Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990
Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 24 Septembar 2015, 21:02:09
Znam da zvuci neozbiljno ali je tako,dubina na prelivu 30-40 cm...ne ide drugacije...voda bistra kao rakija
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 25 Septembar 2015, 11:56:16
Naprotiv, ne zvuci neozbiljno nego je bas situacija kakva se ocekuje kada je mala i bistra voda.
Odmah si trebao to montirati s tim da bi i plovcic od 0,7 ili 0,8gr radio posao.
Kolubara je leti takva, mali plovci, skobalj na prelivima, na ulazima u virove, obicno je to dubina od 30,40 do 60,70cm. I mamac jedan za takve uslove je trava, tu nema price.
Odg: Pecanje skobalja By: b.jovica Date: 25 Septembar 2015, 13:42:11
Bravo ljudi bravo! Treba izaci iz uobicajenog nacina razmisljanja i racionalno sagledati svaku mogucnost! Zanima me jel taj plovak u plitkoj vodi ima neku odredjenu boju ili i njega prilagodjavate na neki nacin? Dalje me zanima koliki podvez stavljate na tako plitkim situacijama i gde stavljate olovce za otezanje ili ga i ne koristite na 30 cm?
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 25 Septembar 2015, 14:03:47
Ja kad kazem dubina npr. 50cm, mislim na dubinu od olova ili vrtilice do podnozja antene plovka, predvez na to znam da stavim i po 40-50cm kad je tako plitka voda.
Inace se trudim da ne koristim drecave plovke, vecinom neke tamno zelene, bordo i crne...
Ja olovce uvek koristim, najcesce klizno koje stesem skalpelom na odgovarajucu masu. Nikad na predvez ne stavljam sacme kad pecam skobalja i u 95% situacija ga pecam sa olovom u tacku, tj. kliznim olovom cija tezina odgovara nosivosti plovka.
Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 25 Septembar 2015, 14:49:38
Naravno da mislim na dubinu od plovka do olova,samo sam za razliku od kolege VRadojcica koristio male sacmice takmicarske,one prelaze lepo preko kamenja nepmacenja nikakvog jer jednostavno je toliko mala gramaza daprelaze lepo preko kamenja....kad plovak stane to je to...plovak u nekoj tamnijoj boji,predvez oko 40 cm
Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 11 Oktobar 2015, 17:47:08
 a sta je sa krupnim skobaljem na Savi?  Da li je mozda taj u Kolubari "pobegao" iz 28°C tople avgustovske Save?  Ja nemam neko iskustvo sa skobaljem, hvatao sam do 15ak komada 400-600g na Savi, niti znam nekog da je hvatao krupnije. Cuo jesam ,ali su to price tipa, "jedan rodjak od mog komsije".  Ali video sam vece kod alasa, kilase i vece u novembru pretpprosle godine.
Takodje sam pre par godina cuo price da u Savi ima samo plotica do pola kg na sta sam se samo nasmejao, kilasice su redovne a ima i krupnijih. Mrene takodje ima puno.
Razmisljam, ako ima puno plotice, zasto ne bi bilo i skobalja. Cinjenica je da je Sava drugacija od ostalih "skobalj" reka, verovatno treba i pristup da bude poseban.  Evo sada rasta voda i vreme da se polako odlazu fideri i sprema bolonjez,  to mi je sada neka opsesija, da provalim skobalja kilasa na Savi
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 11 Oktobar 2015, 18:26:44
Hvatao sam u Zabrezju i na Umci komade do 500gr i to je vecinom bio skobalj, poneka nosara i plotica. Ali najcesci su bili oni od 300-400gr. Veceg od 700gr na Savi nisam uhvatio mada nisam nesto previse ni pecao na Savi. Na Savi ima veoma lepe plotice i krupne mrene, a plotice ima 500gr do 1kg u veoma pozamasnom broju.
Do poplava prosle godine u Kolubari je bilo dosta skobalja, ali veliki komadi, ovi oko 1kg se nisu hvatali tako lako. 5 godina sam zimi gotovo svaki dan na Kolubari, hvatao sam po 50 komada za pecanje ali naleti poneki od 700, 800gr. Kada sam perceo pre 2 godine da ga pecam na travu i na Kolubari poceo sam da hvatam krupnije ali ne u tolikom broju kao posle poplava.
Posle poplava u Kolubaru, da se ogradi, po mom misljenju, je usao skobalj iz Save i ostao tu, izmrestio se u Kolubari i njenim pritokama. Taj skobalj koji se posle poplava hvatao je malo drugaciji od onog kog sam hvatao pre. Nikada pre nisam imao vise pecanja u nizu da uhvatim po 5-10 komada koji imaju 700gr-1kg. Iskreno nije mi to polazilo za rukom ni na Drini. Sve sam ih hvatao na travu.
Ja sam ubedjen da je taj skobalj u nekoj meri usao iz Save i ostao u Kolubari, da li zbog toga sto na njoj ima trave, ne znam ali nesto mu odgovara u njoj. Ima ga dosta ali se ne lovi lako, posebno ovi veci. Problem Kolubare leti je sto je nizak voodstaj, on je po brzacicima, na 30-60cm dubine, rastrkan celim tokom na hiljade mikro lokacija. E kada voda naraste i pocne da se hladi, to se poklapa sa krajem jeseni, sitniji se grupise u velika jata i ide u zimovnike a bimbani ipak ostaju na nekim posebnim mestima, brzeg toka, drugacijeg dna i jedu travu, retko koji hoce crva ili hleb. To je neko moje vidjenje.
Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 11 Oktobar 2015, 20:11:41
Ja sam ubedjen da u Savi ima sigurno krupnih komada, ne vidim zasto ih ne bi bilo, a i video sam nekoliko riba svojim ocima. Problem moze biti sto na savi ne postoji bas tradicija hvatanja skobalja, sem  tih sitnih pri odredjenom vodostaju na odredjenim lokacijama. Ovde su ipak popularniji debeli najloni i som, stuka, saran a mrena i deverika dolaze kao kolatelarna steta. Druga stvar je i mnogo tezi uslovi za hvatanje skobalja na velikim rekama. Na manjim vodama se on lakse locira (sto ni tada ne garantuje ulov) a na vecoj vodi je to skoro pa nemoguce (ili ja ne znam kako  :no: )

