Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: no names Date: 04 Januar 2021, 11:32:00
Kod mene traje par sati od prilike. Upalim vatru i bacim jednu bukovu cepanicu da uhvati pa je zatrpam sa bukovom piljevinom vlažnom kako bi zagušio vatru i kako bi dimilo duže. Ako je minus napolju ne ložim, ako je kao sad ložim svaki drugi dan po jesnu vatru. Uglavnom sve dimim sa 4 vatre i iznosim na promaju. Sad svako radi drugačije ali ja ovako. Stric moj npr dimi i 10x mada mislim da je to bespotrebno.  smiley033







Ne dimi u opšte  :smiley:

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tonyboy Date: 06 Januar 2021, 09:08:36
Jedan dim = jedan dana kada se dimi
Obično se dimi 6-8 sati pa jedan ili dva dana pauze.
Može se dimiti i kad je vani minus, pogotovo ako minusi potraju duži niz dana, ali onda treba malo obratiti pozornost na povećanu kondenzaciju koja se pojavljuje zbog razlike u temperaturi.

Takodjer, primjetio sam posljednjih godina, da se već u pušnici počinje pojavljivati prva plijesanj, i to recimo na kulenima kada vise blizu jedan drugoga.
Pa i na to treba obratiti pozornost.
Sve je manje zime i hladnog sjeverca koji suši meso, a sve su duži ovakvi kišni i vlažni  periodi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 06 Januar 2021, 09:18:43
Lako je tebi Tony, kad imaš pušnicu od 20 kvadrata, pa možeš sve lepo da rasporediš i napraviš razmak.

:cheesy:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tonyboy Date: 06 Januar 2021, 09:26:07
Vjeruj mi da nije lako,
kad krenu svinjokolje pa od 15.10. Svaki vikend okinem 3 velika
Sve mora biti kao po špagi inače greške su jako skupe


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 06 Januar 2021, 09:32:22
Znam, ti si ozbiljan proizvođač.
A zamisli mene kad moram da sve poslažem da se nigde ne dodiruje u pušnici prečnika metar, na dva "sprata" od kojih je jedan visine 70 cm.
Pakao.

:sad:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Jeremija Date: 24 Januar 2021, 21:49:22



E ovako 3 dana pa 2-3 nedelje peglanja. A onda degustacija.  smiley033
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 25 Januar 2021, 02:08:22
оу!
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: zex.raseta Date: 26 Januar 2021, 19:40:48
Kad stigne kiseli kupus....peku se kobaje  :wink:



Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Jeremija Date: 26 Januar 2021, 21:44:08
Njaaaammmmm  :ok:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Vladimir Date: 15 Februar 2021, 20:46:18
Кад већ не стижем на пецање бар да се овде мало хвалим.  :smiley: Мој први рад уз помоћ комшије месара. Сад 2-3 дана дима па да пробамо. Ко ће да дочека....  :help:


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 16 Februar 2021, 10:00:43
О, госн Владимире  smiley033 одавде је поглед сјајан.  :ok:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: mihabg Date: 16 Februar 2021, 10:15:07
Kakav pejzaz...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: NEBO Date: 16 Februar 2021, 16:10:56
Vlado, svaka cast matori, pozdrav druze :tongue:

btw, jes ti okretao rucicu na masini, ili si samo presavijao kobaje, jel bilo pucanja  :rolleyes:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Jeremija Date: 16 Februar 2021, 16:30:13
Originalan recept:




i tri sestrice  :cheesy: Malo smo se igrali začinima:




Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: NEBO Date: 16 Februar 2021, 16:36:06
Kad sam vec u temi da dodam, ovo se vec pojelo, jedemo nemilice  :smiley:
Od ove ture Ima jos 2/3 u zamrzivacu, ali tesko da ce docekati ''Praznik rada''.  Eee, tad mozemo da predjemo na paradajz i ribu na razne nacine,



Dzeri, sacuvaj mi pola para, a i ja cu tebi, pa kad se vidimo :-)