Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243
Odg: Roštiljanje... By: Sax Date: 23 Jun 2012, 15:59:28
Ok Ellesar,u pravu si ali nije marinada za zamaskiranje mesa iz supermarketa nego da pored postojeceg ukusa ima i neki drugi koji dobije od aroma iz marinade. smiley033
Odg: Roštiljanje... By: ellesar Date: 23 Jun 2012, 18:42:23
Apsolutno.....to i kazem :takoje: za meso nizeg ranga,marinada je zakon. Ali je veliko nepostovanje odlicnog komada mesa,ako  mu dodajes jos 5 nekih ukusa....

Recimo zasto bi mi prvoklasno parce jagnjetine moralo imati ukus,recimo na ruzmarin i bosiljak :no: to je jednostavno pogresno :no: Ko je probao jagnjetinu iz Like, ili sa Rtnja,ili sa Stare Planine,zna o cemu pricam :thumbup:


Svinjetina ajde, mariniram je obavezno,pogotovo raznjice-koristim masnije parce svinjskog vrata koje isecem na kocke 4x4cm i drzim ih preko noci u marinadi od soli,bibera,ulja i malo belog luka...oni preko noci sve to upiju
Ribu za rostilj isto mariniram,ali opet ne svu....soma i smudja,nikad....samo sol :takoje:
Odg: Roštiljanje... By: Goachild Date: 23 Jun 2012, 22:47:59
Meni je roštilj dosadio. Mogu da jedem, volim da spremam... Jednostavno sam se zasitio. Verovatno zbog dima-ćumura.  :huh:
Ukusniji su mi npr. ćevapi sa gril ploče i pred kraj kada se stavi kašika kajmaka.  :cheesy:
Ellesare, ne znam da li si probao jagnjetinu iz Mačkata? :tongue:

Odg: Roštiljanje... By: zex.raseta Date: 24 Jun 2012, 10:38:15


Dulija jel ovo misliš na Kafanu Šopalovića iz Mačkata?  :tongue:
Odg: Roštiljanje... By: rašo Date: 24 Jun 2012, 11:20:22
najbolja janjetina bez premca je paška, poslje nje sva planinska, a u posljednje vrijeme Konzum nabavlja nekakvu bugarsku. janjci su oko 10 kg očišćeni i na moje iznenađenje vrlo dobra janjetina. Najgora je ona novozelandska, nju nemogu ni vidjeti, a kamoli jesti. ponekad kad neko kolje june u selu kupim junetine i ako me zapadne obavezno rozbif , kojeg onda držim u hladnjaku na žici 7-8 dana da fermentira i onda bacim na roštilj, e to je ono pravo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Odg: Roštiljanje... By: ellesar Date: 24 Jun 2012, 11:29:40
Evo,covek zna znanje :tongue:
Odg: Roštiljanje... By: Goachild Date: 25 Jun 2012, 00:25:20
Najbolja je ona koja pase čajeve, znači planinska. Kao i mleko tako se razlikuje i meso... Odnosno doba godina i vrsta trave koju ovca pase. Moja familija je oduvek gajila vrhunske ovce i pekla najčistiju šljivovicu. To definitivno nema veze sa roštiljom,  :cheesy: & jagnjetinom kod Baja u Mačkatu aka Šopalovića... ;)
@Zex
Nisam Dulija, al mislim na te dve kafane.  :cheesy:


Odg: Roštiljanje... By: kico Date: 25 Jun 2012, 08:30:40
ma sve je dobro na roštilju smiley114 smiley111
Odg: Roštiljanje... By: rašo Date: 28 Jul 2012, 21:21:03
9 dana fermentacije na  + 3 C, natopljeno prije stavljanja u otopinu maslinova ulja, malo vinske kvasine, bijelog mljevenog bibera
metvice , bosiljka , ruzmarina  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Odg: Roštiljanje... By: maverick Date: 28 Jul 2012, 22:08:57
9 dana  :question:
Odg: Roštiljanje... By: rašo Date: 28 Jul 2012, 22:13:38
Da, šta je čudno. Junetina mora fermentirati, doslovce u mesu nebude kapi krvi i peče se na roštilju od 1 do 3 minute na jakoj vatri sa svake strane. Meso bude mekano, sočno, puno arome bez okusa i mirisa krvi.
Odg: Roštiljanje... By: maverick Date: 28 Jul 2012, 22:57:50
nisam ga nikad duze drzao od dva dana, pa zato pitam  :ok:
Odg: Roštiljanje... By: ellesar Date: 28 Jul 2012, 22:58:25
Lepi t bone odresci Raso :thumbup:
Na zapadu se junetina za pecenje i rostiljanje ne koristi sveza vec odstojala 14 -28 dana....naravno ne u rashladnoj vitrini u marketu,vec u posebnim komorama.Mislim da je Hemingvej vec pisao o tome :takoje:
Odg: Roštiljanje... By: Slavic.Blood Date: 29 Jul 2012, 02:15:22
Bio da kolejem kod kuma, došao pre 15ak minuta, meso koje sam sekao i začinjavao stojalo 20 minuta pa na roštilj, za mene slađeg mesa nema. :thumbup:
Mada ne sumnjam u Rašinu govedinu! :ok: :tongue:
Odg: Roštiljanje... By: Vladimir Date: 30 Jul 2012, 14:22:43
Ovaj Rašin recept ću morati da probam, jedino je malo nezgodno to oko držanja mesa, al nadam se da će u frižideru biti isti efekat.