Ja cekam sad porast pa da opet probam, tada ce se nabiti u obalu sva riba pa i on valjda
Odg: Pecanje skobalja By: dragan2006 Date: 11 Oktobar 2015, 20:16:52
Na Savi se poslednje 2 nedelje javlja šljivar pa verujem i da je skobalj tu.Veliko je pitanje kako mu udovoljiti jer na Savi je uzaludno pecati na travu.Probavao sam da u hranu stavljam puno crvića i prezle ali me još uvek kulira. :huh:

Inače, jedva čekam da krene sa gozbom jer mi je baš gušt pecati ga fiderom!!!
Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 11 Oktobar 2015, 20:29:01
hm...  meni je skobalj jedino siguran kada voda grune i onda ga pecam u samoj obali na plovak. Inace sljivara sam dobijao jos od avgusta (600-900g) i ploticu, mrenu ali ne i skobalja, na fider.  Cesto sam razmisljao gde je, da li je uopste tu ili je migrirao negde.

Sto mislis da ne bi mogao da se peca na travu na Savi?
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 11 Oktobar 2015, 20:50:25
One trave koju on jede nema u Savi pa je zato uzaludno ga pecati. Sava je velika reka, duboka, a ta trava raste na osuncanim prelivima bistrih reka i potoka, hvata se za kamenje... Samo zato.
Pecao sam ga na na nekim mestima na Savi i po visokom i po nizem vodostaju a da ga je teze locirati to stoji. I jednostavno, on nije riba broj jedan na Savi, po brojnosti su ispred njega i krupatica, nosara, mozda i deverika, plotica...
Odg: Pecanje skobalja By: dragan2006 Date: 11 Oktobar 2015, 21:56:37
Pecam ga na Savi, na fider , samo mora malo da zagudi i da nadođe reka.U hranilicu pored primame što više crvića i udri kad dođe jato.A ovo za travu ti je objasnio Radojčić.
Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 11 Oktobar 2015, 22:25:43
pa koju onda algu ili travu jede u Savi, koja je trava sto su cesto plotice, protfisi, bodorke puni nje?  mekana, tanke niti dugacke, svetlo zelena, cesto je vadim kada pecam na feeder, zakaci se na hranilicu ili udicu, ima je gde je sedra, bude nekada i na granama?   :huh:
Odg: Pecanje skobalja By: neske Date: 11 Oktobar 2015, 23:33:21
Ukoliko je ovakva



ili nešto slično, slobodno probaj kao mamac. U stvari probaj onakvu travu kakvu si pronašao u ribi. Ne pecan na Savi ali nije loše da probaš ovaj mamac jer se riba očigledno i tu hrani "travom".

P.S.
"Trava" koja se najčešće koristi naziva se Kladofora. To u stvari nije trava već vrsta alge. Može da se gaji i u akvarijumu.


P.P.S.
Ukoliko ima dosta epifitona (mikroskopska alga), to je on skrama po kamenju koja ti pomaže da slomiš vrat, onda je tanka svirka za pecanje skobalja. Epifiton je njegova osnovna hrana. Dok njega ima u velikim količinama skobalj loše radi.
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 12 Oktobar 2015, 09:36:02
Skobalj se na Savi ne lovi leti,odnosno u toplijem delu godine..Njegova sezona i period pecanja je od oktobra do aprila..U tom periodu trava je manje efikasna,a prosečna težina skobalja je oko 350-400g...U Savi nema puno trave kladofore,jer je dno uglavnom muljevito ili tvrdo(ilovača)..Na retkim mestima gde po dnu ima šodera i kamenja ima i te trave..Kada se sve uzme u obzir pecanje skobalja na travu baš i nema nekog smisla..Kada se pojave ti "sprudaši" veličine 300-400g crvići i hleb su veoma efikasni..