Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: laki22 Date: 14 Maj 2015, 15:48:12
ne treba tako, ne brise se nista.

kad zavrsis sa przenjem, prolijes mast, polijes vodom i tako je ostavis. onda se stvori zastitni sloj.

ovako ako brises posle toga, sve to ode sa krpom
Odg: Tanjirača By: Batica Date: 14 Maj 2015, 18:00:13
Ja sam od prijatelja preko grane nabavio teflonsku tanjracu. Odlicna je. Posle przenja, ohladi se, ubrus obrises i gotovo.
Jednu stvar sam primetio jako puno ljudi ne da nezna da spremi ribu na tanjiraci a o mesu i da nepise. Masno i puno ulja do zla boga. Neznaju u toku przenja da iscede mast ili  ulje iz ribe i mesa. Kod bele ribe sitne kosti se uopste ne isprze. Meso bude peceno i masno a sitne kosti se ne isprze. Uzas.
Jedinu osobu sa foruma za koju znam da super sprema ja majstor Vida. Jednom se nasli na Dunavu spremio smudja za svaku pohvalu.

Odg: Tanjirača By: laki22 Date: 14 Maj 2015, 19:00:06
to je stvar ukusa i navike. i ja stavim mnogo ulja a npr moj ujak na "suvo" pece. o ukusima ne treba diskutovati
Odg: Tanjirača By: Batica Date: 14 Maj 2015, 21:56:16
Nema veze kolicina ulja. Nego nacin na koj se sprema. Od pocetka do kraja meso pliva u ulju.
Tanjirača By: mihabg Date: 14 Maj 2015, 23:46:43
To nema veze sa istinom da mora da pliva!
Po obodima mozes da mu radis sta hoces...u tome i jeste fora!
Zavisi od vrste mesa i sta hoces kao rezultat ..da li je bilo u pacu ili klot itd.
Najbolje da ramstek ili biftek peces u ulju , ili krmenadlu da skocaš ko cipelu...?!
Sve ima svoje , ali na tanjiraci mozes svakako....zato je "mama" za meso svih vrsta, i zato treba uzimati tenjirace srednje velicine da ugao konusa bude idealka a ne da se surva u mast ili ulje ko Sandra Dubravcic kad kliza za medalju ;)
Izvini, ja to onako usput,  od jedno bar  25god. timarenja svakog vikenda u proseku
PS.
Sem ribe i piletine,  svako tretiranje mesa preko par minuta ga unisti...Mozes ti posle da punis sud sa strane lukom i da ga paris i muvas  , ali si mu uzeo DUSU i UKUS !  Zato merka na vatri i iskustvo igraju kljucnu ulogu u pripremi
Odg: Tanjirača By: Batica Date: 15 Maj 2015, 06:45:07
Ja kada vidim da je meso plivalo u ulju od pocetka do kraja ne jedem. Ali opet kao sto je neko napisao stvar ukusa.
Ali nije stvar ukusa ako riba nije dobro spremljenja pogotovo bela riba. Puna ulja, pecena a sitne kosti ostale cele.
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 15 Maj 2015, 07:46:21
Citat: laki22 poslato 14 Maj 2015, 15:48:12
ne treba tako, ne brise se nista.

kad zavrsis sa przenjem, prolijes mast, polijes vodom i tako je ostavis. onda se stvori zastitni sloj.

ovako ako brises posle toga, sve to ode sa krpom

Prolijem vrelu mast, sipam vodu i vratim na vatru da malo prokuva pa prospem ili samo isperem vodom i istu prospem i ostavim tako? Da li pri sledećem korišćenju treba prvo da je prebrišem ubrusom ili ne?
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 15 Maj 2015, 10:19:52
Druže, može tako kako si uradio, samo je opet namaži nekom masnoćom da ne oksidira, zahebano je kasnije čistiti kad zarđa ili pocrni od patine.
Odg: Tanjirača By: VladimirR Date: 15 Maj 2015, 14:02:58
Danas popodne ću da je namažem svinjskom masti, onako tanak sloj da nabacim preko cele tanjirače (ne da se beli) nego na tanko i neka je u kesi, za sledeće spremanje, nema šta da je brišem samo na jaku vatru. Hvala ellesar  smiley021
Tanjirača By: mihabg Date: 15 Maj 2015, 17:02:23
lepo ti Laki i jos neki rekli... posle przenja prolijes vrelu mast  ili ulje , i sipas vodu ... Ne stavljas je na kljuc , jer je vec dovoljno zagrejan sud. Ona rasiri ostatke te masti svuda  i ostavi tanak sloj koji je ustvari konzervira do sledeci put ! Vodu prospes naravno brzo ...da ti ne uleti na odecu
Naredni put ispocetka sipas vodu, udaris kljuc , prospes istu , i onda stavljas novu mast za przenje.... I sve tako u krug bez komplikovanja :)
Odg: Tanjirača By: Sax Date: 16 Maj 2015, 14:11:48
Jaoj koliko polemike....al dobro.....
Ne sipas svaki put vodu KAD POCINJES przenje A SVAKI PUT kad zavrsis przenje,prolijes mast i onda polijes vodom tanjiracu. Eto toliko od mene,da ne zamaram vise....
Odg: Tanjirača By: mihabg Date: 17 Maj 2015, 01:36:09
A da li padne malo prasine  na nju posto je onako garavu, ne drzis u stanu ili u kolima sigurno  ?  Pa padne, zato prvi kljuc sa vodom kad kreces  ima dva razloga... Prvi je da malo isperes i udaris higijensku, a drugi je da zagrejes sud ;)
Odg: Tanjirača By: Ljuba Date: 17 Maj 2015, 09:54:22
Da li riba treba da se pobrašnjavi kad se peče na tarinjači? Nikako da se setim kako je bilo kada sam to gledao na čardi na Bezdanu pre pa ima 20 god., majstor Joška kuvar bacio kutlaču masti i onda mi ispekao babuške što sam doneo, i dan danas se sećam ukusa.
Odg: Tanjirača By: ellesar Date: 17 Maj 2015, 10:55:13
Napraviš mešavinu, 2/3 belo brašno, 1/3 kukuruznog brašno ili grizu, ako hoćeš da krcka, 1 kašikica mlevene paprike i jedna kašikica mlevenog belog luka. Pre pečenja nareckaš ribu po bokovima, onako nož do noža i dobro je usoliš, ostavi je onda bar sat vremena da upije so, ali još bolje 4-5 sati. Onda je uvaljaš u mešavinu, dobro pritisneš i spreman si za pečenje. Polako peci, dok masnoća ne počne da probija u balončićima kroz bočne rezove. Tako znaš da je pečeno. E da, glave skini, samo troše mast.
Odg: Tanjirača By: Karlo Date: 17 Maj 2015, 16:20:03
Oprostiće mi Ellesar..što ću uzeti slobodu da pojasnim detalj njegovog posta..majstorima od fangle sve ide..nekako od ruke a, nama, Kuvarima u Pokušaju treba..crtati :cheesy:
Komadi mesa koje se spremaju na talandari (baš kao i na roštilju) se okreću samo jednom! Ovo pravilo je posebno važno u pripremi ribe..koja je puna vode!
Neophodno je podesiti vatru..baš tako da zagrejana mast ima dovoljno vremena da ''izgura'' vlagu iz mesa a da ga ne pregori sa donje strane. Kada vidiš znak koji je opisao Ellesar..balončiće koji se probijaju kroz rezove..vreme je za okretanje..ja to zovem ''zatvaranje'' i..nakon minut-dva je gotovo..jer je riba već bila ispečena pre okretanja a sad samo dobija koricu i sa druge strane.
Ako omaneš?..okreneš prerano?..moouže i to da se pojede al' ima teksturu i ukus barenog  :grin: