Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 18 Januar 2015, 12:30:21
Ja baš imao sreće! Sve sam obavio dok su bili minusi i sneg. Sad još samo par dana da isteram plećke i gotovo.
Послато са K012 уз помоћ Тапатока
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: vladimirv015 Date: 18 Januar 2015, 12:43:57
Svake godine pravimo kobasice tata i ja, obicno oko 30-40kg, sastojci su standardni: svinjsko meso, plecke i delovi koji su "skart" pri pandlovanju svinje, parcici mesa pri formiranju prsua, butova i slicno, od formiranja slanine takodje, onda beli luk, slatka paprika, ljuta melevena, ljuta tucana, kim, biber i so. Tacne mere nikad nemamo, zacinjavamo prema ukusu posto probamo masu u toku pravljenja. Onda se cedi jedan dan, i u pusnicu sa hladnim dimom koja se nalazi na tavnu pa lagano... Slike nazalost nemam da prilozim sad
I creva su obavezno prirodna, nikad ne pravimo sa vestackim...
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 18 Januar 2015, 13:47:53
Jbg....dok su se obavili Bozic pa slava doslo na red i ovo sa mesom i kobasicama. Valjda ce sve biti u redu, hladne su noci, a primice se i Sv. Sava trebalo bi po pravilu da zahladi.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: igor.dokić Date: 18 Januar 2015, 14:19:39
Slaninu i butkice dobro usoliti i ne brini i više puta dosoliti ako je suvo solenje u pitanju.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 19 Januar 2015, 18:46:54
Polako se soli, sa slaninom (32 kg) prekriveno vrata (25 kg), pecenice (21 kg) i cureci bataci i belo. Subotu vece usoljeno a danas prevrnuto. U cetvrtak se spremaju kobasice i u petak pune.
Izvinjavam se sto ovako postavljam slike ali drugacije ne umem.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 19 Januar 2015, 19:00:07
Kakve su to kobasice u koje idu cureci bataci i belo meso????
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: Duško58 Date: 19 Januar 2015, 19:04:11
Ma ne ide curece meso u kobasice. Napisao sam da je sa onom slaninom na slici poklopljeno (usoljeno) izmedju ostaloga mesa i curece. U cetvrtak idem po svinjsko meso za kobasice i polako onda pocinjem da ga pripremam (mesam sa zacinima) za punjenje u petak.
Ali znam ljude koji su i u kobasice stavljali belo curece, samo sto je taj uzitak skup, nisam probao niti pravio takve kobaje.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: dushann Date: 19 Januar 2015, 19:43:13
Ja sam probavao, svinjsko, juneće, pileće, zečije i ćureće meso u kobasicama i svaka kombinacija mi se svidja na svoj način
Ove godine svinjsko preovladalo sa delom junećeg
sledeća turaaa.... videćemo
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 19 Januar 2015, 20:25:21
Ja sam prošle godine pravio ćureće kobasice, ćureći karabatak plus leđna slanina od mangulice. Meni se dopala , sinu nije , koliko god da se suši nikada ne bude tvrda kao klasična kobasica.Sin voli kada se na kobasici lome zubi.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 07:02:43
Ja kupujem ćureće - pileću kombinaciju, odimljenu.... ima ekstra bibera i belog luka nego svinjska i to je pod moranje
takođe nije nešto ako se baš dobro ne osuši, što i nevolim baš kod svinjske. Svinjsku volim čim malo sušne
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DakiNS Date: 20 Januar 2015, 15:20:21
Ove godine sam pravio obične svinjske kobasice i na 15 kg sam stavio 100 gr ljute stari alas i 50 gr slatke i kobasice su baš dobro ljute , ne volim stavljati previše paprike , a ova me oduševila.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 21:07:01
Dobra paprika je 90% kobasice. Meso jeste vazno, ali sa dobrom paprikom i od losijeg mesa izvuces super kobaju
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: DuleN Date: 20 Januar 2015, 21:20:29
E naucih nesto novo da mogu i curece kobasice... Di ima to da se kupi ?
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: ellesar Date: 20 Januar 2015, 21:27:13
Ima kod nas na pijaci, ljudi se bave uzgojem i prodajom živine i živinskog mesa. Ima kobasica, debrecinera, pljeski i tako.
Odg: Domaće kobasice - kobaje, ili kako ih ko zove... By: pedja81 Date: 20 Januar 2015, 22:09:04
Citat: ellesar poslato 20 Januar 2015, 21:07:01
Dobra paprika je 90% kobasice. Meso jeste vazno, ali sa dobrom paprikom i od losijeg mesa izvuces super kobaju
ovo potpisujem!
kupio ja neki gotov zacin za kobasicu (za 10 kilograma)
sto bi se reklo nit smrdi nit mirise
od sada samo klasicno mesanje smese i degustiranje i obavezno jedan dan da odstoji pa ponovo degustiranje