Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 11 Februar 2019, 21:18:30
Cena tog dimogeneratora je preterana , po šupi sam za par minuta pronašao sve delove za to , niti je nekakva mudrost niti tehnologija da se napravi. Poenta je u dobroj bukovoj sečki . Moja pušnica je oko 4 m visoka u osnovi je 2x2 . Na 120 visine ima betonirana ploča sa otvorom u sredini 50x50 koji ima uzdignut poklopac dvadesetak cm . Sa jedne strane (spolja) ima ulaz za ložište , a sa suprotne u šupi je kapak kuda se ulazi u gornji deo , gde se kači meso . Primer tog famoznog dimogeneratora dao sam za kolege koje nemaju dvorište niti pušnice. Ne verujem u te instant pušnice. Osnovno pravilo je suva bukovina loženje po toplom danu , kada je temperatura niska , ne loži se , i normalno hladan dim. Ipak sam davno rođen u Sremu.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 11 Februar 2019, 22:25:40
Moje kobasice su uveliko u zamrzivacu.
Pre upotrebe konsultovati se sa zenom.
O merma opreza i nezeljenim reakcijama,konsultujte se sa komsijom...

P.S.
DuleN
Kazi mi cime nisim bio zadovoljan sa dimgeneratorom?
Ja nemam uslove za pusnicu ali sam mislio tako nesto napraviti sto je demontazno pa da se malo sa ribom zanimam,kontam da je kraci proces od dimljenja mesa...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 12 Februar 2019, 08:46:23
Sax,
Prvo sam kupio ovu pusnicu. To je u stvari limena kutija, sa dimenzijama otprilike 35x35x70, koja na dnu ima ugradjen elektricni grejac, na koji se stavlja posudica za hranjenje pasa sa piljevinom.
Pokusao sam bar desetak puta dimnjenje, ali mi nikada nije uspelo. Jednostvno grejac podigne temperaturu i meso se skori...
Nakon toga sam kupio taj dimo generator. Vidi se na snimku da je to poprilicno smesna stvarcica. Ta pumpica za akvarijum tera neki dim, ali to niti je dovoljno, niti pravo resenje. Da ne pricam da non stop treba gledati koliko ima piljevine , dal je izgorela...
Sve ovo mi se nije svidelo, i otislo je ...
Mislim da se u kkucnoj radinosti moze napraviti mnogo bolje..
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 12 Februar 2019, 09:46:16
Mislim da ti Dule imaš uslova da uz onako lep roštilj napraviš i zidanu pušnicu. Sve ove mini "grunfologije" rade ovako ili onako, ali trik je samo u jednom - mora da bude visoka bar 2 metra, jer jedan jedini vruć i prejak dim zauvek sjebe sve što je u pušnici. Napravi koru na mesu i slanini, zapuši creva od kobasica i kulena - i sa dimljenjem i sušenjem je gotovo.
Ja sam ovu "Grunf" pušnicu dobio na poklon, hteo čovek da je baci na otpad. Napravljena je vrlo pametno (čovek dipl. ing. mašinstva), u nutra su dve kružne rešetke za kačenje, stane oko 70 kg mesa.
I veoma uspešno sam dimio godinama na terasi usred grada, a sad imam problema sa komšijama iznad, kojima realno ne smeta, ali su rođeni baksuzi kojima je jako dosadno, pa su mi zvali komunalnu i pravili sranje, iako sam dimio uglavnom noću.
Sad razmišljam o zidanju, ali nemam lokacijuuuuu...sve u svemu najbolje je da ložište bude sasvim odvojeno od pušnice da dim ide kroz cev da bi se totalno ohladio pre kontakta sa mesom što daje mogućnost da se u slučaju incidenta sa paljenjem panja ne digne temperatura u samoj pušnici, a da na ulazu ima filter od kamenja, najbolje dunavskog koje se periodično menja kad se zagaravi.

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 12 Februar 2019, 10:16:53
Hvala Dule.

Inace bih jos dodao mada ima tema o tome da mi se kuleni za sad lepo razvijaju,ne skupljaju se pa da imaju kao oblik oerece.Videcemo sta ce do kraja ispasti al za sad dobro ide...
a obzirom koliko je paprika bila "ljuta" ove i prethodnih godina morao sam 2.5% da stavim da bih dobio bar malo pikantnosti...

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: VladimirR Date: 12 Februar 2019, 11:13:20
Kako ovo izgleda fenomenalno! još čokanj i drvena daščica, ma ludilo.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sale66 Date: 14 Februar 2019, 10:07:17
Kobaje suve posle 14 dana...ukus je fenomenalan,ali nisam bas zadovoljan kako izgledaju vizuelno.
Tatine su sve bile okrugle i iste duzine,moracu na tome da poradim sledeci
put.Ne mogu da se setim sta im je radio posle punjenja,kako ih je oblikovao,ali uglavnom su mu sve i posle susenja bile okrugle.

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 14 Februar 2019, 14:16:01
Slabo si ih punio,zato se skupilo...Zbog toga je 99%.
U svakom slucaju,volja,vezba i praksa i sve to dolazi na svoje...

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 14 Februar 2019, 14:24:02
1. Previše vode u mesu
2. Prejaka vatra, dim i temperatura.
Isto tako izgledaju i moje, malčice bolje, s tim što je meni "uslužno" dimio neki lik u Zemunu i upropastio kao i prošle godine.
Sa fi 34/36 creva ovako su izgledale posle samo 7 dana.
Dok sam dimio sam, nikad mi se ovo nije desilo, a meso kupujem kod istog čoveka.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 14 Februar 2019, 14:43:53
Po ovoj slici sto je poslao,po mom misljenju je najpre do punjenja.
Hoce i od ovog sto si ti napisao ali to vise do izrazaja dolazi kod punjenja vecih promera za kulene ili salame jer duze stoje a za 14 dana ne moze stici ovako da se skvrce da su bolje napunjene.A sto se tice vode u mesu,vecina nas takvo i uzima meso jer nemaju svi uslove i priliku da uzmu starije svinje itd...
Prejaka temperatura kao sto kazies hoce da ih skupi.Tad su najcesce "jednako" skupljene duz jedne strane dok ovde to ne vidim na slici a i ako dodamo da su za 14 dana suve,znaci da im je promer dosta smanjen,da su bas tanke(slabije punjene) cim su se osusile i ako jos na to dodamo jaku vatru,prejaku promaju,eto razloga za ovakav izgled...
Sale,mogao bi i presek da slikas,i on dosta kaze o postupku....
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: zex.raseta Date: 14 Februar 2019, 14:48:01
Ima najviše do punjenja kobaje,bocneš malo iglom kad izlaze a vidiš vazduh,malo 'zapečene ' jakom vatrom.Ali : najvažnije je da su ukusne, da ti imaš volju i ......u zdravlju da ih sečete i konzumirate

.

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sale66 Date: 14 Februar 2019, 15:46:05
vatre nije bilo,samo hladan dim.....takodje je bilo prilicno suvo dok sam mesao i nisam dodavao vodu,osim vrlo malo vode gde se kuvala paprika...bilo je vise semenki paprike nego vode

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 14 Februar 2019, 16:58:58
Po ovoj slici sto si postavio,definitivno do punjenja!Boja je ujednacena sto iskljucuje jaku vatru ili jaku promaju.
Ako su gotove zamrzavaj ih jer ako ti ostanu visiti,ova rupica u sredini ce ti se prosiriti,meso promeniti boju i bice neukusno...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tajson Date: 14 Februar 2019, 17:09:39
Do punjenja najvise mada se vidi malo i korica na preseku.Jes problem ova supljikavost,treba to u zamrzivac.
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: pikeman Date: 14 Februar 2019, 17:29:57