Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990
Odg: Pecanje skobalja By: VooDoo_CHEtnik Date: 24 Mart 2016, 15:35:58
Za te uslove kad treba da se šunjaš vam treba "stelt" plovak ;)

Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 24 Mart 2016, 15:42:27
@Voodo
De mi molim te objasni šta je ovo? karakteristike, izgled, gramaža....potanko ako te ne mrzi....
Zašto baš on...itd...itd

Spojene poruke: 24 Mart 2016, 15:48:58

Aaaaaa....navuko si me.....svaka čast....kasno sam primetio da je fora (plovak-skica)  :clap2:

Odg: Pecanje skobalja By: bulmil Date: 24 Mart 2016, 19:15:13
Jedno pitanje..kako se prisunjate na tako malo reci a da vas ne primete?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока


Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 24 Mart 2016, 19:23:51
Moja fora, pokazala mi se kao dosta uspešna, je da prilazim mestu odozgo (sa uzvodne pozicije) i to obavezno biram mesta proverena sa velikim kamenom, pa priđem iza kamena ili kakva druga konfiguracija koja čini prirodnu branu za slabiju vidljivost. Kada si uzvodno, pa puštaš plovak, riba te ne vidi to je 100%,čak i pri ovako malom vodostaju. Ja to znam tako što prvo počne riba da mi se javlja u poslednjem delu, najniže, i onda kako vreme prolazi sve bliže meni prilazi na hranu. To je to.
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 24 Mart 2016, 19:31:13
Ovo je prelivcina za ono kuda mi jurimo skobalja na Kolubari leti. Da vidis kakvi su to mikroprelivcici i mesta, brzacici.
Ovo su klasicna letnja mesta za skobalja na malim vodama kada se on rastrce po brzacima, prelivima i slicnim mestima. Ono sto razlikuje Vapu od Kolubare je bistroca vode, zato i jeste zeznuto hvatati ga.
Iskreno, na ovakvom mestu, sa ovako bistrom vodom, peca se samo na prirodnu travu. Osnovni najlon 0.12mm, predvez 0.10, ili 0.08, jedna udica, tanka nit trave... Mesto je dobro i za bolonjez i za takmicarac. Skobalje s epomeri kad dodlazi ali kad se umuris na obali pola sata on se vrati... Beli mamci ovde ne piju vodu zato sto skobalj lako uoci prevaru a trava, koje ima u vodi i koju voda kida i nosi njemu dodje kao toitalno prirodan mamac. Samo treba pogoditi nijansu ali na malim vodama to je obicno mlada trava, u par nijansi zelene.
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 24 Mart 2016, 19:44:57
Sobzirom da su puni alge, osnovana je pretpostavka da si totalno u pravu. Voda je bistra, haos. Dođe čovek sa crvenom majicom, stoji pored vode, maše, galami, i pita se što ne može da uhvati nijednog skobalja :)
Opet kažem, samo Vinetu ovde vadi ribu, a oprema, garderoba, i sve ostalo mora u total biti u skladu sa obalom. I skrivanje. Čučeći položaj, stoličica, i vožnja sa non-stop zadržavanjem plovka. Mi i na francuza lepo prođemo, a hranjenje striktno beli hleb, meko, prhavo što bi rekli Pazarci.

Spojene poruke: 24 Mart 2016, 19:54:05

E da, zaboravih da kažem. Dolazili su pre 5-6god. Neki momci čačani, pecali su samo na travu,  upecali su silu skobalja i to mahom krupnije komade. Doduše bilo je to u maju, voda malo mutnija i veća.
Odg: Pecanje skobalja By: StefanKv Date: 24 Mart 2016, 22:17:17
To znaci da moram da se skroz stopim sa okolinom kao profesionalni snajperista. Pa ja idem na pecanje a ne idem na vojnu vezbu. Boze svasta!
Odg: Pecanje skobalja By: Milan berkut Date: 24 Mart 2016, 22:22:53
Drina je u odnosu na Vapu - Amazon, ali opet ima mesta na kojima ako samo ugaziš do gležnjeva u vodu skobalj se momentalno odvuče na pola reke . . .
Plovci koje je Cardinale predstavio su očigledno vrhunski, mada, na takvim bistrinama od vode valja poeksperimentisati i sa bojom tela samog plovka . . . a podrazumeva se da je imperativ da je telo plovka što sitnije . . .
Što se tiče pecanja na travu, nisam uspevao da na nju pecam manje skobalje od nekih 300-400 gr a pokušavao sam dovoljno puta . . .
Odg: Pecanje skobalja By: MarkoMimic Date: 25 Mart 2016, 00:35:03
        Jako slicna situacija kao kod mene na Drinjaci u letnjim mesecima. Vradojicic je dobro rekao, prirodna trava, tanki nailoni i jedna udica, i sto manje larme i kretanja oko vode. Ko nije pecao na slicnm vodama ne zna kako je riba oprezna i plasljiva...ja sam recimo klena pecao stojeci uzvodno 20m od mesta gde sam zabacivao plovak.

        Velicina plovka od 0,5-2gr maksimum. Ja sm na Drinjaci recimo najvise koristio plovke 0,7gr i 1gr. Evo recimo na fotografiji, stajao sam na platformi koja je na fotografiji krajnje levo...bacao pod drvo koje je krajnje desno a uzimoa mi 4-5m nizvodno.



       Ne bih se slozio sa kolegom StefanomKV, ribolov na ultra bistrim malim vodama je uzivanje, draz je prevariti ribu u "nemogucim" uslovima, cak sta vise, tu do izrazaja dolazi svo umece i strpljenje koje ribolovac moze da ima.
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 25 Mart 2016, 10:10:11
@stefankv
Pecanje na ovakvoj Vapi dođe kao nastava za doktorsku disertaciju. 99% ribolovaca (naročito oni koji pecaju na većim i mutnijim vodama kao što su Ibar i Morava) može da sanja na ovakvim mestima da upeca ribu. Zato mi kad dođemo tamo, uglavnom ne možemo da odnesemo ribu sa vode koliko uhvatimo. Ako pak moj post ceniš kao prepotentan, dođi, probaj, ali i da budeš fer i da najaviš dolazak i na kraju objaviš ulov.
Bistro
Odg: Pecanje skobalja By: vradojicic Date: 25 Mart 2016, 10:24:19
Joj, pecanje skobalja leti na malim rekama, jos ovako bistrim, je zaista blizu doktorske disertacije, slazem se. Ko nije probao ne zna i ko ga peca samo zimi takodje ne zna.
Ja imam mesto na Kolubari, slicno ovom sa Vape, dubina 20cm, a ja sam nekoliko puta brojao, po 500 jedinki u jatu, na tom prelivcicu. Pomeris se dva koraka i vise ih nema, vratis se nazad, sacekas 20 minuta i opet su svi tu. Mnogo je tesko uhvatiti ga na takvim mestima kada je voda izuzetno bistra, mada kad nije bistra on i nije na tim mestima.
Licno sam leti imao najvise uspeha sa plovcima 0.7-1.5gr, cesto pecam i direktasem od 6m, sunjam se, stanem, umirim se i onda samo spustam plovcic u svaki brzacic, prelivcic. Mogu reci i naporno pecanje...
A ti Cardinale, obavezno pocni da koristis algu leti na Vapi, videces sam rezultate.
Komadi su mahom krupniji nego na hleb ali na Kolubari poslednjih godina jedu travu i sitniji, 200, 300gr, sve regularno, uzima travu kao mator dok na Drini na travu nisam dobijao manje od 700, 800gr.
Odg: Pecanje skobalja By: StefanKv Date: 25 Mart 2016, 10:34:43
Kolega cardinale ja se ne bavim pecanjem da bi uhvatio 300 kg ribe po izlasku i da na pecanju cutim i sunjam se kao u kradju da sam poso. Na prvom mestu mi je druzenje a tek onda ulov. Normalno da se slazem da buka,vika utice drasticno na ribu. Mnogi su tako pricali da kad dodju na Moravu i Ibar razbijaju ribu. Oce razbice je ali moras da dolazis mesec dana svaki dan da bi uhvatio dan kada je riba aktivna. Ja sam odrastao na Ibru i Z. Moravi, od 365 dana godisnje ja sam 250 na vodi. Pozzz
Odg: Pecanje skobalja By: cardinale Date: 25 Mart 2016, 10:46:19
Dobro ovo što sam rekao "ne možemo da odnesemo ribu" više dođe u žargonu rečeno, niko ne nosi sa vode 300kg ne sekiraj se, ne moraš sve bukvalno da shvataš, ali ovo ostalo ti je ovako kako sam ti rekao. Ko je probao zna o čemu govorim. Da se razumemo, pecanje na ovakvoj Vapi je patnja, ko na goli otok da te neko poslao, sa te strane si u pravu, ali što se veštine potrebne za hvatanje ribe tiče sigurno plafon.
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 25 Mart 2016, 10:52:17
Postoje različiti pristupi i shvatanja ribolova.Svaka voda ima neka svoja pravila i traži veće ili manje prilagođavanje..
Uske,plitke i izuzetno bistre reke(rečice) traže poseban pristup.Veliko je  majstorstvo i zadovoljstvo kada u takvim uslovima "prevarimo" nekog skobalja..Ko nije pecao na takvoj vodi džaba objašnjavanje.
Odg: Pecanje skobalja By: neske Date: 25 Mart 2016, 22:04:22
Za Cardinale:
Vapa je hladna hebe kevu Milevu, ko nije gazio Vapu taj ne zna šta je to duboko zamrzavanje :))). U principu na hladnim vodama leti je trava najčešće pravi izbor.
Zamisli vodu koja je slične veličine kao Vapa a koju u sušnom periodu na nekim mestima možeš bukvalno da prekoračiš. Uz veoma bitnu razliku - ta voda je kao iz bojlera. Puna raznih algi (možeš krave da napasaš :))) ) a dno je prekriveno epifitonom. Plitka, bistra, sa neverovatnom brojnošću kesige (Ariljci je zovu pljata a trebalo bi da se zove dvopruga uklja) koja je veoma sitna riba i kidiše na sve što može da zagrize. Zamisli da ti tu treba da prevariš skobalja.... Letnje pecanje skobalja na Skrapežu je više u sferi mazohizma nego nekog uživanja.
Prvo treba da mu nađeš teren gde on hoće da uzme. Iako ga ima k'o gamadi (većinom sitnog, ali ima i krupnog) retko gde možeš da ga prevariš zbog enormnog broja onih malih čudovišta (kesige) a i ako hoće da uzme moraš da znaš, ali baš da znaš.
Pre nekoliko godina baš na leto mi crkne auto. Dok smo tražili nešto pristojno da se kupi ja sam bio bez točkova. Samim ti sam daleko češće bio na Skrapežu (reka mog detinstva). Našao sam ga na terenu koji mi zovemo Vijetnam. Sušna godina i sav se sabio u vir ali neće da jede. Trebalo mi je malo vremena da provalim kako da ga preveslam... naravno do tada me je kesiga ubila ko nemca, ali vrerdelo je - solidni komadi između 300 i 900g. Jedan dan dođem sa komšijom koji voli da peca  nije baš neki ribolovac ali nije početnik - daleko od toga (retko ide na pecanje ali smo na Moravi i u Banji lepo prolazili). Moj pribor, ja sam našao dubinu ali on ne može da se upiše. Prvo je bilo da sam ja uzeo bolje mesto - prepustim mu mesto. Zatim da sam uzeo bolji štap - dam mu štap sednem na obalu i počnem da se smejem (kao i par kibicera). Opet ništa. Uzmen štap, zabacim i predam mu isti da on nastavi da vodi - i opet ništa. Na kraju me je zamolio da mu upecam (ne da mu dam iz mreže) par komada da ga žena ne bi zajebavala :)
Poenta: na ovakvim vodama sve se računa, svaka finesa je veoma bitna. Ukoliko mu nisi baš sve uradio potaman nećeš ga imati pa makar dubio na trepavicama.

Veoma bitna stvar: Ukoliko vam u ovakvoj situaciji neko ko poznaje tu vodu kaže da negde grešite nemoj te se praviti previše pametni nego poslušajte savet, nećete ništa izgubiti samo možete da dobijete... recimo skobalja...