Odg: Kotlić By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 20 Decembar 2009, 22:52:55
Smuki neznam jesi vidio sve sam ja to opisao za nezdravo i nepraktično samo nije mi jasno dok nije bilo ovih od rosfraja ljudi su u bakrenim posudama sve radili i doživjeli duboke starosti ipak smo mi postali fine guze pa malo pretjerujemo i izmišljamo ja imam i emajlirani i od rosfraja pa i bakreni u bakrenom nisam nikada kuhao nekako mi neleži vidio si služe mi kao suveniri
Odg: Kotlić By: pikeman Date: 21 Decembar 2009, 00:31:02
Najviše volim da kuvam u emajliranom.

Odg: Kotlić By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 21 Decembar 2009, 06:17:13
Ma lako ću se ja snać za kotlić

da je ribe onda nema problemos za kotlić
Odg: Kotlić By: Zex Date: 21 Decembar 2009, 08:17:57
Mislim da baćko greši po pitanju aluminijuma. Ne postoji aluminijum zdrav za kuvanje hrane u njemu, to se odnosi na prohrom. Prohrom mora biti Č.4580 ili (18/10), to su prohromski čelici koji se koriste za izradu posudja, dakle NE bilo koji prohrom (samo da ga ne hvata magnet).
Liveni kotlić je takodje odličan, ali OBAVEZNO se sa unutrašnje strane obradjuje-brusi i glača,tada je dobar za pripremanje hrane i u njemu se inače vrlo lepo kuva. Bakreni je prva liga ali OBAVEZNO kalaisan iznutra. Bakar inače ne odgovara bakterijama.
Ja imam prohromski od 3mm. sam sam ga pravio skuvao u njemu hektolitre čorbe i pasulja

Ali u planu je, jednom i bakreni i tučani. Emajlirani mi je kao da kuvam u šerpi

. Eto, ovo za materijale je provereno, a za emajlirani kotlić,može, nije štetno po zdravlje, stvar ukusa

Odg: Kotlić By: ssrki Date: 21 Decembar 2009, 11:05:38
A sta kazete za ovaj kotlic, liven a unutrasnjost je emajlirana:
http://www.plamen.hr/proizvodi_za_vrstu.asp?vrsta=4
Odg: Kotlić By: rj Date: 21 Decembar 2009, 12:38:54
zašto nemože bilo koji prokrom

Odg: Kotlić By: igor Date: 21 Decembar 2009, 12:45:59
Zato sto nisu svi prohromi kiselo otporni! Samo se kiselo otporni koriste u prehrambenoj industriji!

Odg: Kotlić By: dovla Date: 21 Decembar 2009, 13:07:49
Moje iskustvo: uzeo u Mađarskoj prije dvije godine od prokroma, s duplim dnom, ručni rad.
Zakon, vjerujte. Za cijenu od 50 euraca dobiješ i nogare za njega( ovaj je kapaciteta 13 litara).
Napomena, jako bitna i provjereno; prije stavljanja na vatru ( bilo drva, plin i sl...), obavezno vanjski dio
kotlića namazati nekakvim deterdžentom za suđe (Likvi, Charli i sl.), dakle dok je hladan, jer kada završiš s
kuhanjem, dovoljno je kotlić noviskim papirom prebrisati( izvana) i onda lagano preprati.
Uvijek ostane sjajan i čist. Iznutra je pranje standardno! Jednosatavno, zahvalno za održavanje i dugotrajno!
Damire, ako te zanima, javi se, lociram ti mjesto gdje da kupiš!

Odg: Kotlić By: Damir Date: 21 Decembar 2009, 14:04:56
može dovla ajde lokacija može i na pp
Odg: Kotlić By: Zex Date: 21 Decembar 2009, 14:38:04
Citat: rj poslato 21 Decembar 2009, 12:38:54
zašto nemože bilo koji prokrom

Zato što se neki metali iz legure razlažu na povećanoj temperaturi, i to je naravno vrlo nezdravo. I dobro je ako sam praviš kotlić od prohroma, da ga iznutra ispoliraš koliko možeš, ova je mera takodje iz zdravstvenih razloga. Na primer ako praviš posudu za odležavanje vina(od prohroma), obavezno se nalije malo azotne kiseline, mislim(ovo mogu da proverim ako koga zanima), i bure se izvalja da kiselina pokrije svaki santimetar unutrašnjosti, pa se onda ispere sa mnogo hladne vode. Takvo bure je ok za čuvanje vina, bez tretmana kiselinom

Odg: Kotlić By: sinhron Date: 21 Decembar 2009, 18:26:01
ja dajem predlog da se kupi bure piva,i da se popije. smiley0
Odg: Kotlić By: rj Date: 21 Decembar 2009, 18:42:36
koja če se to legura izdvojit iz prokroma na temperaturi 150 c -200c..po meni bitna je debljina stjenke kotliča ..što je deblja bolje zadržava temperaturu...kuhao sam u kotličima gdje kad zapiri vjetar ćobanac prestane da vrije

znači debela stjenka i sve je ok
Odg: Kotlić By: Zex Date: 21 Decembar 2009, 19:56:47
@rj, nije bas tako,ako uspem da nadjem te tekstove, dacu detaljnije objasnjenje. Nisu u pitanju kolicine od kojih ce da ti pozli odmah posle jela, ali je stetno koristiti godinama takvo posudje. Ja imam kotlic od prohroma ali Č.4580 .
A sto se drzanja temperature tice, tu je tucani kotlic No1. Prohrom inace nije bas sjajan provodnik toplote, mada za ove nase potrebe to nije presudno. Zato se i radi lamirano dno prohromskih šerpi i lonaca, ubacuje se u sendvič bakar.... ali odosmo daleko

Odg: Kotlić By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 21 Decembar 2009, 21:01:20
Napravismo mi nauku od običnog kotlića

nekada su ljudi kuhali u zemljanim posudama ali onda nije bilo kompjutera

Odg: Kotlić By: smuki Date: 21 Decembar 2009, 21:01:56
Izgleda nam jako dosadno kad nismo pored vode ali:
ko je u mogucnosti na dodje do onog malog burenceta
od piva,mislim da je 20-t litri,presece na pola ili
po zelji kolko mu treba i kotlic da ne boli glava ,
samo malo doraditi da nebude ostrih delova na rezu
pa zakuvavanje do mile volje

E Panonac,meni polomise zemljani cup star preko 60 g.
a ja u njemu zakuvavo sve,od zelja i pasulja do zeca
zadusenog da ne pobegne
