Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 18 Januar 2015, 12:30:21
Ja baš imao sreće! Sve sam obavio dok su bili minusi i sneg. Sad još samo par dana da isteram plećke i gotovo.

Послато са K012 уз помоћ Тапатока


Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: vladimirv015 Date: 18 Januar 2015, 12:43:57
Svake godine pravimo kobasice tata i ja, obicno oko 30-40kg, sastojci su standardni: svinjsko meso, plecke i delovi koji su "skart" pri pandlovanju svinje, parcici mesa pri formiranju prsua, butova i slicno, od formiranja slanine takodje, onda beli luk, slatka paprika, ljuta melevena, ljuta tucana, kim, biber i so. Tacne mere nikad nemamo, zacinjavamo prema ukusu posto probamo masu u toku pravljenja. Onda se cedi jedan dan, i u pusnicu sa hladnim dimom koja se nalazi na tavnu pa lagano... Slike nazalost nemam da prilozim sad  smiley033 I creva su obavezno prirodna, nikad ne pravimo sa vestackim...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 18 Januar 2015, 13:47:53
Jbg....dok su se obavili Bozic pa slava doslo na red i ovo sa mesom i kobasicama. Valjda ce sve biti u redu, hladne su noci, a primice se i Sv. Sava trebalo bi po pravilu da zahladi.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: igor.dokić Date: 18 Januar 2015, 14:19:39
Slaninu i butkice dobro usoliti i ne brini i više puta dosoliti ako je suvo solenje u pitanju. smiley033
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 19 Januar 2015, 18:46:54
Polako se soli, sa slaninom (32 kg) prekriveno vrata (25 kg), pecenice (21 kg) i cureci bataci i belo. Subotu vece usoljeno a danas prevrnuto. U cetvrtak se spremaju kobasice i u petak pune.



Izvinjavam se sto ovako postavljam slike ali drugacije ne umem.

Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 19 Januar 2015, 19:00:07
Kakve su to kobasice u koje idu cureci bataci i belo meso???? :eek:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 19 Januar 2015, 19:04:11
 :cheesy: Ma ne ide curece meso u kobasice. Napisao sam da je sa onom slaninom na slici poklopljeno (usoljeno) izmedju ostaloga mesa i curece. U cetvrtak idem po svinjsko meso za kobasice i polako onda pocinjem da ga pripremam (mesam sa zacinima) za punjenje u petak.

Ali znam ljude koji su i u kobasice stavljali belo curece, samo sto je taj uzitak skup, nisam probao niti pravio takve kobaje.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: dushann Date: 19 Januar 2015, 19:43:13
Ja sam probavao, svinjsko, juneće, pileće, zečije i ćureće meso u kobasicama i svaka kombinacija mi se svidja na svoj način :tongue: :ok:
Ove godine svinjsko preovladalo sa delom junećeg :cool: sledeća turaaa.... videćemo :cheesy:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 19 Januar 2015, 20:25:21
Ja sam prošle godine pravio ćureće kobasice, ćureći karabatak plus leđna slanina od mangulice. Meni se dopala , sinu nije , koliko god da se suši nikada ne bude tvrda kao klasična kobasica.Sin voli kada se na kobasici lome zubi. smiley033
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 07:02:43
Ja kupujem ćureće - pileću kombinaciju, odimljenu.... ima ekstra bibera i belog luka nego svinjska i to je pod moranje :takoje:
takođe nije nešto ako se baš dobro ne osuši, što i nevolim baš kod svinjske. Svinjsku volim čim malo sušne :cheesy:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 20 Januar 2015, 15:20:21
Ove godine sam pravio obične svinjske kobasice i na 15 kg sam stavio 100 gr ljute stari alas i 50 gr slatke i kobasice su baš dobro ljute , ne volim stavljati previše paprike , a ova me oduševila.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 21:07:01
Dobra paprika je 90% kobasice. Meso jeste vazno, ali sa dobrom paprikom i od losijeg mesa izvuces super kobaju :takoje: :cheesy:
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 20 Januar 2015, 21:20:29
E naucih nesto novo da mogu i curece kobasice... Di ima to da se kupi ?
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 21:27:13
Ima kod nas na pijaci, ljudi se bave uzgojem i prodajom živine i živinskog mesa. Ima kobasica, debrecinera, pljeski i tako.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: pedja81 Date: 20 Januar 2015, 22:09:04
Citat: ellesar poslato 20 Januar 2015, 21:07:01
Dobra paprika je 90% kobasice. Meso jeste vazno, ali sa dobrom paprikom i od losijeg mesa izvuces super kobaju :takoje: :cheesy:
ovo potpisujem!
kupio ja neki gotov zacin za kobasicu (za 10 kilograma)
sto bi se reklo nit smrdi nit mirise
od sada samo klasicno mesanje smese i degustiranje i obavezno jedan dan da odstoji pa ponovo degustiranje  :cheesy: