Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Hemingway Date: 28 Februar 2014, 19:54:02
Stiglo mi pojacanje ..nema vise krize
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 07 Mart 2014, 19:08:17
@Hemingway
Ako nije tajna...od kog mesa su pravljene kobaje na sliki gore? Lepo izgledaju.
Spojene poruke: 07 Mart 2014, 19:26:45Evo kako izgledaju one koje ja jedem, a pravljene po receptu majstora iz Backog Petrovca:
Spojene poruke: 07 Mart 2014, 19:29:52Izvinjavam se zbog losega snimka. Sutra cu slikati po danu, ovako na prvom snimku izgledaju kao da su budjave.
Spojene poruke: 08 Mart 2014, 14:14:00Kao sto sam i obecao:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Hemingway Date: 08 Mart 2014, 18:18:15
Dusko ..nije tajna ... ovdje nema tajni ..
cista svinjetina ... kobasice i kulenova seka .. svinja bila nekih 180kg ...
meso zrelo slanina dobra ... znaci sve kvalitetno
malo mi kulenove seke ispale pretanke ...i govedja creva se koristila ...jedina greska od sve rabote su bila - govedja creva -
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 08 Mart 2014, 18:30:31
Duško kobaje izgledaju fenomenalno. Inače preferiram petrovačke majstore i recepte
Volim kim u kobajama i kulenu, pa eto
Hemi, jesi li probao kolagenska creva, meni su dobro radila posao i za kulen i za seke
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: slobodan.vidanovic Date: 08 Mart 2014, 18:35:13
I ako nema tajne, i ako se sve zna, jos uvek se tajne o pravljenju domace kobasice/kobaje prenose
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 08 Mart 2014, 18:48:39
Nabavis ovu knjigu i nema vise nikakvih tajni. Ovo je knjiga profi mesara, treca generacija i sve sto vas je ikada intresovalo o mesu.....ovde je.
poslato iz mog kotlića
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Hemingway Date: 08 Mart 2014, 19:57:06
Citatellesar
Hemi, jesi li probao kolagenska creva,
jeo jesam kobasice u tim crevima ...ali nisam pravio u njima ... neznam ..meni je prirodno ipak nesto sveto ..nebih to brzo mijenjao ...
vidim veliku razliku izmedju govedjih i svinjskih creva ...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 08 Mart 2014, 20:08:51
Pa kolagenska su pravljena od goveđeg kolagena. Kao recimo veštačko crevo od prirodnog materijala. Ja sam koristio i za kobasice, kad sam povilenio jer su se prirodna nenormalno cepala.
poslato iz mog kotlića
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 08 Mart 2014, 20:34:30
Nema tajne.
10 kg svinjskoga buta, eventualno plecke(od zrele svinje stare preko 1 god.) + saka-dve (iseckane na kocke) tvrde slanine sa ledja
2% soli
100 gr ljute mlevene kvalitetne paprike
150 gr slatke kvalitetne mlevene paprike
jestiva kasika secera u prahu
beli luk u prahu po zelji a i ne mora
mleveni biber po zelji
kim moze i ne mora po zelji
Meso iseci u komade za mlevenje, dodati sve zacine, dobro izmesati i ostaviti da stoji na hladnom 1 dan. Posle jednoga dana meso samleti na krupnu sajbnu (10mm) i kroz to mlevenje meso je vec napola izmesano, ali ipak treba ga jos dooooobro izmuljati rukama - kazu gotovo je kad krene znoj s obrva da kaplje. Kad je gotovo mesanje, masu sabiti i ostaviti da "odmori" jedno sat-dva pa cvrsto puniti u creva, ostaviti ih da se "ocede" pa sutradan na dim, hladan. Najbolje loziti vocku koja ima kosticu (visnja, tresnja, ringlov, sljiva...) dok ne dobije lepu bakarnu boju, pa onda na susenje i zrenje na blagoj promaji tek toliko da vazduh struji.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Hemingway Date: 08 Mart 2014, 20:42:51
Dusko sve ovo gore navedeno potpisujem
...
cak sta vise moj Badzo jos zna nekada i leda lomljenog da ubci u meso dok se
kroz masinu za mlevenje proteriva ... meni kasnije budu malo socnije a suve kobasice ...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 08 Mart 2014, 21:01:26
Da....i jos nesto vazno sam zaboravio da napisem, a to je.... da se to radi sa voljom i "merakom".
Nadam se da bar stariji znaju sta znaci rec "merak".
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tonyboy Date: 27 Decembar 2014, 18:49:05
Kod mene u Slavoniji, kobasice u pravilu izgledaju ovako. A kad se narežu, tek onda dođe do izražaja crvena boja zrelog mesa, kojeg paprika ne oboja, nego oplemeni mirisom i okusom. Napominjem, da se posebna pažnja mora usmjeriti na dimljenje. Jer ako se taj dio zanemari, kobasice će biti smeđe - crne, osjetit će se gorčina, zbog veće koncentracije tanina iz drveta, a to nije ono što želimo.
Ne znam dali ima tema o krvavicama, pa ću ovdje staviti sliku ovogodišnjeg uratka. Ove godine sam se stvarno potrudio da okusom i izgledom nadmaše sve prijašnje. Ispaloje fantastično, svi začini pogođeni u bocu, kao i vizualni dojam. Inače, krvavicu stavim na dva-tri dima pa mi bude omiljeni obrok tijekom jednodnevnog ribolova. Uz čvarke, luk i domaći lebac
Problem je samo što se to sve prebrzo rasproda, pa me ljudi zovu i moljakaju da im prodam i ono što sam ostavio za sebe.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: meda Date: 27 Decembar 2014, 19:50:32
Izgleda extra, verovarno ni ukusom ne zaostaje
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 18 Januar 2015, 11:08:54
Juce kupio i usolio na suvo slaninu i meso (meso je: svinjski vrat i krmenadla-pecenice...normalno iskosceno) ukupno sa slaninom 78 kg...malo me brine ovo toplo vreme. Cekam da mi stigne paprika slatka i ljuta iz Backoga Petrovca, pa cim stigne idem po meso za kobasice i dajem se na posao.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: zox Date: 18 Januar 2015, 11:36:57
Ma za slaninu i meso nema zime dobro usoliti i to je to.(mislim trebala bi zima)Moj komšija je loše prošao sa kobasicama(oko 70-kg)ukiselile se.Ali on je imao svoju filozofiju,tri dana da se cede pa hladni dimovi itd.. pa mu se obilo o glavu.Sve to može ako je prava zima,al ovo proleće.. ne biva.