Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920
Odg: Pržena riba By: Majdan Date: 14 Avgust 2018, 15:39:03
U restoranima ko naruci smudja orli vrlo verovatno dobija mrenu i ne skonta nista ! Kad se odere, isfiletira i povade kosti nema ama bas nikakve razlike, moja zena vec 10 godina nije skontala da joj spremem mrenu  :cheesy: .
Od ikre mozes samo da trcis u WC i nista vise.
Meni je sva bela riba vrhunska za jelo , cak smo i kedere ( kauglere ) par puta pekli u talandari kao girice uz hladno pivo idu kao ludi. Kod vece bele ribe probajte da je rasecete po duzini uz kicmu i izvadite kicmu, i onda sa unutrasnje strane narezete sitno do koze , posle klasika brasno mast, extra je. Od bucova uglavnom pravim pljeskavice .
Odg: Pržena riba By: Ad fines Date: 14 Avgust 2018, 15:49:11
Pa priobalje Save prepuno krupnih kauglera. A ne secam se da sam ih ikada jeo. Kako se to sprema? Mora li da se čisti? Ako mora, onda ništa. Aahahhahahha
Odg: Pržena riba By: slob Date: 14 Avgust 2018, 16:31:34
Kaugleri moraju da se očiste od krljušti i od utrobe da bi se jeli u slast, kao uostalom i njihov morski pandam girice, a koje se inače u mnogim restoranima i kioscima prže neočišćene i sa utrobom.
Čišćenje je pipav i dosadan posao ali vredi truda jer dobro posoljen i reš pečen kaugler je izuzetno ukusan, uz hladno pivo. Kad počneš da jedeš i pijuckaš ne možeš da se zaustaviš. Meni su ukusniji nego girica uz crno vino.

Kad spomenuh girice pade mi na pamet jedan vic gde su ove u glavnoj ulozi.
Sede dva prijatelja u ribljem restoranu, pijuckaju vino i jedan od njih naruči porciju girica. Jede a glave pažljivo odlaže na stranu.
Gleda ga ovaj drugi pa ga upita:
- Šta ćeš sa tim glavama, što ih ne jedeš?
- Aaa.. to ostavljam za kraj. Glave su izuzetno korisne. Pune su fosfora a on pomaže moždanim vijugama da bolje funkcionišu.
Ovaj drugi gleda, gleda, pa upita:
-Hoćeš da mi prodaš te glave?
-Hoću. 100 dinara!
-Može, daj.
Gricka on glave tako i u jednom trenutku:
-Čekaj bre drugar, pa cela ta porcija košta 100 din.
-Paa, nisam te prevario, eto vidiš da deluju, reče ovaj što mu je prodao glave. :cheesy:

Odg: Pržena riba By: DuleN Date: 14 Avgust 2018, 17:35:22
Cisto za probu jedan proveren recept za ribu sa puno kostiju (made in SSSR):
Ribu zasecati nozem spolja a iznutra malo izgrebati viljuskom. Dobro je natrljati senfom i ostaviti da odstoji nekih 6-7 sati. Nakon toga, riba se moze oprati od senfa a i ne mora. Prziti klasicno...
Razlika ce biti drasticna...  :ok:
Na zdravlje
Odg: Pržena riba By: DrinskiVuk Date: 14 Avgust 2018, 20:50:38
Dule, jesi na ovaj način naterao našeg druga Miletu da pojede ribu? :-D
Pozdrav od Bakare
Odg: Pržena riba By: Majdan Date: 14 Avgust 2018, 21:18:05

Evo fam fora za brzo ciscenje kedera i spremanje, krljust sama spadne kad promandrljas u nekoj posudi i dobro isperes
Odg: Pržena riba By: mihabg Date: 15 Avgust 2018, 01:33:01
Prvo , neko gore je  spomrnuo girice i ciscenje.... Koje bre ciscenje,puno joda i soli ...Nema tu problema. ✔️ Zato ovog naseg kauglera, ipak odradi i ocisti...
Odg: Pržena riba By: DakiNS Date: 15 Avgust 2018, 09:30:51
Uh jbt napraviste nauku od kauglera. Prvo , najlakše ih je očistiti kad vreću od krompira malo ispresavijaš na pola pa na četvrt , na to staviš šaku kauglera i preklopiš pa trljaš ko kad se pere veš , sva krljušt spadne , zatim tupim nožem sa gornje strane prihatiš glavu sa nožem i palcem i otkidaš je , sa njom vadiš i iznutrice. Mast , aleva , vrelo ispečeš kao čips. "Sardine od kauglera , očišćene posoliš ,  u teglu na čije si dno stavio malo crnog i belog luka , može i peršun, naslažeš što gušće kauglere onako vertikalno , i kad si napunio teglu zaliješ sa uljem ali do santometar od vrha jer će nbubriti pa da ne bi curilo , poslažeš tegle u rernu i na stotinak stepeni krčkaš , znaćeš da je dobra temperatura kad mehurići tu i tamo polako isplivavaju u tegli . Posle sat dva je gotovo , kad se tegle samo malo prohlade stavlja se poklopac i gotovo za upotrebu.  smiley033
Odg: Pržena riba By: mihabg Date: 15 Avgust 2018, 09:46:26
Marinada se pravi od bele velicine sake... ne od kauglera .
Nisam o kauglerima pisao, njih sam spomenuo da moraju da se ociste za razliku od girica. ;)
Odg: Pržena riba By: vradojicic Date: 15 Avgust 2018, 21:02:55
Pravio sam ja sardinu, tu recnu, od fileta skobalja, plotice, nosare i mrene koje sam pre toga dimio na jednoj ili dve vatre. Ja sam pravio na drugi nacin, tegle u rernu pa 12 sati krckanje uz dolivanje ulja.
Odg: Pržena riba By: marina1983 Date: 01 Septembar 2018, 18:50:12
Evo mučimo se :wink:















Odg: Pržena riba By: DakiNS Date: 01 Septembar 2018, 21:18:04
Da si na vreme pozvao došli bi da podelimo muke  :ok:
Odg: Pržena riba By: marina1983 Date: 01 Septembar 2018, 23:03:23
Će opravimo jednu zajedničku prvom prilikom  :wink: :takoje:
Odg: Pržena riba By: mknezevic Date: 03 Septembar 2018, 12:45:47
I kod mene za vikend radila tanjirača  smiley033



Odg: Pržena riba By: Perisha09 Date: 04 Septembar 2018, 12:52:35
Malo se i pržilo, pekač završava posao  :bye: Komšo tanjiri su već prazni  :lol: