Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 17 Oktobar 2015, 23:27:08
Santjago sta ti je bre to
ovo je Savska mikrolokacija za skobalja

salim se, cuo sam za to na NBGu da je prduktivno
sutra idem da probam ovde, sada bi trebalo da je za nekih 2.5m visa voda nego na slici, mada je ovo mesto bolje kada visoka voda krene da opada nego kada je u porastu ali jbg...
Odg: Pecanje skobalja By: Santjago Date: 18 Oktobar 2015, 20:08:56
danas je solidno radila na Savi kod kupatila....

Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 18 Oktobar 2015, 21:18:45
a evo i moje mikrolokacije danas:

losi uslovi skroz, probao sam na drugom mestu, malo feeder malo bolonjez nista, vise sam pazio na ovo sto nosi voda nego sto sam pecao...
bio sam i do jos jednog izglednog skobalj mesta ali posto nisam ocistio na vreme gore obalu, mogao sam samo da gledam kroz granje kako se baca lepa plotica...

Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 20 Oktobar 2015, 11:01:43
Nedelja, dan bio prelep, Lim, Brodarevo, bistar da ga piješ. Zaista sam sve ubeđeniji da je Lim voda br.1 trenutno kod nas, svakim danom sam sve ubeđeniji u to i sa pravom se može nazvati salmonidnom vodom za razliku od nekih drugih voda (Vapa, Uvac....).
Riba nije radila nešto posebno, ali smo nakupili ponešto. Ja sam izvadio 6-7 skobalja, 2 klena i 1 lipljena. Ovi drugari su obojica završili na cifri od oko 15-tak kom skobalja.
Pribor malo jači, osnovni Predator 0.16, predvez mora minimum 0.12 sobzirom šta sve boravi u vodi mislim da je i to tanko, ali ajde. Furamo extremni ribolov. Udica br.8 sa dužim vratom Sasame, plovak Tajger 5gr. (i on je bio mali 6gr. je prava mera)
Komadi su dobri baš dobri. Još su za nijansu bolji nego na Ibru. Amika sve teže izdržava izazove.
Evo odabrao sam jednog da se ovekoveči

1,610 kg

Odg: Pecanje skobalja By: srdjan812 Date: 10 Novembar 2015, 21:22:59
Citat: vvuukk poslato 31 Jul 2015, 14:42:45
i na mom Vrbasu dvokilasi su normalna stvar...gdje se love primjerci od kilograma,tu obavezno pada i po koji dvokilas...aliii jedna jedina UNA...
evo,od prije desetak dana jedan dvokilas sa vrbasa
Hvala ujko na reklami
Odg: Pecanje skobalja By: Milan berkut Date: 10 Novembar 2015, 21:45:59
E moj Srdjo, ujko kilaše i dvokilaše . . . jeli to po onoj našoj - prema svecu i lopar - ili . . .

P.S. tek sad vido fotku . . .
Odg: Pecanje skobalja By: srdjan812 Date: 10 Novembar 2015, 21:55:35
Ujko je bio fotograf i posmatrac u tom trenutku
Taj dan letos na udici pored tog skobalja bila su jos dva za 100-200 gr manja.. Ovom na slici je falilo 50gr za 2kg.. Iskopacu negdje i video, cini mi se da imam...

Odg: Pecanje skobalja By: Milan berkut Date: 10 Novembar 2015, 22:23:32
Ajde ti nama lepo opiši kako loviš skobalja, vidim ja da si ti pravo skobaljaški djavo . . .

Napomenuo si neku prihranu - ko zna da je kuva, kako ti reče . . . a i to sa antenicama debljim gde im mesto nije . . . pričaj nam o tome
Odg: Pecanje skobalja By: srdjan812 Date: 12 Novembar 2015, 07:49:47
Nikako da sjednem za racunar.. Hocu, cim prije.. Moram, ucutili smo se previse
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 12 Novembar 2015, 09:00:00
11.11. Ibar, Konarevo
Bili posle podne ja i još jedan iz ekipe, od 13h do 16:30h
Ibar bio extra, nivo dobar, bistar, milina. Riba radi solidno koliko čujem svi manje više vade ribu.
Mi izvadili ukupno 4 skobalja(700gr-1kg), 10-12 mrena(0,5kg do 1,3kg), 2 klena oko 600gr i desetak onih manjihh nosara, porcijaša.
Uđe nam mrena na hranu nije mogao skobalj da uzme od nje. Kolega je imao kidanje čim smo došli, prema našoj proceni mrena oko 3kg. Nije se mrdala minut dva, pa onda okrenu niz tok i pokida posle drilovanja. Verovatno je navikla predvez na neku prepreku i olakšala kidanje.

Sve u svemu prelep dan bio, objavio bi slike nego nemam, imam snimak, objaviću kasnije samo da postavim na you tube.
Odg: Pecanje skobalja By: srdjan812 Date: 12 Novembar 2015, 10:08:22
Svaka cast, kome se moze lovi, kome ne radi i et.. Vjerovatno ste uzivali..
I na bilo kojoj rijeci koliko znam, ako mrencuga udje na hranu, skobalja odpisi ili mjenjaj mjesto.. Jos je najbolje kad je najcesca ona duzine dlana, pa fulas 300 puta...
E, samo cu da pitam koje debljine je najlon potrgala.?...
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 12 Novembar 2015, 15:44:30
Ja sam pecao na osnovni Predator 0,16mm a predvez 0,12mm Pescatore. Nisam imao kidanja a izvadio sam jednu blizu kilo i po. Kolega je pecao na osnovnom Pescatore 0,16mm i predvez 0,12 Trabuco Winter Ice. Dešava se da pokida kad jurne pa naiđe na prepreku, to je neminovno. I to neće promeniti naše opredeljenje da pecamo na liniji izdržljivosti.
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 12 Novembar 2015, 19:29:58
I ne treba da promenite to. A 0.12mm je za krupnu mrenu nista mada moze da se izvuce. Kada se ciljano ide na krupnu mrenu onda moze jaci najlon malo.
Odg: Pecanje skobalja By: srdjan812 Date: 12 Novembar 2015, 22:44:20
na terenu sam, nema slika i skraticu sto vise

