Odg: Pecanje skobalja By: Marko Markovic Date: 04 Mart 2013, 21:41:28
Pecam na Zapadnoj Moravi u Cacku.U prolece voda brzo tece a u leto voda mirna.Uzeo sam strunu 0.14 nosivosti 2 kg i planiram predvez 0.12.Ako je to previse slabo,koje nosivosti strune da izaberem?Pecam Bolonjezom.
Odg: Pecanje skobalja By: Svenko Date: 04 Mart 2013, 22:45:57
Nemoj mešati pojam strune sa pojmom monofil, najlon, laks itd....Struna 0,14 nosi mnogo više od 2 kg

... i rijetko se koristi za plovkarenje...
Ako je voda mirna a primjerci manji od kg može i osnovni 14 a podvez 0,12...Sve zavisi od samog štapa, tj preporučene težine bacanja, vode , ribe, i još mnogo toga...Moja topla preporuka po pitanju izbora monofila je ova....
http://www.formaxstore.com/proizvod/6807
Odg: Pecanje skobalja By: Marko Markovic Date: 04 Mart 2013, 23:02:22
Hvala.Ja imam Colmic oky extra strong all round monofilament 0.14 mm kg.2,050 i kupicu predvez 0.12.
Odg: Pecanje skobalja By: Pavke98 Date: 05 Mart 2013, 14:16:21
Stroft ABR zakon!
http://flytying.ro/images/gallery/Shop%20Stroft/sa.jpg
Odg: Pecanje skobalja By: Svenko Date: 05 Mart 2013, 16:17:59
Taj stroft trenutno stavljam kao podvez...Precenjen je po pitanju kvaliteta i cjene.....a dosta krut najlon i nakon jaceg zatezanja ufrcka se i mrsi.. Jel iko pokusao sa ovim....
http://www.topfish.rs/oprema-za-ribolov/najloni/monofil-najloni-za-predvez/haldorado-visitor-monofil-feeder-predvez-012mm-Izuzetno rastegljiv najlon
Za kolmika sam cuo dosta da ga hvale ali nisam ima snjim priliku da pecam
Odg: Pecanje skobalja By: batapele Date: 18 Mart 2013, 23:21:49
Ja ti imam reci par stvari o Skobalju, pecam ga leti kad naleti a zimi konkretno i to posle prvog mraza eto mene na vodi do prvog mraza ako izadjem izaso sam cesce ne ! Velicina strune,udice,svega ostalog do pre nego zabacis u vodu mslim da je licno tvoja odluka iz prakse ces sam shvatiti koliko cega koja debljina i ostalo ... Ako ga pecas na ono sto hoce i onako kako bi trebalo doci ce on i ako pogresis(sta god to znacilo) strunu,vel.udice ..bilo koj deo/segment opreme.
Ja to radim rekao sam u koje doba godine,zatim na kolutice hleba,male vece..opet kako ti mislis da treba ,da,tu ruzu pravim i nju na vecu udicu ALI. najbolje mi se pokazao na Oblandu ! I skroz uz obalu ! Stap od tri metra i od 300din. ponesem hleb domaci francuski i one stapice bele koji se kvase u toploj vodi te sve to zamenim na kraju obradjenom i spremljenom oblandom koja mi se EXTRA pokazala i bez nje na Skobalja neidem !
Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 03 April 2013, 13:41:20
Evo učlanih se i ja na forum,i odmah imam lepu vest juče lepo radio skobalj u ćelijama na kolubari,uzvodno od mosta nisam takav tip da krijem lokacije,lično mislim da pravi ribolovci moraju da budu obavešteni o tome i što nas je više za vodom biće manje krivolovaca i mrežaroša.Skobalj proradio pred samu noć sat vremena pre toga po neki klen sve u svemu lep ribolov naravno sve upecano je i vraćeno naime skobalji su bili od 300-500 grama,prave guzonje od 1 kg,se nisu javile.Pozdrav i Bistro.
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 03 April 2013, 17:52:01
Darko dobrodosao!!!:) Ja sam Valjevac i pecam skobalja na tim lokacijama.
Hvala ti na informacijama...
Desava li se sta u Pepeljevcu, pre neki dan sam bio na samom prelivu ispod mosta, u prolazu, isao sa Kladnice, voda je bila sjajna, hvatali su lepo ispod same brane, kod vikendica, ali preliv me je odusevio, ali nije bilo vremena da probam. Mislim da bi mogla mrena da se hvata lepo.
Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 03 April 2013, 17:59:02
Ne znam šta se tamo dešava,čujem da radi u Markovoj crkvi ulazi u toplicu sprema se za mrest,ali nisam išao..pozdrav
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 03 April 2013, 19:45:44
To ne volim kad pocne da ulazi i onda ga ljudi pobiju...
Odg: Pecanje skobalja By: milan sa morave Date: 03 April 2013, 20:14:29
Na vodama gde ja pecam (Ibar i Morav) u okolini Kraljeva, mrest skobalja se čuva i nikome ne pada na pamet da ga tada peca. Verovatno su svi apetiti zadovoljeni nakon zimske sezone pecanja skobalja koja je na ovim vodama više nego atraktivna. Nekako po navici ribolovci sa ovih prostora "preskaču" april i u potragu za skobaljima se kreće od maja. Od presudnog značaja za taj period je hidrološka situacija, jer kada su visoki vodostaji riba odlično radi sve do u duboko leto! Obično se u startu na Moravi odlično love oni sitniji skobalji i to direktnim štapovima od 4-5 metara i na plovke od 1.5-2 grama. Obavezna je primama starim hlebom, a za udicu može i ribolovni hleb a često dobro riba prihvata i crvića. Na Ibru se od samog starta može računati na ozbiljnije ulove jer je veličina skobalja istovetna zimskom proseku, znači bude riba od kilograma i nešto većih! U zavisnosti od visine vode, treba tražiti pliće prelive uz upotrebu plovaka nosivosti od 3-7 gr. Na Ibru u proleće zna da upotreba crvića za primamu donese fenomenalne rezultate, a najčešće se koriste mrežice ili zemlja. Primama se može koristiti, ali otopljavanjem se aktivira sitna riba (dvoprugasta ukljeva) koja na Ibru zna da jako smeta.
Odg: Pecanje skobalja By: darkoslo Date: 04 April 2013, 09:58:32
Naravno da ne volim da ga pecam kad se sprema za mrest,naime pecam ali sve i pustam nazad kao što sam to i uradio prekjuče,a ta mesta gde ulazi u mrest se čuvaju,čuvari su na vodi stalno.
Odg: Pecanje skobalja By: Svenko Date: 04 April 2013, 19:16:48
A zašto ga onda pecate (mučite)....i posle kao puštate jer želite mu uspešan mrijest...a time ga samo oštetite...i zimu je jedva preživeo..izbegavajući raznorazne trokukice, dve udice i milion drugih zabranjenih sistema. ..Nema logike. Ako mu želite da se izmresti nemojte ga ni pecati. Ispoštujte ga od 1 aprila do 31 maja....tako ćete uveliko doprineti ribljem fondu. Zima je bila i više nego izdašna u pecanju škobalja na većini tekućica u kraju... Ja sam na štap stavio mali plovak za bjelicu i dubinku za brku do 15og...Znam da će mnogi od vas negativno odreagovat na ovaj tekst....Ali ja ga neću pecati do kraja lovostaja. Bistro svima
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 04 April 2013, 21:00:43
Mislim da je lovostaj ovde od 15.og aprila do 31. Maja i zelim mu uspesan mrest.
Necu ga pecati do juna, tad krece i Drina, poslednjih par kolubarskih koje sam upecao krajem marta su bili puni ikre i bubuljicavi! Znak da je mrest blizu.
Odg: Pecanje skobalja By: batapele Date: 05 April 2013, 18:50:52
Da li jos neko moze postaviti sastojke svoje kucne izrade primame za Skobalja? Kao Emo sto je ono odlicno uradio samo sto bi ga pitao sta je sve koristio od sastojaka da li su ono prezle ili ne?? Poz. i bistro.