Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 06 Maj 2015, 08:48:06
Znači, novu nekorišćenu tanjiraču, ne treba odmah okvasiti mesom, ribom..., već predhodno mora da se uradi tretman zagrevanja, mašćenja pa tek onda na probu?
Planiram u nedelju da je isprobam, pa da znam kako ne bih zeznuo stvar.
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 06 Maj 2015, 09:11:56
Tako, nekako.
Odg: Tanjirača By: pauk Date: 06 Maj 2015, 09:42:13
Evo jos jedno mislim jednostavnije uputstvo za sezonizaciju koje ja uspesno koristim:
Iseces krompir u kolutice debljine 2cm, u Talandaru ili Tiganj koji zelis da tretiras sipas kokosovo ili kikirikijevo ulje
i pocnes zagrevanje na najvecoj temperaturi koju ti omogucava uredjaj kojim zagrevas, bilo bi preporucivo da
to bude neki jak brener na gas, kad se ulje zagreje posoli ravnomerno talandaru i polako redjas kolutice krompira
trebalo bi da cela povrsina talandare bude poplocana krompiricima a oni sami da leze do polovine u ulju. Ovo ce biti izvodljivo
u tiganju a u talandari naravno ne, zato cemo da praktikujemo da krompirici na ivici leze do polovine u ulju a u sredini ce ih ulje potopiti. Kada smo poredjali krompirice i sipali dovoljno ulja sada onako muski posolimo krompirice bas dusmanski posolis!
I to se przi dok se krompirici ne ugljenisu a pritom se ulje naravnu dimi ali to je normalno, zatim okrenemo krompirice i ponovo ih przimo dok ne ugljenisu i sa druge strane, ali naglasavam temperatura mora da bude bas jaka!!!
Kada se krompirici ugljenisu sa obadve strane u jednom momentu cete primetiti kako talandara pocinje iznutra da crni!
Treba da sve ostane na vatri dok talandara svuda ravnomerno ne pocrni i onda skloniti sa vatre, krompirice naravno sa sve uljem baciti, talandaru ili tiganj obrisati novinama i ostaviti da se potpuno ohladi(ne hladiti je vazduhom ili vodom!!!)
nakon toga je spremna za upotrebu!
Ja kad pecem cevape u tiganju kojeg sam ovako obradio, niko mi neveruje da cevapi nisu sa rostilja!
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 06 Maj 2015, 10:48:44
Hvala pauk, ali to mi bre komplikovano mnogo. Ja sam planirao za početak da operem talandaru, pa da je posušim, zatim na vatri da je ugrejem (na suvaka) pa da dodam masti, da se ugreje, pa promuljam da se vrela mast rezlije po celoj tanjirači, ostavim koji minut da ogoreva mast. Sklonim sa vatre, prspem masti, obrišem, sačekam da se malo prohladi pa ponovo na vatru, sve ispočetka, samo uz kobasivu, piletinu, vrat i sve ostalo
Odg: Tanjirača By: laki22 Date: 06 Maj 2015, 10:51:41
ja je nikad ne brisem posle upotrebe, izbacis mast i dok je jos tako vrela samo je vodom polijes. to ce na povrsini stvoriti zastitni sloj masti, slican onom koji su ti preporucili u predhodnim postovima. pri sledecoj upotrebi prokuvas prvu vodu, prospes, ulijes mast i ulje i spremna je za sledece kilograme mesa
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 06 Maj 2015, 11:24:47
Ok. Hvala laki, ali i dalje sam u nedoumici za prvu pripremu (nova tanjirača) kakav tretman da izedem, da bi bila spremna za "prvu" upotrebu, a da nije komplikovano?
Odg: Tanjirača By: Majdan Date: 06 Maj 2015, 12:43:01
Ja sam je dobro obgorio, zamastio svinjskom masti , posle dobro obrisao nekom krpom, opet ubacio mast i pekao deveriku ništa joj nije falilo. Koristim je vec 5 godina skoro svaki vikend, posle svakog korišćenja prospem mast nalijem vodu da prokuva dok još ima žara i samo je obrišem krpom ili papirnim ubrusom. Najjednostavniji tretman  :takoje:
Odg: Tanjirača By: rudy079 Date: 06 Maj 2015, 16:18:12
Citat: Karlo poslato 05 Maj 2015, 19:53:55
Rudi..problem sa lepljenjem hrane u sudovima se rašava lako. Proces se, 'bem li ga zašto, zove sezonizacija. Prava stvar je kada se uradi na tek kupljenom sudu al' se i onaj koji je već dugo bio u upotrebi može srediti..uz više ponavljanja.
U besprekorno čistoj džezvi zagreješ kašiku masti (opet čistu..zagrebanu sa površine) ili kvalitetno ulje. Sud koji tretiraš doobro opereš, odmastiš i ispereš, pa ga zagrevaš na jaakoj vatri. Nakon par minuta u sud sipaš zagrejanu mast (mislim da će ti za talandaru trebati jedna ili jedna i po supena kašika. Sipaj je poolako, malo po malo u sredinu..i ona će se koncentrično razliti po celom dnu. Masti treba da bude toliko da napravi samo film. Nakon deset-petnaest sekundi..kad se pojavi prvi dim, podigni talandaru sa vatre i razlivaj mast i po ivicama. Kad je celu omastiš, vrati na vatru i posmatraj kako se sliva. Trebalo bi da se sliva pravilno i pravi potpuno jednake tragove u obliku kolonada. Čim se pojavi dim ponovi sve još jednom a zatim prospi ulje i sud obriši čistim ubrusom...pokupi svu tečnost. Nemoj je prati posle toga.
Da bi video šta si uradio..zagrej talandaru..sipaj na vr' kašičice mast ili par kapi ulja..skloni sa vatre..sačekaj tridesetak sekundi..razbi sveže jaje..i sa male visine, laagano ga izruči. Jaje će biti isprženo za po minuta..nagni talandaru i..skliznuće u tanjir..ako si ga podmetnuo  :cheesy:
No..ovim ćeš sprečiti lepljenje a pravi ukus hrane iz talandare ćeš postići po Elessarevom savetu..puuno, puno masnoće i tiiha, tiha vatrica  smiley033
Ovo cu bas probati,ne kosta me nista a moze da bude dobro.Za koji dan cu dopuniti plin pa cu uraditi.
Odg: Tanjirača By: pauk Date: 07 Maj 2015, 07:58:53
Postupak koji sam opisao je bio u uputstvu za upotrebu tiganja kojeg sam kupio
Tiganj je predvidjen za profesionalnu upotrebu u restoranima i kostao je u P..M..
A nevidim sta je komplikovano prakticno przis krompirice na jakoj vatri dok se ne ugljenisu!
I taj postupak uradis samo jednom, bitno je da talandaru ili tiganj nikada neperes sa nikakvim
tecnostima za sudove ili hemijom vec samo toplom vodom!
Ako tako tretiraju profesionalci a i sam mogu da potvrdim da je zaista ekstra dobar postupak!
Ziveli!
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 07 Maj 2015, 08:21:01
Postupak je sigurno dobar, jer tako tvrde profesionalci, a i upustvo o tome govori. No, mislio sam da mi je komplikovano npr. odem negde u prirodu (čitaj Košutnjak) pa moram sve to da sprovedem, mislim taj postupak, sa krompirićima i td. Da imam uslove u stanu ili na terasi to da obavim, sigurno bi tu taktiku primenio, ovako, ostaje mi da nalijem vodu, dovedem do tačke ključanja, prospem vodu, obrišem talandaru, zviznem koju više kašiku masti i udripo kobaji, piletini i krompirićima. Živeli.
Odg: Tanjirača By: DuleN Date: 07 Maj 2015, 09:36:08
"Pustio sam u rad" dosta talandara i to radim na naj prostiji nacin: novu talandaru zagrejem na maksimalnoj temperaturi, a onda je nekoliko puta namazem sto masnijom slaninom, po celoj povrsini. Nakon toga, onako vrelu talandaru  isperem vodom i ajdeeee...