Ribolovom se bavim od 10 god, oko 15 god. kako okolnosti i posao nalaze tako uspijem ici na vodu i baviti se ovim zanatom zbog kojeg smo svi tu... Vrbas, Sana, Una, Sava, kao i par manjih rijecica su mi u krugu od 1 do 60km od kuce. Na svima njima imam neke "svoje" pozicije- provjerene gdje pratim, hranim i lovim ribu. nisam svaki dan na vodi tako da nemam vremena da istrazujem puno.. Sto se skobalja tice, najvise ga lovimo na Vrbasu i nekada na Savi, kad vodostaj dozvoljava.. Una i Sana, prepune bijele ribe daju dosta vise izbora i zahtjevaju razlicite "tehnike plovkaroskog ribolova". plotica trazi svoje, mrena i skobalj i druge svoje itd...
Skobalja na Vrbasu u ljetnom periodu lovim na travu-algu kladoforu kao i na njene vjestacke, sinteticke imitacije... U nedostatku prirodne trave iz vode sinteticku koristim samo u plicoj i brzoj vodi, brzacima. kako u mirnijoj vodi skobalj ima naviku da "ispipava" mamac, tako sintetika rijetko pali.. to je ono njegovo "guranje", kad mu udica najcesce zavrsi na vrhu nosa...Pecam bolonjezima od 4 do 6 metara, zavisno od vremena i ostalih okolnosti na vodi... Cetvorka sa banjaluckim kolom je neizbjezna u gepeku auta... Za travu, najcesce koristim gamakatsu udice C12UB velicine 12 ili 10. Par puta sam svezao 2 udice-sistem i nikada vise jer mislim da i ribi treba dati sansu.. Silk je pretezno osnovni 0.16 ili 0.18 sa podvezom 0.12 i 0.14.. ne drzim se odredjenog proizvodjaca i volim da ekserimentisem sa razlicitim... uglavnom je to colmic x5000 ili savagegear finezze, a podvez pescatore ili strongft.. koristim plovke naseg proizvodjaca Sretka Eraka sa debelom antenom ili Gicine plovke Una sa tankom antenom, sve "kruskastog" oblika i na vodi uvijek sto manja gramaza koja moze proci... Suza ili sitno olovo, zavisno od konfiguracije korita i prepreka... sa suzom kombinujem podveze i preko pola metra dok sa sitnim, samo pljosnatim olovom koristim nesto krace... plovak sa debelom slamkom je uvijek opterecen do maximuma, sa tankom antenom do pola.. dosta se spanujem i ako trava nije mamac obavezno je cesto stopanje plovka i potezanja i iz tog razloga dosta, mozda i previse je nekada antena u vodi... Ako je trava mamac, izbjegavaj skobalja u velikom jatu i ne idi na vodu prije 11, osim zbog mjesta i uvijek na krpi veci izbor nijansi alge.. Skobi je najcesci izbor smedja, prljava trava puna sitnih racica i crvica, a najkrupnije od 2kg i vise, dobijao sam na skroz crnu algu koju je jako tesko pronaci u vodi.. Na zutu, "spaljenu" travu mogu se jako lijepo pecati krupne mrene, skobalj je izbjegava...
u jesenjim i zimskim danima udica namamcena ruzom hljeba ili mesnim crvicima je najcesci moj izbor.. tu najvecu ulogu igra primama.. imamo masinu za mljevenje starog hljeba tako da prezlu proizvodimo sami.. kanta prezle, sitnog granulisanog sljunka i pola litra crvica su najbolja opcija te jos neke primame iz radnje te sto veca kolicina, dok se ne "javi" riba... strasne su guzve u zimovnicima, tako da uz to ustajanje u 4-5 i lozenje vatre na vodi je neizbjezno

... zimi najlon kao i ljeti, uglavnom 0.16-0.10, ownerove udice velicine 9-10 (50034) ili gamakatsu (ls-2030b) sa kombinacijom sitnog olova koje mora biti rasporedjeno po ps-u. Na podvez olovo- nikako!!!
samo cu reci i u danima bezparice na vodu ne idem bez bar pola kante primame jer uvijek se pokaze- koliko das vodi, toliko dobijes...
Milane, kao i ostali ne nadam se da necete zamjeriti na ovolikom stivu, ima tu jos puno detalja i sitnica koje se najbolje opisu usmeno...
vecina ce procitati par recenica i odustati ali ne marim.. kolega Milan berkut je trazio "referat" i ima ga

.
Bar se nadam da cu "potegnuti" ovu temu dalje i da necete zamjeriti na pravopisu i licnim misljenjima

Pozdrav, braco po oruziju

Odg: Pecanje skobalja By: Milan berkut Date: 12 Novembar 2015, 23:09:59
E pa dobri moj Srdjo - hvala ti za dobru volju! I svojim sažetim tekstom si tačno pogadjao da napišeš sve što me interesovalo a to je još jedan veran dokaz da si pravi znalac i da ti je iskustvo ogromno! Po tome kako opterećuješ plovke zaključio bih da izbegavaš ''titravac'' vodu i voliš mesta gde je voda ''ko ulje'' . . . Mišljenja nam se razlikuju u dve stvari - ja kad lovim na travu nikad ne štopam plovak već ga puštam kako ga tok nosi, i, travu skobalj uzima i pre nego svane a kamo li u sam cik zore. Imam kolegu Zorana Dugajlića iz Čelareva koji se toliko umudrio da je već xx puta uspevao da ulovi skobalja na travu a još mrak i plovak se ne vidi - peca ga na ''osećaj'' kako sam kaže he he he