Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728
Kotlić By: ssrki Date: 20 Decembar 2009, 19:39:17
Planiram da kupim kotlić pa mi je potreban savet.
Koji kotlić je najbolji: liveni, bakarni ili emajlirani?
Hvala unapred! :smiley:
Odg: Kotlić By: baćko Date: 20 Decembar 2009, 20:14:00
SSrki zaboravio si i aluminijumski da spomeneš. Inače aluminijum mora da bude onaj koji  se može koristiti za ljudsku ishranu. Što se tiče kuvanja u aluminijumskom posuđu  u njima se najbolje raskuva hrana  e sada da li je on nakbolji za kuvanja ribljih specijaliteta  ja  nisam  siguran po meni je u samom vrhu a da li je najbolji neznam. :takoje: smiley003 smiley001 smiley033
Odg: Kotlić By: ssrki Date: 20 Decembar 2009, 20:24:32
Aluminijumske kotliće nisam nigde video.
Skuvaćemo riblju čorbu u kotlić, sigurno je tako bolja.
Dajte neki savet, koji kotlić da kupim. Jel zna neko gde ima da se kupi liveni kotlić u Beogradu i koja je cena?
Odg: Kotlić By: baćko Date: 20 Decembar 2009, 20:36:07
Za Beograd neznam , ja sam uzeo u Novom Sadu  prodavnica ribo-pribora prekoputa dnevnika ( neznam tačan naziv, ali nije ribolovačka tajna, čova drži pretežno kormorana). smiley033
Odg: Kotlić By: ssrki Date: 20 Decembar 2009, 20:52:32
baćko: kakav kotlić si kupio?
Odg: Kotlić By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 20 Decembar 2009, 21:52:48
Ako neznaš koji da uzmeš uzmi ovako nešto

A možeš i ovakav

Šalim se kotlić od bakra je međđu najboljima jedini je problem kada se u njemu skuha bilo šta mora se pretresti prije nego se ohladi bakar pozeleni tj oksidira ako se u njemu ostavi fiš ili čobanac najbolji mi je od rosvfraja tj inoksa lako se održava ima ih ljepih oblika i nemoraš brinut oćeš ga otucati

Odg: Kotlić By: dushann Date: 20 Decembar 2009, 21:56:19
Po meni prohromski kotlić je najbolji, ima jedan majstor kod nas ih pravi jako lepe i kvalitetne sa blago ovalnim dnom, planiram sebi jedan takav uskoro (za sad imam dva obična emajlirana)! Bakarni, aluminijski su kratkotrajni ako ih nepaziš extra lako se udube i pri čišćenju igrebu pa neliče ninašta, emajlirani metalni ako se nepaze pa popuca emajl i tu zna da zagori ono što se kuva em je ružno za gledati i teže za čistiti a prohromski kvalitetan možeš hokej igrati sa njim i ništa mu neće biti.
Odg: Kotlić By: Damir Date: 20 Decembar 2009, 21:59:41
koliko traži taj majstor za prokromski kotčić
Odg: Kotlić By: dushann Date: 20 Decembar 2009, 22:01:02
Morao bih da pitam i uslikam pa da vidite o čemu se radi, ima dosta dimenzija, inače taj mi je majstor i čamac pravio :takoje:
Odg: Kotlić By: makka Date: 20 Decembar 2009, 22:03:49
Po meni prohromski kotlić je najbolji, ima jedan majstor kod nas ih pravi jako lepe i kvalitetne sa blago ovalnim dnom, planiram sebi jedan takav uskoro (za sad imam dva obična emajlirana)! Bakarni, aluminijski su kratkotrajni ako ih nepaziš extra lako se udube i pri čišćenju igrebu pa neliče ninašta, emajlirani metalni ako se nepaze pa popuca emajl i tu zna da zagori ono što se kuva em je ružno za gledati i teže za čistiti a prohromski kvalitetan možeš hokej igrati sa njim i ništa mu neće biti.

Tako je, i ja imam od prokroma i odlican je, napravljen je od bacve za pivo i nema sta nije skuhano u njemu.
E sad neki ce reci bolje je ovo, bolje je ono ali iz prakse ti kazem ako mozes takvo sto nabavi i kuhaj od jutra do sutre sto god hoces samo pazi jer majstor koji ga pravi nije nebitan! :thumbup:
Odg: Kotlić By: ssrki Date: 20 Decembar 2009, 22:04:53
A liveni kotlic? sta mislite o tome
Odg: Kotlić By: dushann Date: 20 Decembar 2009, 22:08:47
Dosta mojih prijatelja imaju te od bačvi za pivo i lepo su se pokazali kad nas je više  :ok: od jednog (većeg) dela prave kotlić a od manjeg tanjiraču i eto sve se reši sa jednim buretom :thumbup:

Evo i na ovom snimku imaju 2 od burića pa se vidi kako izgledaju:


Odg: Kotlić By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 20 Decembar 2009, 22:10:38
LIveni je dobar zbog zadržavanja temperature jedino mi se nesviđa što je porozan iznutra i iz vana malo ga je teško održavati rosvraj je trenutno zakon tabla lima prokrom lima kod nas dođe negdje oko 100 evra od table moš napravit četiri komada od 7 10 12 i 14 litara provjereno samo treba majstor
Odg: Kotlić By: makka Date: 20 Decembar 2009, 22:15:09
Kod mene je napravljeno tako da imam poklopac od onog gornjeg dijela (odrezanog) a od onog obruca na dnu je napravljen stalak, dakle vrelog direktno na stol i nema ljuljanja i sl, jedino je prevelik za manje drustvo ali meni to ne smeta, stavim manje vode  :rlol: :rolleyes:

Odg: Kotlić By: smuki Date: 20 Decembar 2009, 22:25:26
Bakarni kotlic traje duze,u njemu kuvati bas i nije zdravo,potrebno je
kalaisati ga,e sad postupak bas i neznam,ali se ko dete sa sela secam
da je kalaisanje potrebno povremeno kad pocne da se providi bakrena
boja.Sam po sebi kao metal je skodljiv u ljudskoj ishhrani,hrana nesmeu njemu duze stajati-prenociti.
Ima i prokronskih kotlica(proverite magnetom,nesme se zalepiti)a ako je cobra dobra
nema je za sutra  :no: :thumbup: