Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990
Odg: Pecanje skobalja By: profesor Date: 01 Oktobar 2010, 11:51:00
Sad kad je ova voda krenula radio 2-3 dana malo on malo sljivar na crvica ali nije bilo krupnog 300-400gr komadi i povukaose cim se voda stabilizovala .
Odg: Pecanje skobalja By: Ad fines Date: 01 Oktobar 2010, 13:38:34
Pecam iskljucivo izmedju Jakova i Boljevaca (blize Boljevcima), tu Sava pravi veliku krivinu. Splavova nema, kamena ima dooosta, samo je malo duboko za fisni plovak, ali naci cu neka plica mesta (3-4m) oa javljam ako nesto bude
Odg: Pecanje skobalja By: feederas Date: 03 Oktobar 2010, 15:51:25
A gde se moze naci kupit ovaj hleb za peacnje.dali se moze on zameniti prezlama? unapred hvala :huh:  :huh:  :huh:  :huh:  :huh:   :cheesy:
Odg: Pecanje skobalja By: jazz Date: 11 Oktobar 2010, 19:17:20
Dunavski Skobalj
Lokacija Novosadska Toplana 08.10.2010
Mamac- Ruza od hleba



Odg: Pecanje skobalja By: Lepi Dzoni Date: 19 Oktobar 2010, 14:07:59
pozdrav svima,
radi li negde skobalj trenutno na brzim vodama(Drina, Lim, morava...)? Isao bih za vikend pa ako neko ima informaciju iz prve ruke unapred mu hvala  :tongue:
pozz
Odg: Pecanje skobalja By: zivko_89 Date: 13 Decembar 2010, 20:21:14
konacno pravi forum.....za nas bracu po stapovima....skobalj ili kako se ves zove u vasim krajevima.....skobalj je jedna oprezna riba koju nije lako pecati te stoga za ribolovce predstavlja pravi izazov.... ja ga pecam na timoku gde ga ima dosta i to svakojakih preimeraka...sto se tice doba godine najbolje rezultate sam imao zimi...i to iskljucivo na hleb.bosanski ili francuski kako ga neki zovu...

Spojene poruke: 13 Decembar 2010, 20:32:21

sto se tice leta najbolje je pecanje na algu klodoforu ili neke druge alge-trave u vodi u kojoj pecate....sad se mnogi pitaju zasto bas trava....epa ovako...ta takozvana trafa je puna sitnih organizama koji zive u njoj a koji skobalju puno znace zbog belancevina koji on na taj nacin unosi...takodje pored ovih organizama koji se mogu videti u travi, postoje i mikroorganizmi koji su golim okom ne vidljivi a trava je puna njih....jedan mali savet....pocetak pecanja, uhvatite prvi komad,odmah batalite pecanje ,rasporite ribu i viecete cime se trenutno hrani...!!!....sto se tice presijavanja takozvanog, sto se moze primetiti u manjim rekama to je siguran znak da se skobalj hrani travom...sigurno su se mnogi pitali zasto mu je nos tako izbocen i tvrd...tim hrskavim delom skobalj kida travu sa kamena i hraneci se...takodje i izbacivanje na povrsini je jedan od znakova da se skobalj hrani jer izbacivanjem vrsi ciscenje skrga od rovanja po dnu i kamenju...problematika je opsirna ali ima vremena....nadam se da ce jos neko od skobaljasa ostaviti neki koristan savet i za nas amatere...
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 13 Decembar 2010, 20:34:30
pozdrav zivko i dobrodosao  smiley033 ma nema nista bez panje  :cheesy:
da, i za mene je skobalj najveci izazov,on mi je jedna od najdrazih riba za pecanje...koliki su prosecni komadi na timoku,kakav pribor koristis,daj malo detalja...
Odg: Pecanje skobalja By: zivko_89 Date: 13 Decembar 2010, 20:34:53
siguran sam da postoje dosta ljudi koji znaju dosta o ovoj temi pa se nadam nekim dopunama ili izmenama kore naopisanog teksta...


Spojene poruke: 13 Decembar 2010, 20:39:11

komadi od 100g pa do 1500g mada ja takve nisam lovio ali ima i takvih...sto se tice pribora ja licno koristim petljase 5 i 6m ili bololjez 5m sa match masinicom...(ne duze zbog drveca)...struna 0.14 podvez 0.10 obavezno zbog velike prozirnosti vode zimi...plovci raznih oblika i tezina od 1gr pa do 7gr zavisnosti od dubine i brzine toka vode...

Spojene poruke: 13 Decembar 2010, 20:41:45

podvez duzine od oko 40cm zbog nepravilnosti dna...posto znamo da se skobalj drzi dna neophodno je spustiti dubinu da se udica vuce po dnu i pomalo podskakuje sa kamena na kamen...gde Vi pecate, na sta, koje doba god...
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 13 Decembar 2010, 20:54:29
pa zivko nisi ti bas amater u pecanju skobalja,kako si se nazvao  :cheesy:,lepo ti to radis..ja nemam tako lepu vodu za pecanje skobalja,sava kod bg-a,pojavljuje se u hladnijem periodu,polovinom jeseni, primerci od 300g-1kg..
Odg: Pecanje skobalja By: zivko_89 Date: 13 Decembar 2010, 21:00:20
tek kad se pojavi neko sa vecim znanjem shvatimo koliko ne znamo....reci mi u zimskim uslovima da li ga pecas gde je brzi protok vode ili u vekim virovima u mirnijoj vodi i koja dubina...
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 13 Decembar 2010, 21:09:43
zimi,veca dubina,na savi od 3-5m,manji protok,s jeseni veci protok(brza voda) i plice,do 3m..zimi je najbolja ruza hleba,a s jeseni crvici...
Odg: Pecanje skobalja By: zivko_89 Date: 13 Decembar 2010, 21:13:01
zimi definitivno ruza hleba jer je lako svarljiva i skobalj ne preza da je uzme...s tim sto u zimskim uslovima nece juriti za hranom pa mu se mor ubaciti u usta....sto se tice prihrane najbolji je cist hleb bez ikakve hrane...
Odg: Pecanje skobalja By: orka Date: 13 Decembar 2010, 21:24:42
mislim da je drugi razlog zasto je hleb bolji u bas hladnoj vodi od crvica..
crvi se u hladnoj vodi skocane, stvrdnu,i ne rade uopste..a ruzica hleba se rastvori,bude mekana..i kod tebe je zimi u dubljoj vodi u virovima,mamac mora sto sporije da prolazi,znaci maksimalno kocenje,a treba i potrefiti pravu tezinu plovka,sto laksi plovak to bolje,ali to zavisi od protoka vode i dubine,koji ce se plovak staviti..da hleb je najbolja prihrana za skobalja...
Odg: Pecanje skobalja By: djuka81 Date: 13 Decembar 2010, 22:09:32
evo i ja da se umesam skobalja pecam samo zimi jer mislim da bolje radi au to sam i siguran pecam na nisavi u dimitrovgradu reka je mala ali puna skobalja narocito ave zime primerci nisu narocito veliki ali dobri od 100g do 1000g poneki i veci pecam bolonjezom od 5m perfeta linea efee struna o.14 plovak 1.5 do 2g udica 14 dubina dubina do 1.5m hranim iskljucivo hlebom i pecam hlebom bosanski ili francuski
Odg: Pecanje skobalja By: kico Date: 14 Decembar 2010, 06:17:27
isto ga pecam na Dravi,bolonjez 5m,o,14 sa predvezom 0,12,plovci do 5g na pahulju