Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: nenadovic_n Date: 10 Mart 2019, 22:04:46
Zdravo svima! Nigde ne nađoh opširniju temu o tanjiračama, pa rekoh ovo je pravo mesto za moje pitanje.

Naime, treba da pazarim ili roštilj ili tanjiraču, do recimo 3-4000 dinara. Više bi se spremalo roštilj meso, kobasice, krmenadle, bifteci i slično nego sama riba. Biće tu i krompirića, malo kuvanja i propržavanja pa mislim da bi tanjirača bila bolji izbor. Šta vi mislite?

Ukoliko je izbor tanjirača, koju bi valjalo pazariti, gusana ili prohrom? Šta je vaš savet?
Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 11 Mart 2019, 00:19:55
Prohrom za tanjiraču.. ali roštilj kao roštilj je rešetka na ćumuru.
Tanjirača By: mihabg Date: 11 Mart 2019, 21:15:55
Da , rostilj ide uz cumur i restku, ali tanjiraca svasta moze isto...
Pogotovo da kontrolises sta i koliko hoces da ispeces. Tu resetka moze samo da sanja umakanje i izvlacenje... a sam cumur i nije neki zdrav efekat.  Mozes da ga dobijes i zacinima i hemijom ako zelis.
Tanjiraca koja ima prevelik nagib ne moze to, a ona premala koja izgleda ko tanjir ne moze svasta.
Zlatna sredina, sto se kaze , uvek najbolji drug.
Znaci , ona srednje velicine je meni "all-around" alat , i za svasta ponesto.



Odg: Tanjirača By: slob Date: 11 Mart 2019, 21:44:46
Mislim da ni  prohromska a ni gusana tanjirača nisu najbolje rešenje. Prohromska zato što je ovaj materijal loš provodnik toplote a gus je opet previše šupljikav i zato se ne može dobro oprati.
Izgleda da je ipak najbolje rešenje čelik, što se najčešće i koristi. On dobro provodi toplotu, a i dobar je akumulator toplote, što je bitno prilikom ubacivanja hladnih namernica, da temperatura ne bi opala naglo. A dobro se i pere jer ima prilično gustu strukturu.
Ne razumem se baš u vrste čelika ali znam recimo da postoje šerpe od prohroma napravljene od dvostrukog prohromskog lima gde se između slojeva nalazi karbonski čelik. On treba da ublaži loše osobine prohroma u smislu provođenja toplote.
Prohrom ipak ima jednu veoma dobru osobinu, zbog kojeg se upotrebljava za izradu kuvarskog posuđa, a to je njegova velika gustina koja obezbeđuje da se ništa ne zavlači u strukturu pa se lako pere, a i prilično je otporan na razne kiseline iz hrane.
Odg: Tanjirača By: DakiNS Date: 11 Mart 2019, 21:47:57
Skoro urađeno , pivsko bure  i kotlić i talandara . Talandara dovoljno pitka da ne troši mnogo ulja ili masti a opet dovoljno duboka da se ne bi zalili sa vrelom masnoćom . Namerno ostavljen donji prsten radi koncentrovanja toplote.


Odg: Tanjirača By: paradizo Date: 11 Mart 2019, 23:06:13
Baš lepo izgledaju,šteta je to ogaraviti :wink:
Odg: Tanjirača By: nenadovic_n Date: 11 Mart 2019, 23:16:01
Videh u oglasima da neko pravi tanjirače od pravog diska poljoprivredne mašine tanjirače, čini mi se kao najbolje rešenje.

Kog je nagiba tj. koja je dubina vaše tanjirače?
Odg: Tanjirača By: laki22 Date: 12 Mart 2019, 16:50:37
Nikad gore nisam pekao i kuvao nego u tim buradima. Toplota treba da se siri kroz zidove materijala u svim pravcima a ovo nikako ne radi to. Pravu tanjiracu, skinutu sa polk masine nista ne moze zameniti. Jednostavno nije isto pecenje na njoj i necemu debelom 1.5mm ili koliko
Odg: Tanjirača By: Batica Date: 12 Mart 2019, 18:35:29
Ja sam dobio teflonsku tanjracu ali nikako da je oprobam. Uvek se latim rostilja.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka


Odg: Tanjirača By: DuleN Date: 12 Mart 2019, 19:04:35
Citat: laki22 poslato 12 Mart 2019, 16:50:37
Nikad gore nisam pekao i kuvao nego u tim buradima. Toplota treba da se siri kroz zidove materijala u svim pravcima a ovo nikako ne radi to. Pravu tanjiracu, skinutu sa polk masine nista ne moze zameniti. Jednostavno nije isto pecenje na njoj i necemu debelom 1.5mm ili koliko
U potpunosti se slazem sa tobom Laki22 !
Promenio sam ne znam koliko tanjiraca, od prohroma, gusa, bakra,....i vratio se na naj obicniju od 1300 dinara, koja vrsi posao da bolje ne moze biti....
Odg: Tanjirača By: Majdan Date: 13 Mart 2019, 09:05:19
Imam sigurno 10 godina tanjiracu od diska sa poljoprivredne masine, nikakvih problema nema , uglavnom sluzi za ribu, krompir i krilca i za tu namenu nema bolje,  ostalo pecem na rostilju.
Posle svakog pecenja prospem ulje ili mast nalijem vodu i vratim na vatru 10 min , posle toga je samo prebisem ubrusom i spremna je za sledeci put.
Odg: Tanjirača By: marina1983 Date: 13 Mart 2019, 09:53:35
Ta mast se ne pere do sledeceg koriscenja  to je cuva od rdje i korozije.
Odg: Tanjirača By: Majdan Date: 13 Mart 2019, 10:45:42
Tako je koristim 10 godina nigde nije zardjala, samo vrucom vodom i ne mozes skinuti mast skroz. Kad ostavim mast u njoj za nedelju dana imam koloniju miseva u njoj  :cheesy:
Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 13 Mart 2019, 11:48:21
Pravi tanjir ( od tanjirače ) je po kvalitetu čelika negde na pola puta do prohroma, zbog toga i nema nekog posebnog problema sa oksidacijom i održavanjem.
Al' kada vidim one pravljene od "crnog lima", muka me uhvati.
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 06 Maj 2019, 18:02:33
Bilo je bas ukusno