Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 06 Januar 2015, 22:48:47
Prosle sezone ga je mnogo izvadjeno i odneto.,na desetine a mozda i stotine kilograma prakticno svaki dan..Bilo je perioda i dana kada sam mogao da uhvatim za ceo dan da sam ostajao i celih 15-tak kilograma..Malo ko je postovao dozvoljenu kvotu i odnosilo se koliko je ko mogao da upeca.,cast izuzecima..,tako da je to svakako moralo da se odrazi na njegovu brojnost ove sezone.Mozda je nekima izgledalo tada da je Sava prepuna skobalja..,ali nije bas tako.,jeste,ali samo na nekim mestima.Postoje veliki delovi i potezi Save gde ga uopste nema ili gde se retko pojavljuje i u malim kolicinama..
Mislim da ce se i zimska sezona nastaviti u istom ritmu kao i jesenja..

Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 06 Januar 2015, 22:52:30
Ako je tako onda bolje i da ga nema,pecao sam prosle zime ali znam da mi je maksimum uzetih za dan bilo 17 kom.trebalo nam da ne kupujemo za danasnji dan,malo prodimili ali to je bilo za tri porodice...jedan dan sam upecao 64 kom.ni jednog jedinog nisam uzeo...ako je tako kao sto kazes da se nosi ko kako stigne onda bolje i da ne radi...

Послато са GT-S7500 користећи Тапаток 2


Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 06 Januar 2015, 23:22:27
Na zalost tako je.,nikakve kontrole nije bilo..Generalno,Sava kod Bgd-a je iz godine u godinu sve siromasnija sa ribom.,a svoj doprinos daju i mreze i ostala sredstva..,pa kada se sve oduzme i sabere.,tu smo gde smo..
Posmatrajuci unazad 15-20 godina koliko pecam na Savi ni jedna godina nije ista iz ovih ili onih razloga,mislim na skobalja naravno.Najmanje je bilo onih "extra" sezona i onih jako losih,a najvise je bilo prosecnih..To je jednostavno jedan prirodni ciklus u kome ljudi na ovaj ili onaj nacin(dobar ili los) ucestvuju i daju svoj "doprinos".
Odg: Pecanje skobalja By: djmisha77 Date: 07 Januar 2015, 12:38:44
Znam da nije tema ali dodje mi da zaplacem kad vidim kako pecate i 5 skobalja na dan a u Novom Sadu na celom potezu Dunava...bruka i sramota...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Pecanje skobalja By: neske Date: 07 Januar 2015, 14:07:13
Da te utešim... Nije takva situacija samo u Novom Sadu... Kod nas tako "dobro" radi da idemo do Kraljeva...
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 13 Januar 2015, 13:47:01
Ajde ljudi, dajte neku informaciju za Savu oko Obrenovca... Nemoguce da nema skobalja vise ni u Zabrezju, Zabranu, Toploj Vodi, Umci...

Odg: Pecanje skobalja By: Carlos Date: 13 Januar 2015, 16:07:17
na Umci ga nema, ni juce a ni danas licno sam se uverio. :bye:
Odg: Pecanje skobalja By: ZARKO Date: 13 Januar 2015, 17:28:01
U zabranu je radio za vikend

Odg: Pecanje skobalja By: Spaleone Date: 21 Januar 2015, 23:22:14
Pre svega pozdrav kolegama i BISTRO u 2015. Ako se ne varam, skoro niko od vas nije ništa napisao o trenutnoj situaciji na Drini pa ću ja dati "izveštaj" bar o poslednjih 10-ak dana pošto sam (nadam se ) dobro obavešten o dešavanjima i sa leve i desne obale jedne i jedine- Drine. Sa bosanske strane je loše radila riba ( i skobalj i plotica ) i to što je upecano, upecano je na gornjem toku i već poznatim terenima uzvodno od Bratunca ( Orašnjak, Fahovići, Boljevići, Tegare i sl. ) i to klasičnim plovkarenjem i fider tehnikom. Riba radi loše i promenjivo, pa se na primer danas upeca par komada a sutra ni jedan na istom mestu i na istom vodostaju. Ja sam prošle nedelje išao na terene sa naše strane obale i prvi dan sam pecao na Mutinom viru i nisam imao ni udarac. Pedesetak metara ispod mene je pecala ekipa iz Kruševca i oni su dan pre imali 3 komada na fider, a taj dan dok sam bio tu nisu imali ni jednu ni plovkarenjem ni fider tehnikom. Napominjem da se teren promenio od prošle godine i poplava jer je formiran sprud prilične dužine i visine pa nisam siguran kako će "Muta" i davati ribu u buduće, bar u onom delu do obale gde se odlično lovilo na visokom vodostaju (200cm-250cm). No, o tom- po tom. Ribočuvar koji je došao u kontrolu mi reče da ni jedno mesto na potesu koji pripada reviru Drina 1 nije davalo ribu ili su u pitanju bili sporadični ulovi. Sutradan ( na pravoslavnu Novu godinu ) sam otišao na mesto par kilometara uzvodno ( verujte da ne znam kako se zove jer mi je lokalac preporučio i objasnio kako se dolazi do njega ). Oko 7h sam bio na preporučenoj poziciji a vodostaj je bio 50cm. Čuo sam par desetina metara uzvodno da se izbacuje skobalj, pa sam oko 8h prešao na to mesto i već posle par zabačaja ( tj. posle "pronalaženja" dubine ) imao relativno sporo potapanje plovka ( Drina, 10 gr. ) i to neočekivano blizu i po iznenađujuće sporoj vodi. Promašaj, a nakon sledećeg zabačaja i vožnjom po istoj "džadi" ponovo lagano uzimanje ali ovaj put kontra na vreme i jako živahna plotica težine oko 1,5 kg na podvezu 0,12. Posle par zabačaja repriza prethodne priče ali se ovaj put crvićima počastio skobalj težine oko 2 kg. Ubrzo je Drina krenula da nadolazi pa sam morao da se povučem na prethodnu poziciju ali to mesto nije bilo dobro na velikoj vodi jer je bilo nemoguće kvalitetno voditi desetku plovak ( veće ne koristim ). Na vodostaju preko 200cm je počela da opada i taman sam se obradovao jer ću moći da se vratim na mesto gde sam upecao one dve ribe Drina je pokazala svoju ćud i ponovo krenula da nadolazi. To je bio signal da pakujem prnje i polako krenem nazad u Šabac. Verovatno ću za sledeći vikend ponovo na te terene a ako ne ovaj onda sledeći sigurno, naravno ako meteo uslovi dozvole.
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 22 Januar 2015, 16:59:52
Druze hvala za opsiran izvestaj za Drinu 1. Ja redje pecam na Drini 1, vecinom na Drini 2 tj. terenima iznad i izpod Ljubovije...
Nisam skoro isao, mozda cu u subotu...
Inace, riba je u poslednjih 15ak dana odlicno radila na Grujica Adi, to je jedno mesto u Drlacama... Tako sam cuo od proverenog izvora.
Plotica i SKobalj, sve preko 1.5kg, najvise na crvice.
Vidim po postu da si pecao na crve, napisi kako si hranio... Peca li neko na travu?

Inace, skobalj i dalje lepo radi na Kolubari, trava je zanovila, poceo je opet da se javlja na travu po prelivima i plicim mestima, a radi i na hleb i crve, na travu komadi 500, 600gr prosek, na hleb malo manji, od 250, 300gr do 600gr.
Mesta daju ribu na odredjenim lokacijama, ne rade celi potezi. Slovac oko mosta, Lukavac oko preliva itd... Vidim da u Celijama ima mnogo kola, ako je neko bio neka napise.

Odg: Pecanje skobalja By: Spaleone Date: 22 Januar 2015, 20:27:02
Nema na čemu. Inače ja od '97 pecam na terenima nizvodno od Ljubovijskog mosta i to sa bosanske strane. Al' je skela nekad dobro radila leti a karaula zimi :cheesy: , a tek od prošle godine sam na ''našoj'' strani. Volim da se za prihranu oslonim na metode koje praktikuju iskusniji lokalni ribolovci. U ovom slučaju sam prihranjivao maksimalno jednostavnim načinom. Glina i crvići. Par litara crvića i par kilograma '' domaće '' gline. 5-6 kugli u startu a nakon toga povremeno po 1-2 kako bi se jato zadržalo na stazi. Do duše ja sam u to dodao ostatke fider primame u kojoj je bio mix tubertinijeve crvene primame za mrenske vode ( zaboravih kako se zove, sorry  :no: ) Milo primame za belu ribu i XL... Gre'ota da propadne. Nisam primetio da su pecali na travu mada neko jeste sigurno jer je logično probati više mamaca kad slabo radi riba. Kažu da će na travu aktivno pecati kad primete da se pojavila mlada trava u Drini i pritokama a to je valjda krajem februara. Pišem ono što sam čuo, ne tvrdim da je to tačno ili dobro. Ja sutra krećem a prekosutra planiram da obiđem par terena u Srbiji a u nedelju ( osim ako naši tereni ne budu dobro radili ) da se prebacim na terene u Bosni. Videću šta ću i gde ću, od vodostaja zavisi sve a kontaktiraću kolegu koji radi na hidrocentrali pa ću na osnovu toga odlučiti.

Spojene poruke: 25 Januar 2015, 23:07:23

Pecao sam juče i danas u R.S. na 2 lokacije. Juče po jakom vetru i prilično visokom vodostaju sam pecao na terenu u Boljevićima i imao  1 ploticu 900 gr i skobalja 1,2 kg. Pošto nije moralo da se zabacuje daleko i da se gazi, ostavio sam neopren kombinezon u kući a po Marfijevom zakonu osim ''loše'' vode, vetra i sitne kiše uspeo sam da se okliznem i napunim obuću vodom pa sam već oko podneva prekinuo. Jutros sam nešto ranije u odnosu na juče ( oko 6.30h ) bio na vodi u Fahovićima ( teren ispod pošte ili kod gume ) i na dosta mutnoj vodi solidno prošao. Imao sam 6 komada, ploticu 1,7kg i 5 skobalja od kojih je najteži izvagao 2,2 kg. Primama kugle ilovače sa crvima i naravno crvi kao mamac. Bilo je tu i par spadanja ''pod nogama'', par promašaja i slično. Uzbudljivo u svakom slučaju. Ako vreme i vodostaj dozvole idem na Drinu i sledeći vikend pa ćemo videti šta će biti,  :bye:
Odg: Pecanje skobalja By: skyleef Date: 27 Januar 2015, 17:14:50
Izlazi li ko na vodu sad kad je Drina mutna i veliki vodostaj?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Pecanje skobalja By: Spaleone Date: 27 Januar 2015, 19:13:08
Ja sam izlazio u prošlu subotu i nedelju i bilo je ulova. Do duše pecao sam sa bosanske strane jer te terene bolje poznajem.
Odg: Pecanje skobalja By: skyleef Date: 28 Januar 2015, 11:13:04
Ja pecam na donjem toku Drine, na 4-10 km od usca u Savu. Pa se tu bas slijeva mnogo vode, i vodostaj je sad veliki. Ali mrka kapa! ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Pecanje skobalja By: Spaleone Date: 28 Januar 2015, 12:36:33
Ja ću opet malo da pametujem Skyleef, pa ću reći da je gornji tok Drine i sa leve i sa desne obale mesto gde vredi otići i po lošim uslovima. Ulov nije zagarantovan kao što nigde nije, ali ako ga bude uživanje je zagarantovano. Pecao sam svega 2 ili 3 puta sa Mačvanske strane ali to jednostavno nije to (po mom subjektivnom mišljenju  :smiley: ). Da, upeca se više komada ( najčešće ) ali meni to ne predstavlja kompletan užitak. Za mene je uživanje otići na terene koji su još uvek prilično divlji, a uslovi pecanja se menjaju od vira do vira. Gde su komadi krupni i lukavi i traže 100% fokusiranost i upornost, gde te riba očas posla ubedi da manje znaš nego što misliš i gde jureći skobalja klepiš mrenu od 4,5kg ili pastrmku od 2,5 kg... O ploticama neću ni da pričam. Nemoj me pogrešno razumeti molim te, ne želim da na bilo koji način potcenim terene na kojima pecaš, samo kažem da u ovakvim uslovima možda treba probati i neke nove terene. Imaš u galeriji za 2015 fotke ulova sa gornjeg toka i bosanske strane a u petak ponovo idem. Možda neću upecati ništa, ali vredi otići. Pozdrav i bistro druže.