Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990
Odg: Pecanje skobalja By: Nemanja85 Date: 21 Novembar 2014, 22:48:37
Citat: vradojicic poslato 21 Novembar 2014, 18:45:24
Ako se baci toliko crva to je katrastrofa. Za hleb djene djene ali i to je mnogo a sa crvima je ocaj.
izazivas ovim stapom Nemanja... A ja slomio moju Tubertini Althexu 01 od 7m...:)

Brate znas sta je stapce za skobalje...Milina! Bio sam skeptican u pocetku, a sada ima moje puno poverenje i ne menjam ga nikako!
Odg: Pecanje skobalja By: Shnapsi Date: 21 Novembar 2014, 23:07:38
Ah umalo da zaboravim predivan štap Nemanja ja još uvek imam onu Formax tarabu i trenutno sam u fazi skupljanja love za neki Tubertini pa neka ide život .
Što se tiče prihrane 1 hleb , 1 merica crva , 1 kriška trancuza cirka  - 120 dinara i ni paru više ne dajem po pecanju plus gorivo oko 250 din i to je to.
A mesto na kojem si pecao bogami ako ne grešim liči na potez oko klanice .
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 21 Novembar 2014, 23:32:38
E blago vama, nas pecanje nema šanse da izađe ispod 600-700din/glavi i to ako se ide na Gazivode, Ibar ili u Sjenicu. Lim je 1200din/glavi minimum.
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 22 Novembar 2014, 07:59:30
I mi kad idemo na Drinu to izadje po 1000 dinara otprilike.
Ovde se crvi retko, retko bacaju, samo hleb i to ne u preteranim kolicinama.
Drina zna da pojede mnogo hleba a na Kolubari ja ne bacim vise od 1 hleba dnevno...
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 22 Novembar 2014, 09:25:46
Veća voda zahteva više hrane. Mi isto na Vapi kad pecamo manje hrane koristimo, a ja češće koristim kombinaciju hrane i zemlje nego čist hleb za prihranu. U uslovima kada par ljudi levo i par ljudi desno od mene bacaju hleb, ovo moje dođe kao osveženje. Uglavnom bolje prolazim od njih. Takođe sam čvrsto ubeđen da hleb nije omiljena hrana skobalja iako 90% ribolovaca tako misli.
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 22 Novembar 2014, 09:54:16
Mislis omiljena prihrana koju bacaju ribolovci,a omiljena prirodna hrana mu je trava,gamarusi..itd
Bacanje cistog hleba nije uvek najbolje resenje,ali nije ni bacanje neke ciste kupovne hrane..Kombinacija jednog i drugog uz dodatak zemlje i recimo crvica je mozda najbolje resenje.
A s druge strane postoji dosta stvari koje uticu na to da li nam se neka hrana cini efikasnom ili ne..Mozda skobalj lezi na hrani,a mi nesto drugo ne radimo kako treba,a onda nam glavni krivac bude hrana..
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 22 Novembar 2014, 10:25:30
Ja ako dodajem zemlju (što uglavnom radim) onda hleb ne dodajem. I to krtičnjak mi se najbolji pokazao. Usitnjen i dobro osušen, zakon. Eventualno malo prošaram crvićima šaku dve. Ta kombinacija mi se najbolje pokazala. A može i hleb pa da se doda hrana, pa u bombe. Svašta može da se kombinuje  :takoje:
Jedan moj drugar sa kojim najčešće idem na vodu recimo gotivi sledeću foru koja mu je dala najbolje rezultate. Raseče hleb na pola, okrene naopako polovine hleba, između stavi kamen i uveže koncem. Pa sve tako spremljeno ubaci u crviće 10-15min da oni uđu u hleb. Kada proceni da je dovoljno crvića ušlo u hleb, baca na mesto prihrane. Par puta smo odrali skobalja na taj način, sve krupne. A tu je dobra stvar po meni što može posle da se proba na kukici i hleb i crv. Pa šta voli, šta mu više leži tog dana na šta se javi, to furaš i ćao. Takođe mislim da je ovaj način dobar jer teško da se prehrani riba.
Odg: Pecanje skobalja By: Aleksa78 Date: 22 Novembar 2014, 12:07:41
Cardinale ,taj način što si opisao to se zovu Niške bombe  :cheesy: time se lovi ovde već godinama to je jedan od načina da zadržiš jato na jedno mesto i naravno svremena na vreme ubaciš neku ljigu bombu čisto da ga opet poktreneš da uzima.Naravno opet sve zavisi i od vode dubine i slično... a i već gore napomenuto ako je to mesto prehranjivano na taj način onda gotovo da i ne moraš da bacaš ili da ideš drugom logikom sa drugom prihranom loviš pa da ga iznenadiš :wink:.
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 22 Novembar 2014, 12:20:38
Na Savi sam nekada drzao dzak sa hlebom spusten sa splava 24h i po nekoliko meseci..U toku pecanja ga povremeno protresem i eventualno dopunim..U i na dzak se nasele gamarusi.,bude ih bas puno..Skobalji su stalno tu i vrzmaju se oko dzaka..Peca se na duzinu stapa od 4 ili 5m.,precizno i veoma efikasno. :ok:
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 22 Novembar 2014, 12:54:06
Uh to je dobro, ali u našim situacijama na Vapi, Ibru ili na Limu nema šanse, nije izvodljivo.
Odg: Pecanje skobalja By: zex.raseta Date: 22 Novembar 2014, 13:45:30
Poslednjih nekoliko puta kada smo hlebom prihranjivali i pecali na plovak koristili smo metalnu žičanu čuvarku  :wink: . Pošto je niko od nas više ne koristi a kupljene odavno, za ovo kao da su napravljene. Uvek ostane prihrane od feeder pecanja ( zbog kiše , ranijeg polaska sa vode ) pa nju stavimo u zamrzivač. Kod mene privatna pekara prodaje džak hleba za 200 din, ponesemo ovu prihranu + zemlju i savršeno odradi posao. Pleteni džak je gušći ali i čuvarka " sedne" jednim delom tako da propušta taman kako treba  :thumbup: . Ovo se odnosi na situacije sa terenom gde znamo da je nećemo zakačiti pod kamen ili sl. Kosili je neprevažiđen  :tongue: . Deca velika pa čuvamo bočicu kao oči u glavi  :cheesy: . Matori smo da se kupamo u Kosiliju al volimo da pecamo....
Odg: Pecanje skobalja By: neske Date: 22 Novembar 2014, 15:28:01
Citat: Shnapsi poslato 16 Novembar 2014, 09:30:43
Ma nije problem daleko bilo sa koje strane se peca poredeći sa ostalim kolegama ni po broju spadanja ni po ulovu.
Samo imam onaj u početku neki osećaj nelagodnosti kada promenim stranu reke što komentarisah skoro sa jenim prekaljenim kolegom ovde na Morave da ne ispadne neka filozofija bez osnova.
Naime da ne zauzimamo mesta u na stranici izvedimo eksperiment , ukoliko imate par minuta na vodi
za ovu temu promenite na mašinici  i ruku kojom vodite plovak , pa napišite utiske.
Što se tiče težine ribe ostajem pri svome ukoliko dril nije podešen naravno a riba je kilaš + vrh ti je visoko dozvoliš da ti riba igra po površini gubiš 100 posto .
I ne znam šta bih ti rekao..... , izvini .....i ostala kulturne .... seckalice nisu potrebne ne ljutim se nikada na slova jerbo se ne vidimo a ovde smo smo da iznesemo iskustva.

Ok, nema kulturnih seckalica.
Nisam imao minute, imao sam godine da testiram tu teoriju. Kao klinac sam često jurio klena na malim vodama. To je onaj sistem gde za dan pređeš desetak kilometara pretražujući teren (najčešće vodom), zabacujući uz obalu, panjeve i svaku izglednu prepreku, što je u suštini skoro svaka pepreka. Nikada nisam osetio nelagodnost koju si ti pomenuo.
Ta nelagodnost je posledica nečega drugog: Kada duže vreme pecaš sa jedne obale ti stičeš odeđenu rutinu, tvoji mišići "pamte" određene pokrete. Kada pređeš na drugu obalu, iz tog razloga osećaš nelagodnost a ne zato što si levoruk ili desnoruk.

Što se tiče težine ribe, kilaša plus ćeš glisirati samo (i samo) u slučaju da je već zamoren, što znači da si zamaranje već odradio, i da ga sa glavom iznad vode privlačiš da bi ga prihvatio. Potpuno nebitno kako držiš štap, riba ne sme da se glisira odmah posle kontre, i to iz više razloga: veća šansa da spadne, a mnogo bitnije je to što postoji mogućmost da njeno praćakanje uplaši celo jato. Ovo je priličan problem u plitkoj i bistroj vodi gde je riba već uznemirena, i gde takvo ponašanje neće imati dobar prijem kod prisutnih kolega. U takvim situacijama: kontra i vučeš ribu u stranu što dalje od jata.

Uzgred:
-Ukoliko si mislio da glisiraš kilaša+ na pola vode, kako to planiraš da izvedeš? (jer sam govorio o situacijama na pola vode))
-Ukoliko misliš na prihvatanje ribe, kako misliš da prihvatiš (rukom) kilaša+ a bez da visoko podigneš vrh štapa, sa posebnim osvrtom na situcije kada si i ti u vodi?
Odg: Pecanje skobalja By: dragan2006 Date: 22 Novembar 2014, 15:30:06
Može li neko da objasni koja je fora sa Kosilijem, što je Žex spomenuo  :question:
Odg: Pecanje skobalja By: zex.raseta Date: 22 Novembar 2014, 15:43:53
Evo prelistaj Dragane  :wink: . Bistro   http://vukovisadunava.com/plovkarenje/prihranjivanje-sa-dzakom-u-ribolovu-bele-ribe/msg260042/#msg260042
Odg: Pecanje skobalja By: neske Date: 22 Novembar 2014, 15:50:41
Citat: cardinale poslato 21 Novembar 2014, 12:55:49

Mislim da na reci teško može da se prehrani riba kao što ti kažeš. Jedino ako su mesta dublja, mirnija i ako kolege baš preteraju sa bacanjem hrane (10 hlebova i više) i crvića (5l i više). Ipak reka nosi to i ipak najveći deo te hrane ode niz vodu a da ga riba ne ugrabi.
Što se tiče hleba, teško da ćeš napraviti neku veliku štetu (izuzev zimi gde nije brza voda) - možda samo za taj dan. Crvi su druga priča. Posebno na manjim vodama i na relativno izolovanim mestima, kada natrpaš crve radiće dan dva, narednih 15-20 dana možeš da zaboraviš na to mesto.
Ne znam koliko se to poštuje, ali koliko se sećam, na planinskim jezerima ( a moguće i na svim planinskim vodama) je po zakonu zabranjena primama živim crvima. Moguće je da je i taj zakon promenjen.



Citat: cardinale poslato 14 Novembar 2014, 18:45:06
Pa to je to, onaj prvi izlazak odmah posle kačenja je potencijalno najopasniji za spadanje, njega treba izbeći po svaku cenu po meni. E sad dali je problem mala kukica kako reče VR ili je problem loše uzimanje mamca....hmmmm.....ja bih podelio krivicu na pola.  :takoje:
Kolege, zna li neko gde ima na stanju da se uzmu ove Sasame F-875 udice?
Što se tiče 875, znam da ima u Požegi u prodavnici 'Ribolovac' pored stare 'Petra Leković' škole. Trenutno nemaju manju od 10, što ti dođe neka dvanaetica.
na netu sam našao na par mesta:
http://vodomar.rs/index.php?route=product/product&path=244_249&product_id=228
http://www.sportskiribolov.co.rs/sasame-udice/Wormer-SASAME

Nisam ovde ništa poručivao, tako da ne znam koliko ti se isplati da poručiš jedno pakovanje...