Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: batapele Date: 05 April 2013, 18:01:55
dushann sta mu doje ovo kantar ili tanjiraca?  :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 05 April 2013, 22:31:14
Ona tanjiraca sa nozicama ima na najlon pijaci u Ns,pravi je covek iz Srbobrana,ima svoju gvozdjaru i moze se i kod njega kupiti u radnji sa sve racunom.Drugu koju imam je prava traktorska i na nju nisam stavio nozice.
Jedno pitanje za iskusnije talandarase:Ima li razlike u ukusu kad se sprema na drvima i na plinu?Ne mislim na licni dozivljaj tipa pucketaju drva i tako to nego konkretno na ukus mesa ili ribe?
I jos jedno pitanje:Spremao sam krompir(tanko kao pomfrit secen) u tanjiraci medjutim,uvek bude mekan,kao gumen.Probao i beli i crveni krompir ali uvek je mekan iako ga nicim posle pecenja nisam poklopio.Kad sam kod kuce pekao u serpi onaj kupovni Frikomov pomfrit,on bude lepo hrskav spolja,ne savija se kao guma.Zna li neko u cemu je tajna?
Odg: Tanjirača By: Pirke vuk s Tise Date: 05 April 2013, 22:59:11
Znam ja. Al tajna ima cenu. :lol:
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 05 April 2013, 23:05:04
A i tajna nije tajna ako se otkrije. :lol:
Odg: Tanjirača By: pikeman Date: 05 April 2013, 23:13:40
Kupovao sam pomfrit (ne sećam se kog proizvođača), na ambalaži je pisalo da je delimično ispečen u biljnoj masti. Kad sam ga ispekao bio je ukusan i hrskav. :ok:
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 05 April 2013, 23:16:07
I ja sam primetio da je taj kupovni mas'an pod rukom al rekoh mozda je TAJNA u necem drugom... smiley033
Odg: Tanjirača By: belveder Date: 06 April 2013, 07:39:58
svi ti kupovni su delimicno termicki obradjeni

Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 06 April 2013, 08:43:03
Sax probaj ovako, stavi na tepsiju papirni ubrus pa kad zavrsis pecenje, rasiri pomfrit po njemu da upije visak masti i da nije na gomili, jer obicno bude mekan kad se potpari :takoje: isto pravilo vazi ako hocete hrskavu slaninicu :ok:

A inace kupovni pomfrit je polupecen u palminoj masti, tako da nema potrebe da se pece u jos masnoce.....stavite ga direkt iz kese (zamrznutog) u tepsiju, podmazanu sa par kapi ulja, pa u rernu 15 - 20 minuta na 200 c, ili dok vidite da je dobio lepu boju. Obecavam vam da ga necete nikad vise drugacije spremati :ok:
Odg: Tanjirača By: sale54 Date: 06 April 2013, 10:50:17
Sax postoje vise vrsta krompira a za pomrit ili cips nije ista vrsta.Probaj taj Frikomov u tanjiraci
na masti ili na palmi pa ces videti.

Odg: Tanjirača By: KOSAVA Date: 06 April 2013, 11:08:55
Citat: meda poslato 05 April 2013, 09:18:42
@ dushan, to je ok ali podrazumeva busenje rupa na tanjirači, pre bih podmetnuo neka npr. dva komada armature 16 mm da je samo odvojim od ivice ložišta

@ MilloNS nije isto kao kad se nagutaš dima, onda dobije neki poseban ukus, koji traži pivo  :cheesy:

Pravi odgovor :cheesy: Nemoze biti nikada plin kao crvena vrba, suva, lepo iscepana. :rolleyes: smiley033 
Odg: Tanjirača By: meda Date: 06 April 2013, 17:21:28
Citat: Sax poslato 05 April 2013, 22:31:14

Jedno pitanje za iskusnije talandarase:Ima li razlike u ukusu kad se sprema na drvima i na plinu?Ne mislim na licni dozivljaj tipa pucketaju drva i tako to nego konkretno na ukus mesa ili ribe?


Moguce i da je subjektivan osecaj, ali po meni ima, i kotlic i talandara (sa nje nikad i nisam jeo osim s drva) su ukusniji kada se spremaju na drvima. Valjda se dim pomesa sa svim onim mirisima i ukusima ...  :ok:
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 06 April 2013, 17:43:07
Citat: ellesar poslato 06 April 2013, 08:43:03
Sax probaj ovako, stavi na tepsiju papirni ubrus pa kad zavrsis pecenje, rasiri pomfrit po njemu da upije visak masti i da nije na gomili, jer obicno bude mekan kad se potpari :takoje: isto pravilo vazi ako hocete hrskavu slaninicu :ok:

A inace kupovni pomfrit je polupecen u palminoj masti, tako da nema potrebe da se pece u jos masnoce.....stavite ga direkt iz kese (zamrznutog) u tepsiju, podmazanu sa par kapi ulja, pa u rernu 15 - 20 minuta na 200 c, ili dok vidite da je dobio lepu boju. Obecavam vam da ga necete nikad vise drugacije spremati :ok:

Hvala Ellesar.Tako inace i radim.Na ubrus stavim cak i beli luk nasecen i malo susenog bosiljka pa kad stavim vruc pomfrit,onda promesam drmanjem cinije i bude veoma ukusno no sa onim sto sam pisao nije u tome bio problem.Ono sto si napisao za rernu i kupovni pomfrit nisam probao i prvom prilikom cu probati jer obecava.Hvala svakako na savetima.


Citat: sale54 poslato 06 April 2013, 10:50:17
Sax postoje vise vrsta krompira a za pomrit ili cips nije ista vrsta.Probaj taj Frikomov u tanjiraci
na masti ili na palmi pa ces videti.


Sale,posto tanjiracu na vikendici koristim a preko zime nisam tamo cekam prvu priliku da to isprobam i onda cu definitivno znati.

P.S.Medo@,i mene jedino ta stavka zbunjuje zbog tog mirisa drva ali opet mislim da je ona mnogo manja stavka na tanjiraci nego na rostilju.No,probacu pa cu javiti.
Odg: Tanjirača By: paradizo Date: 06 April 2013, 20:09:51
Vidim ja da ovde prisutni jedva cekaju da raspale talandare,samo vas molim kacite slike da svi uzivamo :takoje:
Odg: Tanjirača By: batapele Date: 06 April 2013, 22:53:26
Jedno sikustvo da vam prenesem! Definitivno smo se i brat i ja slozili (iz vise puta probano-ponavljano) Da je konkretno pomfrit ako ga ti pravis (dom.krompirom naravno) sitnije iseckan dosta ukusniji od krupnije secenog i u tanjiracu na mast to sve dobija usunu dimenziju (kako je ja zovem)
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 07 April 2013, 12:06:16
E to je zato sto za razlicitu debljinu krompira mora da ide i razlicita jacina vatre, jer debeo krompir ce delovati peceno spolja, ali izunutra to nece biti, ako je vatra prejaka. Deblje secen pomfrit moze da bude itekako dobar, samo mora polakoooo da se przi.