čemu, sve preporuke sa moje strane!  :ok:
Malo pređeš uljem/mašću pred spremanje, kao i za svaku drugu, i samo vozi! Ne lepi se uopšte, ali uopšte, kao da je emajlirana, a nije.  :thumbup:
A što se kvaliteta obroka tiče, pa recimo da smo je za vikend ložili 5 puta, i samo sam je dvaput slikao...  :lol:
I za tih 5 loženja, realno manje drva potrošio nego za dva roštilja da sam spremao. Eto, toliko od mene.  smiley033
Odg: Tanjirača By: marina1983 Date: 14 Jun 2021, 10:31:30
Ajde baci neku fotku postolja-nosaca nevidim kako je fiksirana i na cemu stoji.
Odg: Tanjirača By: vradojicic Date: 14 Jun 2021, 10:33:13
I mene to zanima...
Kako su izveli spoj sa zemljanom posudom.
Moguce da je neki metalni obruc na koji talandara nalegne...
Odg: Tanjirača By: marina1983 Date: 14 Jun 2021, 10:34:34
Vidim jednu nogicu levo na donjoj slici pretpostavljam da je obruc.
Malo mi se cini da je preniska.
Odg: Tanjirača By: BGI Date: 14 Jun 2021, 10:40:11
Jeste, običan je metalni obruč, kružni poprečni presek gvožđa, cenim desetka, i tri nogice, ništa spec i fancy.  :lol:  Nemam sad slike, mogao bih da cimam šuraka večeras da slika posle posla, ako baš treba, ali stvarno nema šta da se vidi.  :wink:
Što se visine tiče, ja mislio da će biti zanimljivo kad krene da lepi i zagoreva, ali ništa od toga, sve radi kako treba. "Kao podmazano", hahahahahahaha. Sad, ako je nekome lakše da bude malo više, da bi se lakše ložilo npr., možda je u pravu, a onda treba više ložiti, šta znam. Videvši kako ovo radi, ništa ja tu ne bih dirao...  smiley033

Odg: Tanjirača By: Gremlin Date: 14 Jun 2021, 13:21:30
Čekaj, jel ovo zemljana tanjiraća iz Zlakuse ili sam nešto prezupčio ?
Imam gomilu suđa iz Zlakuse, ali tanjirača...

:smiley:


Odg: Tanjirača By: laki22 Date: 14 Jun 2021, 13:25:40
Imaju i tanjiracu I kotlić...

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk


Odg: Tanjirača By: Gremlin Date: 14 Jun 2021, 13:48:46
Wow...
Sad nađoh na KP zemljanu tanjiraču prečnika 45 cm sa metalnim nosačem za 2500 dinara - pa realno ne može jeftinije...
Ukus je sigurno bolji nego bio koja metalna, plus debela keramika bolje i preciznije održava temperaturu i nema straha od zagorevanja.

smiley033 
Odg: Tanjirača By: flutikazon Date: 14 Jun 2021, 13:52:22
Је ли то шта канцерогено  :lol:
Odg: Tanjirača By: Jeremija Date: 14 Jun 2021, 13:56:01
Nije, ali je 5G  :lol: