Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455
Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 15 April 2021, 23:53:42
Kako vi pišete, ispade da prohrom ne može imati debljinu veću od 2mm  :cheesy:
I svakom po volji, ali hranu pripremanu u crnom limu, nemojte bar davati deci.
Odg: Tanjirača By: Goachild Date: 16 April 2021, 07:01:38
Јел се загревањем истог у храну ослобађају некакви отрови?  :huh:
Колико знам ни нерђајући челик - инокс или рос'фрај није сваки за високе температуре.   :takoje:
Питам јер ме занима...
Скоро сам имао са другаром једним расправу везано за неке ливене (тучане) тигање које користим да пржим на плочи, горионику, жару и ватри.  :smiley:
Odg: Tanjirača By: Salence Date: 16 April 2021, 07:44:44
najbolji je za talandaru je disk od tanjirače što se tiče "performansi", ali ga treba "začiniti" uljem da ne korodira, kao što se radi sa vokom u kini.
Ko je ikad kalio gvožđe u ulju , to je to. mislim da se to zvalo onako majstorski "borovanje" ili tako nešto.
ellesar je lepo sce objasnio u komentaru.
prohrom se održava lako, zahvalan je  ali nije neki dobar provodnik temperature, ko je imao prohrom bojler zna koliko sporije se se ugreje u odnosu na čelični.Kome to ne smeta da više loži i troši plina i polako  peče. prohromske su najčešće Fi 500mm , 2-2,5 mm debljine, 4-5000 din
inače, cene novih diskova za tanjiraču:

Fi 460mm , debljina 3,25mm
Cena po komadu: 1500din

Fi 560mm, debljina 4,5 mm
Cena po komadu: 2700din

Fi 610mm, debljina 5mm
Cena po komadu: 3600din

Fi 660mm, debljina 6 mm
Cena po komadu: 5600din
Odg: Tanjirača By: slob Date: 16 April 2021, 08:30:22
Citat: Goachild poslato 16 April 2021, 07:01:38
Јел се загревањем истог у храну ослобађају некакви отрови?  :huh:
...........

Sasvim je moguće da se sa gvožđem a pod uticajem toplote i raznih kiselina iz hrane stvaraju nekakva hemijska jedinjenja koja loše utiču na ljudski organizam. Uslovno rečeno truju ga.
Najotporniji materijal na takve uticaje je staklo pa onda inox. Jedina loša osobina inoxa, kod kuvanja, je njegova loša termička provodljivost, a kod stakla je loše to što je relativno lako lomljivo. Ako krhotine dospeju u dugestivni trakt....
Karbonski čelik je odličan provodnik toplote ali je neotporan na kiseline. Zato je napravljena kompromisna kombinacija –emajlirano posuđe. Emajl je vrsta stakla.

Kuvajte kafu u emajliranoj džezvi ili u džezvi od inoxa i lako ćete uočiti mnogo duže vreme potrebno da voda provri u inox džezvi.

E sad, ako je jedina mana inoxa loša toplotna provodljivost, postavlja se pitanje koliko to smeta kod tanjirače? Odgovor bi mogao da pruži neko ko je imao obe.

Gus ima odličnu termičku provodljivost ali je, zbog svoje šupljikavosti, po pitanju higijene katastrofa, pa ga nikako ne bih uzimao u razmatanje.
Aluminijum je što se tiče hemije takođe katastrofa.

Ja imam neke inox šerpe, za plinske gorionike, američkog proizvođača  ,,Dankan co,"  koje su napravljene od troslojnog lima. Spolja inoks, iznutra inox a između karbonski čelik koji obezbeđuje bolje prostiranje toplote.
Kada bi tanjirača bila napravljena na takav način mislim da bi to bilo baš idealno.

Odg: Tanjirača By: DakiNS Date: 16 April 2021, 09:33:33
Citat: Salence poslato 16 April 2021, 07:44:44
najbolji je za talandaru je disk od tanjirače što se tiče "performansi", ali ga treba "začiniti" uljem da ne korodira, kao što se radi sa vokom u kini.
Ko je ikad kalio gvožđe u ulju , to je to. mislim da se to zvalo onako majstorski "borovanje" ili tako nešto.
ellesar je lepo sce objasnio u komentaru.
prohrom se održava lako, zahvalan je  ali nije neki dobar provodnik temperature, ko je imao prohrom bojler zna koliko sporije se se ugreje u odnosu na čelični.Kome to ne smeta da više loži i troši plina i polako  peče. prohromske su najčešće Fi 500mm , 2-2,5 mm debljine, 4-5000 din
inače, cene novih diskova za tanjiraču:
Mislim da bojler nije adekvatan primer jer se voda greje iznutra pa manja provodljivost inox bojlera rezultira manjim gubitkom energije , ali u zanemarljivim količinama.
Odg: Tanjirača By: slob Date: 16 April 2021, 09:38:35
DakiNS,
Dobro misliš. Tako je!
Odg: Tanjirača By: komša015 Date: 16 April 2021, 14:51:02
Citat: Salence poslato 16 April 2021, 07:44:44
.
ellesar je lepo sce objasnio u komentaru.
prohrom se održava lako, zahvalan je  ali nije neki dobar provodnik temperature, ko je imao prohrom bojler zna koliko sporije se se ugreje u odnosu na čelični.

Da je tako, voda bi se grejala brže ..
Odg: Tanjirača By: DakiNS Date: 16 April 2021, 15:24:51
Psuje mali Mujica u hodniku škole . E yebeš logiku , yebem ti logiku! Pita ga direktor , zašto psuje . Ja se upuvao u razredu , ućiteljca mene isterala napolje na ćist vazduh a oni ostali u upuvanom.

Odg: Tanjirača By: Salence Date: 16 April 2021, 15:39:16
Daki, slažem se, nisam bio precizan, :cheesy:  ali sam mislio na prohrom bojler jer se za njega koristi prohromski grejač koji sporije greje. bakarni jako grejač brzo strada u prohrom bojleru, " ne vole " se.

Slob,pravo objašnjenje si dao, svaka čast, zato se i ne preporučuje premanje hrane kada emajl popuca

idelano bi bilo da ima bakarna talandara  :cheesy:

Odg: Tanjirača By: kostelli Date: 16 April 2021, 19:44:32
Bakarna bi morala da bude presvučena kalajem iznutra, jer i bakar reaguje sa kiselinama. A za kalaj ne znam koliko je zdrav ili nezdrav. Idealna je od inox materijala, i to ne 308L, nego 316L jer ne oslobađa ništa iz sebe do minimum 700°c. Jedino ne znam kako bi se ponašale te od 2-2,5mm debljine, jer je inox sklon deformacijama prilikom zagrevanja.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока


Odg: Tanjirača By: BGI Date: 17 April 2021, 07:59:30
Baš teško za kalaj, obzirom da se topi na oko 230 stepeni, drugim rečima i u rerni bi se "ukuvao", a kamo li na živom plamenu.  :lol:
Odg: Tanjirača By: slob Date: 17 April 2021, 09:01:36
Već sam spomenuo troslojno posuđe, gde su udruženi kvaliteti a kompenzovane mane pojedinih materijala. Gledano sa tog stanovišta dovoljno bi bilo da tanjirača ima samo dva sloja. Jedan, donji, od čelika i gornji od inoksa. Donji deblji a gornji tanak. Čelik, otporan na na vatru, sa dovoljnim toplotnim kapacitetom –debljinom, bez higijenskih zahteva, a inoks odozgo sasvim tanak sa idealnim higijenskim i hemiskim osobinama a otporan na grebanje.

Međutim, kako čvrsto spojiti te dve tanjirače a omogućiti mali prelazni termički otpor i mehaničku stabilnost? Možda nekako mehanički ili nekakvim lepkom (možda šamot) sa malim prelaznim termičkim a velikim otporom na visoke temperature? Savremena tehnologija je čudo. Možda tako nešto i postoji.

Donji čelični sloj bi obezbedio čvrstoću kao i ravnomeran prenos toplote po celoj površini inoks tanjirače, što ne bi bio slučaj da je tanjirača samo od inoksa.

Sve u svemu, ja imam ideju da treba otputovati na planetu Mars, a vozilo do tamo neka smisli neko drugi.  :lol: :lol: :lol:

Odg: Tanjirača By: vladimir022 Date: 17 April 2021, 09:11:59
80% ljudi ne zna ni rostilj da spremi, stave meso dok se ne napravi zar, bude ko iz pusnice
Rakonja u najavi
Al uglavnom kad se takve stvari pripremaju sapere se to rakijom tako da cisto sumljam da neko razmislja o stetnosti .


Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


Odg: Tanjirača By: kostelli Date: 17 April 2021, 09:21:42
Citat: BGI poslato 17 April 2021, 07:59:30
Baš teško za kalaj, obzirom da se topi na oko 230 stepeni, drugim rečima i u rerni bi se "ukuvao", a kamo li na živom plamenu. 
Verovatno si u pravu, napisao sam to jer su se ranije kazani za mast kalaisali. A i sada se dno kazana za rakiju sa stranicom kazana spaja bakarnim zakovicama na svakih 8cm i zaliva   kalajem. Ali to je kuvanje (max 130°c), a ne prženje, tako da otpada.
Mada, kad vidim koliko nas prskaju otrovima iz aviona, čipuju vakcinama, kontrolišu 5G mrežama, namanje se trebamo plašiti čelične talandare:)


Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока


Odg: Tanjirača By: slob Date: 17 April 2021, 11:11:15
Čudi me da naš renomirani proizvođač posuđa, "Metalac" iz G.Milanovca, nije već napravio i ponudio "tanjiraču - talandaru....".
Pored  velikog asortimana emajliranog posuđa prave i perfektan kotlić za kuvanje riblje čorbe, za otvoreni plamen, emajliran sa obe strane, sa debelim dnom. Ja ga imam godinama. Ne koristim ga baš često, ali nije mrdnuo sa emajlom. Kad se opere iznutra izgleda kao novo. Spolja, od gareži malo teže, ali to mu i nije bitno.

Ako neko od Vukova ima kontakt sa njima neka im sugeriše. :smiley: