Odg: Pržena riba By: ellesar Date: 28 Februar 2013, 09:35:04
I da pliva
Evo kolegi Twisteru da odgovorim ovde u temi. Po meni, prvo nareckaš ribu nož do noža onda je usoliš, pa pustiš jedno 4-5 sati da odstoji u frižideru. Za prženje spremam ovakvu smesu, pšenično brašno/ palenta u odnosu 3 prema 1 + jedna kašika paprike + jedna kašika vegete. Obično to pomešam u većoj plastičnoj posudi sa poklopcem, pa može da stoji bog te pita
Ovo je mešavina i za tiganj i za tanjiraču. Ribu obavezno snažno pritisnuti u tu smesu i dobro je otresti pre stavljanja u vruću mast ( ulje ne priznajem
) i polako, pa koliko traje.
Pica pekač se pokazao kao odlična stvar, jer ima odlično rešeno podešavanje temperature, a i ogroman je pa stane 2- 3 kile ribe odjednom.
Ribu vadiš na paprine ubruse da upije mast i premeštaš na drugi tanjir i paziš malo da neslažeš jedno na drugo, tako ostane hrskava
Odg: Pržena riba By: twister011 Date: 30 Mart 2013, 13:20:09
Hvala kolega
E sad, ja uvek imam potpitanja.
1. Koliko vidim, iako svi hvale soljenje pa frizider (nagriza kosti itd), ti to ne radis
2. Pomenuo si palentu. Da li mislis stvarno na griz, ili na obicno zuto (kukuruzno) brasno Iako dosta njih vol griz, zbog hrskavosti, ja ga ne koristim.
Odg: Pržena riba By: ellesar Date: 30 Mart 2013, 15:59:49
1. Procitaj opet drugu recenicu u mom postu. Daklem solim i držim u frižideru, to je pod moranje....Neznam, ne toliko zbog omeksavanja kostiju (nisam ni znao da kost soljenjem može da omekša
, a prvo da ti kažem sumnjam u to ), nego jednostavno so dodje do kosti i prožima meso, daje mu bolji ukus i dobiješ ono da se lepi za prste
2. Da, stvarno mislim na palentu to jest kukuruzni griz, mada može i kukuruzno brašno, a možeš i bez njega, znači čisto brašno i kašika paprike
. Vegeta je isto po izboru. Jedno vreme sam za filete soma pravio specijalnu mešavinu - brašno i mleveni kikiriki + šafran. Šteta što retko uhvatim soma, to je bio pun pogodak
Odg: Pržena riba By: Knez Date: 30 Mart 2013, 18:06:08
Kud i otvori ovu temu,u principu niti prodajem nit je kupujem,ali ću sutra na pijac da je kupim i omastim tanjiraču,princip neka izvine za sada dok se ne otisnem na mutno Dunavo.
Odg: Pržena riba By: b.jovica Date: 30 Mart 2013, 18:47:36
Jel neko probao da przi ribu bez brasna? Mnogo je intenzivniji ukus ribe kad se riba samo nasoli..
Odg: Pržena riba By: ellesar Date: 30 Mart 2013, 19:01:10
Probao
Tolstolobika samo tako i pržim, tanko ga isečem, usolim, pouljim i ostavim par sati i onda bacam na pomenuti pica pekač-suv pošto ima ulja na ribi.
Kad se ispeče prelivam sa kombinacijom limun, peršun, beli luk
I to onda ovako izgleda
Odg: Pržena riba By: paradizo Date: 30 Mart 2013, 22:53:43
Koliko ja znam limun omeksava kosti,verovatno se zato preporucuje piti sok od iscedjenog limuna kada se kost zaglavi u grlu.Izvinite za off,mozda nekada nekom zatreba
Odg: Pržena riba By: b.jovica Date: 30 Mart 2013, 23:17:36
Hvala paradizo, nisam ovo znao.. Pa nije off, veoma je vezano za temu!
Odg: Pržena riba By: twister011 Date: 31 Mart 2013, 10:19:58
I limun a i so
. To bar zna svako ko je ikada pecao na moru. Nemojte da operete udice jedan dan i cesto, mnoge morate da menjate vec sledeci
Posle kraceg vremena cak i one nerdjajuce polako nestaju
Odg: Pržena riba By: ellesar Date: 31 Mart 2013, 12:07:45
Udica je celik i korodira, kost je nesto drugo.....Jesi video nekad da je kost u prsuti omeksala zato sto je soljena
Kiselina je drugo, ona omeksava kost jos kako
kuvanje isto.
Odg: Pržena riba By: twister011 Date: 31 Mart 2013, 13:52:43
Ih kost u prsuti. Pa nisam ja rekao da sidro nestane za kratko vreme, vec udica
Odg: Pržena riba By: srce Date: 31 Mart 2013, 14:12:27
Za kost u grlu moze i da se umoči malo hleba u sirće pa da se pojede...
Odg: Pržena riba By: ellesar Date: 31 Mart 2013, 15:33:16
Citat: twister011 poslato 31 Mart 2013, 13:52:43
Ih kost u prsuti. Pa nisam ja rekao da sidro nestane za kratko vreme, vec udica
Eeeeeeee, al sunka se susi godinu dana, a riba se soli 5 sati :)))
Odg: Pržena riba By: Zmaj Strasni Date: 13 Maj 2013, 07:52:43
Jel iko probao ovog glavoca da jede? Neko mi rece da mu je meso izvrsno.
Odg: Pržena riba By: kviskons Date: 13 Maj 2013, 11:51:16
Meso je vrhunsko samo treba mnogo nahvatati.