Odg: Pržena riba By: DuNo.Zemun Date: 20 Decembar 2022, 21:49:31
Rusija - u stara vremena !
Najbolju pečenu ribu pojeo sam na Donu .. Uzgred i pročitao NAJBOLJI recept za spremanje deverike u furuni.
Piše majstor pisac recepta, .."kuvar" iz 1860 i neke, ..recept počinje ovako.
Poraniti ujutro rano dok se sunce tek rađa, ..a voda miruje i nad njom maglice.
Ući u čamac i odveslati 5,6 vesala od obale. Pampurom upecati deveriku od 5 šest kilograma, ne veću i doneti je kući ..
Pre klanja,i čišćenja sipati joj u usta malo votke, i malo sirćeta, i ostaviti da odstoji ... itd itd
Napomena: ova od 9-10 kg nije dobra za rernu ..! ))
Odg: Pržena riba By: skespa Date: 22 Decembar 2022, 09:53:30
najlepse mi je kad vidim klopu u nekom prirodnom ambijentu
od mene skromno, 3 vrste ribe u tri razlicite marinade

Odg: Pržena riba By: marina1983 Date: 18 Mart 2023, 21:53:58



Odg: Pržena riba By: skvrl Date: 29 April 2025, 13:55:45
ja sam od Rusa video recept i sad redovno tako radim pa da podelim s vama, moguće da je neko to ovde već opisao. Oni to rade za babušku ali meni je odlično i za crvemperku, bodorku...
Sveža riba se očisti, nareže i onda se posoli, utrlja slatka mlevena paprika i biber. To se ostavi da odstoji jedno sat vremena u frižideru da upije (ne mora ali bude lepše). Potom se uvalja u pola pšenično pola kukuruzno brašno (ja i u to dodam malo mlevene paprike) i prži se na pola mast pola suncokretovo ulje.


Odg: Pržena riba By: mongoose Date: 29 April 2025, 14:00:17
Manje više standardni recept osim ovog suncokretovog ulja, koje ne koristim nikad za ribu, isključivo svinjsku mast. Papriku pomešam sa brašnom, ne stavljam na ribu, ali to su već sitne varijacije.
Odg: Pržena riba By: NSBucov Date: 29 April 2025, 14:12:47
Slažem se, rečna riba se peče na masti a morska na (maslinovom) ulju.
Odg: Pržena riba By: skvrl Date: 29 April 2025, 14:24:39
Kad se ohladi ako je samo mast onda se ona zgusne i meni bar - smeta. Kad je pola suncokretovo ulje, pola mast i kad se ohladi i jede hladna, bude mi ok jer se mast ne pretvori ponovo u "hladnu mast" :). To je razlog zašto stavim pola-pola. U ukusu nisam primetio razliku u odnosu na samo mast. Verovatno bi i maslinovo uradilo posao ali koristim hladno ceđeno inače, skupo je (bar meni) i šteta da se koristi za prženje.
Odg: Pržena riba By: laki22 Date: 29 April 2025, 20:59:14
50/50 ulje isprzi a mast da onu hrskavost :)
Odg: Pržena riba By: vradojicic Date: 01 Maj 2025, 02:19:52

Ovako mi to, pre 20ak dana.
Upecamo na Drini, odnesemo kod cika Svete Tasinog, on nam isprzi deo, doda krompir i salatu, popijemo koje pivo i nazad za Valjevo...