Odg: Roštiljanje... By: Salence Date: 12 Mart 2021, 16:08:25
ako nekog zanima...
Su vid je nastao kod fancuskih kuvara kada je trebalo brzo servirati , recimo, puno bifteka odjednom a da budu topli i sveže pečeni, i gosti zadovoljni uslugom.
Vakumirano meso se u plastičnoj kesi termički obradi , u stvari pasterizuje na toploj vodi (65 do 85 C) i čeka mušteriju. Ko voli da marinira meso , istovremeno.
Dobra stvar je ako treba puno mesa ispeći na roštilju , i da svi jedu odjednom, jer sa meso samo malo dopeče spolja ali i za male količine je ok , ako se neko plaši "kancerogenih " gasova ćumura , briketa, itd , plus malo goriva treba za spremanje mesa , pa je ušteda
dobra stvar ali nemam sad love za taj uređaj, jednog dana biće..

Odg: Roštiljanje... By: ellesar Date: 12 Mart 2021, 20:56:41
Baš tako Sale. Mada i ja nemam uređaj, ali rečima mog dragog dede, ja bi se i u klozetu snašao

Improvizacija pomoću štapa i kanapa

300 dindži za toplomer

Doduše na ovoj slici u vrećici je stek od junećeg vrata od 900gr, ali ideja je ista


Odg: Roštiljanje... By: Salence Date: 12 Mart 2021, 22:36:52
super ideja

Negde sam pričitao ili video, nmm pojma tačno, ali je lik zagrejao vodu na su-vid temperaturu i sipao u manju stiropor kutiju u koju je stavio jači najlonski džak, kesu, i ubacio vakumirano meso..Nakom 4 sata temperatura je pala samo za 5 stepeni. Znači sa 85 na 80, 75 je donja granica , jer čak i trihinelu ubijamo sa preko 70 C. Salmonelu na preko 50 C...pričamo o unutrašnjoj temperaturi mesa...Plus prženje kasnije.
Što je deblje meso , duže mora biti pasterizovano , logično
temperature

Odg: Roštiljanje... By: laki22 Date: 13 Mart 2021, 10:10:37
Nije tema ali... Za 6$ peče vam šta hoćete. Piletina nikad socnija


Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk
Odg: Roštiljanje... By: Salence Date: 13 Mart 2021, 14:52:32
Prava stvar laki
Da se vratimo temi. Evo nešto što sam napravio , nije još gotovo jer ne radi baš kako treba pa mora malo prepravke.

Takozvani UDS - ugly drum smoker, furuna, i roštilj će biti kod mene do kraja.

ložište i ulaz vazduha ispod, gril rešetka ide 15 cm ispod poklopca, malo iznad termometra




Odg: Roštiljanje... By: Gremlin Date: 13 Mart 2021, 19:54:17
Jako lepo napravljeno, a i meso izgleda vrhunski.

Odg: Roštiljanje... By: ellesar Date: 13 Mart 2021, 22:56:46
Odlicno izgleda! Snimi ga u akciji ako stignes.
Odg: Roštiljanje... By: Salence Date: 14 Mart 2021, 07:35:54
Važi, samo da ga prepravim.
Mora veči prečnik ulaz vazduha i dimnjaka za rad kao furuna. Pušnicu za vruće dimljenje sam već počeo.
Moram ugraditi točkove ispod.


Odg: Roštiljanje... By: Goachild Date: 14 Mart 2021, 08:35:12
Сад може прасе на кант да стане.

Odg: Roštiljanje... By: Gremlin Date: 14 Mart 2021, 10:16:33
Još samo motorče za ražanj i klempavac.

Odg: Roštiljanje... By: DakiNS Date: 14 Mart 2021, 12:53:47
Bilo bi lepo da podeliš iskustva sa nama koji bi slično nešto radili pa da ne prepravljamo bezbroj puta. Kao kad sam pravio gorionik za sojin pelet , napravio 5 ili 6 varijanti i isprobavao toliko da sam spalio na dvorištu desetak džakova peleta , dok nisam došao na varijantu koja funkcioniše , pošto sojin pelet stvara šljaku zbog silikata koje sadrži , pa sam morao smisliti kako da se sam čisti u toku rada.
Odg: Roštiljanje... By: DuleN Date: 14 Mart 2021, 15:46:57
Jedno veliko BRAVO za ovo sto u kuhinji rade Elesar i Salence !!!
Posebno veliko BRAVO za Salenceta i njegove rukotvorine! Majstorski nema sta...
Ipak, ja cu i dalje preferirati ovaj nas domaci nacin spremanja rostilja, bez mnogo zacina, jer dokaz da je to naj bolje su odusevljeni turisti koji jedu to tradicionalno spremnjeno.
Odg: Roštiljanje... By: Salence Date: 14 Mart 2021, 18:23:16
Daki, nema problema da podelim iskustva, samo da pogodim sve kako treba.
Dule , hvala na lepim rečima
Odg: Roštiljanje... By: copavimile Date: 01 April 2021, 10:28:21
A ja sam se obezbedio i roštiljem i sledi samo se čeka odmor i Drina 6 dana

Odg: Roštiljanje... By: mihabg Date: 02 April 2021, 09:20:43
Kolika je dimenzija ovog kamperskig rostilja sa slike ?
Hvala !