Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 30 Januar 2017, 15:04:27
Jovice, upravo si otkrio dobro čuvani recepat za prvoklasan kulen :cheesy:
2,2 % soli možda i nije previše, zavisi od vrste soli, neka so je jednostavno slanja. Zato se kaže "po ukusu"
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: b.jovica Date: 30 Januar 2017, 21:27:03
Nemo's vise nista sacuvati od radoznalog naroda.. ;) :D :D Ukus je extra! Svi koji su probali odusevljeni! :)
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tonyboy Date: 31 Januar 2017, 21:26:23
2,2 % je debelo previše soli.
Ja sam godinama stavljao 1,8 % pa sam čak spustio na 1,7 %
Koristim običnu tuzlansku sol
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 31 Januar 2017, 21:59:34
Vidiš,ja isto 1.8% stavljam mada zaista i od iste soli ume da bude različita. Tuzlanska prošle godine na isti procenat bila ok a ove godine nije ta slanoća tj.trebao sam dodati jos malo soli. I još na sve to,neka creva od malih svinja pa sam dobio bas tanke kobasice a više bi mi odgovaralo da su malo deblja creva bila,ukusnije su onda...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 01 Februar 2017, 19:02:00
Kupujem već godinama sva creva za kobasice u "Prima Komercu"-u.
Uvek uzimam prirodna kalibrisana na fi 28 mm, i ona su mi se pokazala najbolja za sušene kobasice. U "Primi" imaju najpiri izbor kojekakvih creva, za kulen, za ovo , za ono, do sada sam probao za kulen fi 50 mm kolagen i bilo je odlično.

:ok:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: b.jovica Date: 02 Februar 2017, 22:20:08
Slanost ce zavisiti i od udela masnoca u kobasicama tako da nije svejedno jeste li dodali 25% masnoca ili niste dodali ni malo..
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tonyboy Date: 24 Februar 2017, 09:46:35
Citat: Gremlin poslato 01 Februar 2017, 19:02:00
Uvek uzimam prirodna kalibrisana na fi 28 mm, i ona su mi se pokazala najbolja za sušene kobasice.

28 mm ? nekako mi je to pretanko. Kod nas se uzimaju creva 38-42 mm a ja sve češće uzimam i 42+
za dva velika bravca mi je potrebno cca 60 meteri za kobasice. Zatim 15 kom. za kuenove seke, koje režem na pola, da dobijem 25-30 komada.
Zatim 15 creva od kulena u koja napunim 25 kg smjese za švargl, i na kraju napunim još 30-35 srednje velikih kulena.
Naravno da koje i pukne, ali to je sastavni dio tog posla.


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 24 Februar 2017, 11:17:51
Sve si u pravu, juče sam poskidao kobasice i spakovao u zamrzivač, tanke su baš, pa su se već osušile, i stvarno su super ispale.
Kad sam kupovao creva, nije bilo debljih, tako da za sledeću godinu moram da nabavim ili na vreme ili iz HR.

:wink:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: marina1983 Date: 16 Novembar 2017, 18:35:39
Zahuktavamo se polako  !











Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 16 Novembar 2017, 19:04:13
Jel nije još pretoplo ?
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: marina1983 Date: 16 Novembar 2017, 19:15:42
Nabavio povoljno ovo sa Trihinelom pa da ne propadne .
Opravićemo ga već nekako .
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Jeremija Date: 16 Novembar 2017, 20:38:35
Ja danas na slavi dogovorio sa kumom pravljenje peglane, samo da temperatura padne stabilno ispod 5o Celzija.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tajson Date: 11 Decembar 2017, 16:06:44
Malo se igrali

Poslato sa STF-L09 uz pomoć Tapatoka


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Jeremija Date: 11 Februar 2018, 10:25:07
Juče skinuta peglana, ove godine nam, na opštu nevericu, pomogla ona 3 dana sa po 15 stepeni, pa se osušila nedelju dana brže, ništa joj ne fali, odlična, kao i prošle godine  smiley033
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: mihabg Date: 11 Februar 2018, 10:53:34
Bravo za kobasicare ! Dzeremaja, jednu peglu ostavi za Dunav... za neispeglane face uz dizel