Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tajson Date: 11 Oktobar 2020, 16:11:20
Kalira i na kobaji ako je dimis i susis..Zasto bi je prvo bario pa pekao na rostilju?

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: no names Date: 11 Oktobar 2020, 16:14:23
Kalira malo ali ne kao i slanina. Suva kalira dok se ne osuši ali nju i nema smisla peći na roštilju
Ako je sveža prvo se kuva u vodi dok voda ispari i onda se zapeče....igra za talandaru  :ok:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: tajson Date: 11 Oktobar 2020, 16:17:56
Ja i neprodimljenu ne barim,iz zamrzivaca pravo na rostilj.Bas cu da probam to da probarim pa pecem na rostilju...Ufff,jos malo pa krecu zimske carolije,spremna 4 komada za pusnicu i igre bez granica

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: glos Date: 11 Oktobar 2020, 17:04:52
Juče gledam, reko kulen prave, talijani.
Kad ono neka nduja, više masti nego mesa i to sa paprikom pomješaju.
Bljak.
Dva britanca kažu kako je to najbolji namaz kobasica koji se može probati, mislim se ... /(%9/&
upropaste katu.


A ta domaća ako se i peče, ipak ne treba da ide na rešetkast roštilj nego na neku plotnu, ploču. Da se ta isparenja pomalo i vraćaju oko kobasice.
Po meni je najbolje uzeti ove kupovne, kranjska - slovenačka i sl. koja ima tu osobinu da se prvo dobro napije vlage, ako se i kada se kuva, pa potonje pečenje da najbolji rezultat.
Te mogu i na rešetkast roštilj, ali prvo da se skuvaju.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: salevs Date: 11 Oktobar 2020, 18:03:18
Citat: tajson poslato 11 Oktobar 2020, 16:11:20
Kalira i na kobaji ako je dimis i susis..Zasto bi je prvo bario pa pekao na rostilju?

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока
Ne znam bojim se da sveža ne pukne na roštilju. Ujak mi je rekao za tu foru da se malo probari i odma na roštilj možda baš zbog toga. Jel inače može odma nakon punjenja da se termički obrađuje bari, peče ili mora malo da odstoji tj odmori? Slanina 100‰ kalira videćemo za kobasicu. Vidim da su neke kolege u avgustu punili, šta radite kad je tako toplo kao sto je sad stavite u Zamrzivač ili....?
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: bolenbgd Date: 11 Oktobar 2020, 20:12:17
Zavisi i kakvo meso kupis. Ako kupis u marketima, kalirace vise jer je meso napucano vodom.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: salevs Date: 11 Oktobar 2020, 20:30:49
Na markete sam osuđen jbg. Bolje i takva kobasica nego bilo koja kupovna. Kupovao sam i po privatnim mesarama plaćao i po 650 što je mnogo mnogo je. A ukus nije kao Kobaja koju sam jeo kao klinac što su baba i deda pravili.
Hteo sam da pravim od slanine jer je ona lepo prošarana mesom i masnoćom. Kako god bude ispalo neće se baciti
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: no names Date: 11 Oktobar 2020, 21:29:46
Mi kući svežu bez dimljenja (mada je lepša kad jedan dim prodje) ubacimo u tiganj u koji naspemo malo vode i ništa drugo, kobasice izbušimo viljuškom i stavimo na vatru poklopljeno. Dokle ima vode ona se kuva, a čim voda ispari peče se. I to je to. Tako isto može i na tanjiraču/talandaru.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: salevs Date: 11 Oktobar 2020, 22:11:33
Mislio sam kad se sprema u tiganju da se stavi malo masti,da se poklopi tiganj i na najtišu vatru dok se ne ispeče i porumeni. Nisam znao ovo sa vodom.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Sax Date: 12 Oktobar 2020, 17:25:15
Nema mi logike da spremas kobasice prvi put da bi ih pekao na rostilju i u tiganju i da pri tom brines koliko ce kalirati.Mislim,ne spremas 50kg kobasica valjda samo za rostilj i tiganj?Svako zivo meso soljeno gubi prilikom dimljenja i susenja,to je najnormalnije i prirodno.
Ko kako voli,ali ja kad pravim kobasice,tad kad su sveze par jedan ili dva para spremim u tiganju,dodam malo masti i pire krompir i to je to.Ostalo ide na dimljenje i susenje posle i suve se jedu.E sad,licno ja veoma volim kad sklonim kobasice sa dimljenja,pa tako nadimljene stavim u tiganj ili tanjiracu,tad su mi uz ren i kiseli kupus vrh.To traje par dana jer kasnije krecu da se stvrdnjavaju i onda prelaze u poslednju zavrsnu fazu tj. susenje do zeljene tvrdoce. :bye:

P.S.Ovo kako je No names napisao i opisao je klasika vrhunska 1000 god. unazad.I ja tako radim.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Gremlin Date: 12 Oktobar 2020, 18:09:17
Citat: no names poslato 11 Oktobar 2020, 21:29:46
Mi kući svežu bez dimljenja (mada je lepša kad jedan dim prodje) ubacimo u tiganj u koji naspemo malo vode i ništa drugo, kobasice izbušimo viljuškom i stavimo na vatru poklopljeno. Dokle ima vode ona se kuva, a čim voda ispari peče se. I to je to. Tako isto može i na tanjiraču/talandaru.

Ja stavim i kašiku masti i pola šolje vode u dublji tiganj. Prvo se malo prokuva, pa kad voda ispari onda se zapeče na masti.
Neprevaziđena fora da bude sočna i da se ne presuši, posebno ako je debela kobasica.

:wink:


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: glos Date: 12 Oktobar 2020, 18:49:33
Ako imate supe pri ruci ili u frižideru. Uvjek je bolja nego voda.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: salevs Date: 12 Oktobar 2020, 22:01:46
@sax
Neću spremati veliku količinu samo za trenutnu upotrebu znači oko 7 kg. Nemam pušnicu pa sam ograničen ili na tiganju ili roštilj.a i da imam pušnicu treba bar mesec dana da se prosuši. Pošto imam kube za pečenje paprike želja mi je da nešto ovako imam od bureta. Mislim da je dovoljno i jedno bure dole da se bušne rupa fi 120mm preko rupe kamen kao filter i gore da se kači meso.






Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Drill Junkie Date: 12 Oktobar 2020, 22:22:00
Ovo samo sto nije poletelo  :cheesy:


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: jamal Date: 13 Oktobar 2020, 01:40:27
Citat: no names poslato 11 Oktobar 2020, 21:29:46
Mi kući svežu bez dimljenja (mada je lepša kad jedan dim prodje) ubacimo u tiganj u koji naspemo malo vode i ništa drugo, kobasice izbušimo viljuškom i stavimo na vatru poklopljeno. Dokle ima vode ona se kuva, a čim voda ispari peče se. I to je to. Tako isto može i na tanjiraču/talandaru.

Za prave gurmane preporucujem da probate sve isto samo sa belim vinom .....
I javite dal je dobro?!

Stvarno ova raketa ko iz Nase da je pobegla.