Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: DakiNS Date: 27 Mart 2021, 19:29:35
Perfektna kombinacija talandare i raketne peći




Odg: Tanjirača By: anubisgrau Date: 28 Mart 2021, 18:13:25
pozdrav, koristi li neko zemljanu talandaru (grnčarska)

vidim ima toga kod proizvođača iz zlakusa...
Odg: Tanjirača By: anubisgrau Date: 10 April 2021, 23:26:14
danas sam na buvljaku izbliza pogledao 2 talandare od debljeg lima

koja je ono štroka bogo mili

ne znam, ne verujem da bi 1-2 korišćenja bilo dovoljno da se ukloni prljavština sa lima

svako prevlačenje prstom ostavlja crnu fleku na jagodici prsta

ne znam šta da kažem stvarno, nisam neki čistunac ali ovo je baš previše.

inače je jeftino, 1500 za tanjiraču od lima, 3000 za tučanu
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 11 April 2021, 12:29:39
Namažu ih uljem da ne oksidiraju. Standardno. Onda još nakupe na taj masan sloj raznog smeća i prašine i eto. Ništa što žica četka i vruća voda i neki abraziv neće rešiti. Onda ispoštuješ proceduru spremanja tanjirače pre upotreba i nema problema.
Odg: Tanjirača By: nadal Date: 11 April 2021, 12:40:00
koja je procedura?
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 12 April 2021, 21:20:02
Pa prvo, ozbiljno pranje, vruća voda i sapunica i abraziv, da se skine ulje, oksidacija, patina i prašina. Onda čelična žica i abraziv. Ja je montiram na aku bušilicu, brže ide. Znači da se sija. Onda je ugreješ dok počne da menja boju u plavkasto ljubičastu. Pa je premažeš tankim slojem ulja, pa ugreješ, pa premažeš....i tako koliko puta treba da bude crna i sjajna izunutra, kao emajlirana. E sad je spremna, ništa se neće lepiti, neće rđati, niti će joj trebati posebna neka nega ubuduće, tipa da je moraš zamastiti posle svake upotrebe.  :ok:

Ovo je potupak za čelik, za gus pretpostavljam da može isti postupak. Limčinu nikad nisam imao.
Odg: Tanjirača By: DakiNS Date: 13 April 2021, 07:43:09
Posle prohromske tanjirače retko koristim onu staru, ali desilo se da treba , Mast kojom je premazana je užegla skorila se i puna prašine , stavio sam je na jaku vatru , pustio da sve pogori unutar tanjirače , ugljeniše,posle toga žičana četka na bušilici i očas posla čista.
Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 13 April 2021, 12:18:40
Samo prohrom ili baš od tanjira sa mašine. Ove od crnog lima nisu za spremanje hrane.
Odg: Tanjirača By: Goachild Date: 15 April 2021, 10:29:07
Имам је годинама (од црног лима) нисам приметио да нешто не ваља. Не штедим је чак и паприку печем на њој.
Пар пута је зарђала на снегу. Челична жица, шмиргла, течни вим и откувавање реше све.
За 1500 динара је одрадила свој век одавно.
Него пре неки дан гледам ове праве тањире од боронског и угљеничног челика. Ту треба изварити ону рупу за осовину и ручке.

Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 15 April 2021, 11:13:35
Nisam ni mislio da će faliti nešto limu.. već hrani.
A i bez toga, za prohomsku vredi dotati i zaboraviti na ovo "Челична жица, шмиргла, течни вим и откувавање реше све."
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 15 April 2021, 13:08:04
Imam i tu od 1500 din. i imam i originalnu sa tanjira,varena rupa,stavljene rucke.Ovoj originalnoj duze treba da se zagreje,deblja je,teza a sama hrana nema razlike tj. nisam primetio nista specijalno.Nista ne perem.Posle svakog spremanja prospem ulje,mast,i prelijem vodom da film stvori i to je to.Kad otvaram sezonu,znaci kad stoji u supi par meseci,onda je dobro zagrejem,pa vodom polijem pa onda dva tri premaza ulja da izgore i spremna je.Tako vec godinama radim i sa tanjiracom i sa ravnom plocom. Planiram onu tanjiracu za kotlovinu da uzmem pa sa njom malo da se igram sto ima sesir u sredini...
Odg: Tanjirača By: Goachild Date: 15 April 2021, 15:43:42
Комшо, не могу јој замерити ништа. Спремало се у сто неких судова на ватри налик тањирачи.
Једном смо мало били луђи па нисмо лепо испрали циф. Крилца су имала тај лимун шмек. Од тада три воде бацим. ;)
Спремао сам за славе у прохромској (котловина) баш доста пржене рибе.
Добар је инокс због одржавања, али готивим кад је суд или дно суда дебље.


Odg: Tanjirača By: DuleN Date: 15 April 2021, 15:53:35
Imao sam prohromske tanjirace, ali mi se nisu dopale zbog tankog lima...
Vratio sam se na obicnu, od crnog debelog lima i odlicno mi odradjuje posao, cak daleko bolje od tih prohromskih (prohromske: jedna bila od bureta za pivo, druga pravljena od lima).
ellesar je lepo objasnio vrlo prost nacin odrzavanja i to je to.  smiley033
Odg: Tanjirača By: Salence Date: 15 April 2021, 17:30:11
i jedno i drugo su legirani čelici
tanjirača je legirana na habanje a inox legiran čelik na koroziju, a obe ima i deblje i tanje, i veće i manje. Obe rade posao.
pa biraš šta ti treba
Odg: Tanjirača By: marina1983 Date: 15 April 2021, 22:00:34
Moze i u limenom tanjiriu samo je bitno adekvatno vatru podesiti.