Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243
Odg: Roštiljanje... By: laki22 Date: 13 Jun 2018, 20:07:46
poklopac sluzi i za deblje komade mesa da se polako sa svih strana peku. samo mi nije jasno koja je razlika izmedju te ploce i tiganja? ok razumem resetka, donekle simulira rostilj, al ploca? i da, gde si ga kupio, moze i na pp  :cheesy:


Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 13 Jun 2018, 21:06:12
Razlika između roštilj ploče i tiganja je ta što je ploča roštilja malo nagnuta i ima otvor kroz koji sokovi cure u posudu za sakupljanje. Kod tiganja praktično sve je isto osim prethodno pomenutog. Meso se u tiganju krčka u sopstvenom soku jer nema oticanja.

Roštilj ima oznaku Philips HD6321/20  (bez poklopca), Philips HD6323/20  (sa poklopcem).
Cene su od 9000 do 12000 ali ga nema takoreći nigde jer svuda je rasprodato.
Slučajno sam ga pronašao u jednoj prodavnici u Beloj Crkvi i kupio on line.
Vidi slike pa ako si zainteresovan poslaću ti njihovu adresu.

Odg: Roštiljanje... By: Germina Date: 13 Jun 2018, 21:58:35
Zanimljiva i vrlo praktična stvarchica  :ok:


Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 14 Jun 2018, 07:53:57
Jeste interesantan takav roštilj. Ja bih ga nazvao "finesa". Dodaje i mirise i vlažnost-sočnost.
Dok sam birao roštilj video sam i taj, ali opredelio sam se za onaj sa pločom koja može da se okrene. Bio sam znatiželjan u vezi toga kakve efekte ima ravna ploča, za razliku od standardne rebraste. Ravna bi trebalo da bude dobra za pečenje ribe. Još nemam potpune utiske. Koristim ga tek desetak dana.
Generalno, ovakvi roštilji ne dime mnogo, jer sokovi ne kaplju na grejač i imaju termostatsko održavanje temperature, pa su zgodniji za unutrašnju upotrebu ili na balkonima (ako nemaš iznad baš prgave komšije).

Nedavno sam na TV čuo neku priču o američkom roštiljanju. I prvi put čuo da oni prave razliku u grilu i barbikju. Mi skoro isključivo grilujemo, naglo pečemo meso, na visokim temperaturama, za razliku od polaganog pečenja mesa na nižim temperaturama koje amerikanci  primenjuju i to zovu barbikju. Kod njih su popularni roštilji sa poklopcima gde se meso peče na specifičan način. Nisam baš sve razumeo jer i nisam neki kulinar, tek malo sam se zainteresovao.
Ovaj sa video klipa što je postavio Germinina, sa poklopcem, mi liči na barbikju sistem :smiley:
Odg: Roštiljanje... By: Batica Date: 14 Jun 2018, 08:28:46
Njihovi meso je budjavog ukusa, tako da i je to malo zacina i dodataka da bi bilo ukusno.
A inace ima dobrih elektricnih rostilja.
Ja planiram da kupim jedan, posto zivim u stanu.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka


Odg: Roštiljanje... By: Milan.M Date: 14 Jun 2018, 09:09:29
Ta ploca ti zakon za pileca krilca.
Ostavis ih da prenoce u medu i soja sosu.
Odg: Roštiljanje... By: DuleN Date: 14 Jun 2018, 09:31:45
Probao sam ko zna koliko el. rostilja, ali do sada nisam nasao neki da dobro odradjuje posao... A o pranju i ciscenju da ne govorim...
Sve sto moze da odradi bilo koji el.rostilj, kvalitetnije i lakse odradi jedan tucani tiganj, a cisti se i odrzava sto puta lakse...
Odg: Roštiljanje... By: tiki61 Date: 14 Jun 2018, 10:05:35
Citat: Milan.M poslato 14 Jun 2018, 09:09:29
Ta ploca ti zakon za pileca krilca.
Ostavis ih da prenoce u medu i soja sosu.
Za pileća krilca ništa bolje od talandare i vrele masti, bez ikakvih dodataka!
Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 14 Jun 2018, 10:45:07
Citat: DuleN poslato 14 Jun 2018, 09:31:45
Probao sam ko zna koliko el. rostilja, ali do sada nisam nasao neki da dobro odradjuje posao... A o pranju i ciscenju da ne govorim...
Sve sto moze da odradi bilo koji el.rostilj, kvalitetnije i lakse odradi jedan tucani tiganj, a cisti se i odrzava sto puta lakse...
.

Ovaj Philipsov koji spominjem, da ne ispadne reklama, izuzetno lako se pere. Samo se skine ploča koja je presvučena nelepljivom masom (koliko će ona trajati, ne znam, obzirom da nije jeftin, nadam se dugo), lako se ispere i još se izvadi fiokica od plastike gde se cedio sok od pečenja, a koja se takođe veoma lako opere. Što se tiče pranja baš baš izuzetno lako!

A bitna razlika između tiganja i i ove roštilj ploče je odvođenje masnoće u fiokicu roštilja. Takođe nema pregrevanja. Sa tiganjom bi moglo da bude isto ali je onda potrebna termostatska ringla.
Odg: Roštiljanje... By: DuleN Date: 14 Jun 2018, 11:13:49
Slob,
Drago mi je ako si naleteo na rostilj koji ti odgovara.
Ja u principu ne  koristim rostilj na struju, posto imam uslove za klasicno rostiljanje, pa to cesto i praktikujem.
I sa klasicnim rostiljom  mi je trebalo dugo da nadjem ono sto mi odgovara. Na kraju sam porucio da mi se napravi rostilj po mom crtezu, koji je super jednostavan ali odlican... Drzac od flaha sa nekoliko pozicija i prohromska resetka od sipki fi 0.8 cm. Evo kako izgleda:



Imam i specijalni rostilj za raznjeve, koga zaista obozavam:




Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 14 Jun 2018, 12:01:04
Super su ti roštilji, za sve varijante. Tako nešto kvalitetno i funkcionalno i nema da se kupi, mora sam da praviš.
Ja sam, ima dosta vremena, prešao na elektriku. Ali dok sam trošio ćumur (kupovao sam ga na džakove od 20kg) imao sam jednu foru za raspaljivanje ćumura. Video od kolege, oduševio se i posle stalno praktikovao. Možda je neko već o tome pisao ali nije zgoreg da se ponovi.
Uzmeš sulundar, parče od tridesetak santimetra. Na roštilj staviš jednu hepo kocku a preko nje taj sulundar. Napuniš ga ćumurom. Ne sme prašina jer bi se zagušilo. Zapališ kocku i završio si posao. Zbog efekta dimnjaka ćumur se sam razgoreva. Tvoje je da na kraju samo digneš sulundar i užareno ugljevlje će se rasuti po roštilju.
Prvo sam to radio sa običnim plehanim za šporete. Kasnije sam shvatio da bi bilo bolje da je sulundar većeg prečnika jer je onda može da stane više ćumura. pa sam od debelog lima sam napravio. Nema mahanja, nema duvanja, sam se razgoreva!
Treba da postoji cirkulacija vazduha, cug. Ili postoji rupa na dnu roštilja kroz koju će strujati vazduh ili se sulundar malo izdigne od dna sa tri drvceta
Odg: Roštiljanje... By: laki22 Date: 14 Jun 2018, 12:13:37
svi u svetu to naveliko koriste, ameri pogotovo, samo kod nas nema da se kupi namenski i normalan


Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 14 Jun 2018, 12:25:46
Toooo! :thumbup:
Odg: Roštiljanje... By: DuleN Date: 14 Jun 2018, 12:32:27
Laki, ima da se kpi i kod nas. Ja sam ga kupio u Tempu pre 3 godine, ali je problem sto vrlo brzo izgori ... Ova moja je skroz za zamenu jer vise nema gde da se zahefta ili zalemi....

Skoro sam video u Beogradu u Zmaj parku da ima u onoj rdnji preko puta wobi housa, ne secam se kako se zove

Odg: Roštiljanje... By: slob Date: 14 Jun 2018, 12:43:32
Ja sam sam napravio, od lima 1,5 mm. Bez drške, ali sam malo zacepio gornju ivicu, tek da motorcange mogu da uhvate da bi ga izdigao.
Tek sada sam video da na netu ima stotinu vrsta ove jednostavne naprave (ukucajte "charcoal starter" slike).
Vidim da oni imaju dno, verovatno rešetkasto, a da se ugljevlje izručuje. Ja sam izdizao sulundar, bez dna, pa se ugljevlje raspe.