Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 01 Decembar 2015, 23:07:00
Ja pravim ovako:
2/3 svinjskog mesa od buta, plećke,
1/3 slanine
1,8-2,0 % soli
1,5 % mlevenog belog luka
1,5-2,0 % paprike (1/3 ljute, ili po ukusu, ko kako voli)
Crni biber po ukusu (otprilike na svaki kilogram mase 1 gram bibera)
Punim u prirodna creva, dimim 2-3 dima na bukovini, i onda idu na sušenje na promaji.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: japaizapa Date: 02 Decembar 2015, 11:11:29
Hvala.
Imam ja neki recept, provereno je dobar, bar po mom ukusu:
10 kg mesa
200 gr soli
100 gr mlevene slatke paprike
1 kasika mlevene ljute paprike
50 gr bibera
1 mala kasika secera
100 gr belog luka
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: no names Date: 02 Decembar 2015, 13:18:12
Stari Carnex-ov recept koji nasa porodica koristi godinama:
-2% soli
-0,3% bibera
-0,6% ljute paprike
-0,3% slatke paprike
-1,5% belog luka (licno ga ne stavljamo ali po receptu ovo je mera)
Ako se koristi meso koje je manje masno onda se u smesu doda do 20% ledjne slanine,a ako je "skloni za kobasicu" onda nema potrebe jer je dovoljno masno.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Karlo Date: 03 Decembar 2015, 00:21:32
Da li je neko koristio Najkvirc?
Nabavio sam ga..na Netu sam našao da se dodaje 8gr na deset kila mase al' bih voleo proverenu informaciju
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 03 Decembar 2015, 06:59:04
Sta je to
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 03 Decembar 2015, 10:54:47
Ovo:
http://www.biospajz.rs/mleveni-piment-najkvirc.html
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 03 Decembar 2015, 11:09:33
A, piment
. Nisam znao da se zove i najkvirc. Lep začin, zakon za sarmu i svadbarski kupus, gulaš.... Kakav li je u kobajama
Ali uvek problem da ga nabavim
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 03 Decembar 2015, 12:46:33
Ma ima ga u svakoj boljoj prodavnici zdrave hrane, na merenje...ja ga nisam stavljao u kobasice nikad...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 03 Decembar 2015, 13:42:03
Čuješ li Dulija? U svakoj boljoj prodavnici
Послато са K012 уз помоћ Тапатока
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 03 Decembar 2015, 14:58:42
Probao sam sa pimentom u kobasice i rezultat je bio placi boze... Piment u kombinaciji sa mesom vrlo brzo promeni ukus, postane gorak i daje neku bez veze aromu.
Ja nikad vise, a ko hoce da proba nek mu je sa srecom...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 03 Decembar 2015, 20:10:51
Citat: ellesar poslato 03 Decembar 2015, 13:42:03
Čuješ li Dulija? U svakoj boljoj prodavnici
Послато са K012 уз помоћ Тапатока
Jel ovo sad neka vaša interna zahebancija ?
Ako ti treba, pazarim ti ja u BG i pošaljem brzom poštom.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: denisdezan Date: 03 Decembar 2015, 20:40:37
Kad se kolje dobar je samo za pastetu,ko je pravi...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 03 Decembar 2015, 22:47:51
Citat: Gremlin poslato 03 Decembar 2015, 20:10:51
Jel ovo sad neka vaša interna zahebancija ?
Ako ti treba, pazarim ti ja u BG i pošaljem brzom poštom.
Ma narucim ja u biospajzu kad mi treba, nikad mi nije palo na pamet da ga stavim u kobaje, previse mi vuce na cimet i anis. Dushann inace drzi zdravu hranu, nabavice on i pimenta
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 03 Decembar 2015, 23:19:56
Ahahahahaha...znači ipak je interna zahebancija oko radnje...
I meni se čini da nije baš za kobasice...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Karlo Date: 05 Decembar 2015, 10:51:30
Ni ja ga nikada nisam probao u kobajama pa zato i pitam a u starim receptima je često navođen kao dodatak. Ajd' probaću na jednoj partiji pa šta bude biće.