Inace, vidim ovde da dosta kolega koriste prohromske talandare od pivskih burica. Dva puta sam kupovao i nakon toga poklanjao te talandare, jer nikako nisam mogao na njima kvalitetno da pecem. Mislim da je taj lim dosta tanak za talandaru. Zato sam jeko zadovoljan onom klasicnom, najobicnijom.
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 11 Maj 2015, 08:29:59
Juče sam u rad pustio tanjiraču, evo i par fotki:
Nova, pa je morala prvo na tretman




Posle tretmana, došlo je na redi o ono glavno!



Ove ćevape sam morao zbog klinaca



Tanjirača By: mihabg Date: 11 Maj 2015, 23:17:36
To je taj rad...
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 14 Maj 2015, 10:58:02
To je to VladimrR. Obzirom da si slikao proceduru,nadam se da si posle one vode na pocetku,tanjiracu namazao mascu ili slaninom pa i to pustio malo da se pusi pa tek onda ulje ili mast za meso. Moj postupak je takav bio i dodao bi jos sto Laki 22 kaze da kad zavrsim pecenje,prospem mast i odmah je vodom polijem.Ta voda ocisti sitno trunje i stvori film.
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 14 Maj 2015, 12:34:50
Sax, kad sam prosuo vodu, tanjiraču sam obrisao suvom krpom, pa sam ubacio dve-tri kašike masti da se zagreju i krenuo sa prženjem. Kad sam završio sa prženjem, ponovo sam nalio vodu u tanjiraču i ostavio je na preostaloj vatri da baci ključ i zatim sam prosuo i tu vodu i ponovo prebrisao tanjiraču, opet je k'o nova.