Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 06 Februar 2013, 10:06:12
Stigla pirotska peglana kobasica. Čisto meso...  :ok: Skupa, ali vredi. :rolleyes:



Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: mailman Date: 06 Februar 2013, 13:10:35
Koja je cena ako nije tajna?
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Блок_64 Date: 06 Februar 2013, 13:20:50
Мислим да је 3000 дин по кг
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 06 Februar 2013, 13:46:47
Smesno! Pa da je od Wagy-Kobe govedine bila bi skupa. Gledao sam proces proizvodnje, nista razlicito od obicne ovdasnje kobaje, isti recept je u pitanju u nacelu,samo sto je kasnije peglaju...oklagijom ili flasom, i duze se susi.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: mailman Date: 06 Februar 2013, 13:54:37
I meni je to previse ako je ta cena, za te pare se moze kupiti mnogo kvalitetnija i bolja roba, ali sve je stvar ukusa i niko nas ne bije po usima da kupimo.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 06 Februar 2013, 14:13:44
Drugari, ukusi su različiti....  :takoje: :wink:
...reče đavo i sede u koprive  :cheesy:

Ovde ima i magarećeg mesa@kobazz :shocked:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: igor.dokić Date: 06 Februar 2013, 20:13:41
Vjerovatno i mlijeka ima kad je ta cijena.

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: heheo Date: 06 Februar 2013, 20:21:49
Prevideli ste najbitniju stavku: piroćanac prodaje -mora biti tolika cena da on posle može dve da kupi  :lol:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 06 Februar 2013, 22:16:26
Za 3000 moze da kupi 8 kila mesa za kobasice :lol:
Mada kad pogledas u BG kilo cvaraka 900-1000 dinara, to i nije skupo.
Boktejebo pa šta im trebaš dati za kilo njeguškog pršuta.....levu ruku.....prvorodjeno dete.......šta :rolleyes: :lol: :lol: :lol: :lol:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 06 Februar 2013, 22:38:41
Van sezone prodaje se sveža "slanina" po 200-250 din kg , gledao sam letos u jednoj mesari i kasnije požalio što ne kupih tridesetak kg, jer je baš bila  mlooogo mesnata. Lepo skineš meso i sačuvaš za kobaju a ono prošarano za čvarke , kožuru za pihtije i uživaš za malo para.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 06 Februar 2013, 23:04:55
E to sam ja uradio ove godine, uzeo 6 tabli mesnate slanine....6-7 kila tabla, ali baš mesnata. 3 table usolio klasika, a 3 table samleo za kobaje i dodao 10 kila buta. I odlične kobaje ispale, mada mogao sam ladno čistaka da ih pravim od te slanine :takoje:
Imao sam kombinaciju da onih 10 kila čistaka bude divljač, e to bi bilo nešto....dogodine :thumbup:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 07 Februar 2013, 08:36:11
Ellesare, šta da ti pričam kada mi je "veza" za kulen iz Šida rekla da je ta kobaja ove godine 2000 din. kilo! B-rate.  :rolleyes: :help:
Ovo peglano zadovoljstvo na fotografiji je 600 din.  :takoje:

p.s.
Pančeta u prodavnici je 2000 din!  :smiley:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 07 Februar 2013, 12:27:04
Znači nemogu da verujem kako vas deru  :clap2: ....pa vama se isplati doći u neko manje selo da pazarite, još i kako :takoje:
Evo kod nas cvarci od 350-400, kobaja domaca je od 450-600 tako i slanina, kulen 800-1200 tako i pecenica(dimljena karmenadla).


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: dragan77 Date: 07 Februar 2013, 13:21:56
Što se tiče peglane kobasice evo vam informacije od piroćanca...
Prvo, mnogo je 3000. Tu su cenu nabili pre par dana kada je održano tradicionalno ,,svetsko prvenstvo za peglane kobasice". Ljudi sa strane su pokupovali sve zalihe u Pirotu. Zakoni ponude i tražnje su uradili svoje. Inače prošle godine moglo je da se nađe po ceni manjoj od 2000 din/kg.
Drugo, cenu ne određuje samo materijal, već i rad. Ove se kobasice peglaju ručno svaki ili svaki drugi dan. Ovo je ogromna obaveza, a samo onaj ko nije peglao, može reči da je lako.
Treće, sastojci koji ulaze u sastav peglane zavise od proizvođača do proizvođača. Ne postoji velika šansa da znate šta ste kupili jer ukusom dominiraju začini. Može čak da se pravi i od divljači.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Goachild Date: 07 Februar 2013, 13:29:32
Imam i ja čvarke za 400 din. da kupim. Dobri su samo za mlevenje (pogačice) Suvomesnato uzimam samo iz jednog planinskog sela na Zlatiboru. Kobasice i slanina su do 800 din/kg. Pečenica svinjska je toliko koliko si napisao, goveđi pršut je 1600, suvi vrat 1300 i tako dalje.
Ove zime sam po prvi put pravio u domaćoj radinosti kobasice, slaninu, šunku...  Brate hoću da vidim ono što jedem! ;)