Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Alexandar Date: 22 Januar 2013, 19:35:48
e to druze!

hvala na korisnim savetima!
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trksi Date: 22 Januar 2013, 19:38:31
Citat: Goachild poslato 22 Januar 2013, 10:03:44
Izbacivanjem jaja iz testa dobijaš mamac koji se brzo topi i raspada.
A ubacivanjem vode u smjesu za boile (normalno sa jajima) pojacavas topivost boile.
I onda se tu otvara milion kombinacija (brzo topiva, sporo topiva i netopiva boila)
I tako krece ta igrarija sa lovnim i boilama za hranjenje.
Pa onda igrarija sa boilama za duge, srednje i kratke kampanje.
A sve to je nemoguce odradit sa kupovnim boilama. To su te cari naseg saranskog ribolova.

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: dcarp Date: 22 Januar 2013, 20:05:34
da li se CSL može ubaciti u kombinaciju za pelet i koliko se dozira,ima li neka mera po kg suvog miksa?
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trksi Date: 22 Januar 2013, 20:41:54
Sa CSL-om nemozes da preteras kao i sa amino kiselinama, tako da slobodno mozes da rokas koliko mozes da financijski podneses.
Posto je kriza i besposlica stvarni dio naseg zivota ja iskreno rokam bez dosta tih pizdarija (a moze se i bez toga)
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Goachild Date: 22 Januar 2013, 21:14:39
Da, CSL je "tečni kukuruz" nema greške.

U narednom periodu ću da spremim različite boilie. Potrudiću se da to uslikam i napišem recepturu.

Našao sam riblje brašno sa 65% proteina.

Trksi, video sam kod jednog engleza kako tretira tvrde kupovne boilie (shelf life) samo ih prelije vodom pre pecanja. Kaže da i tako može da se "našteluje" mekoća-tvrdoća mamca.

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Slavic.Blood Date: 22 Januar 2013, 21:19:42
Možda bi bilo dobro da se ubaci aromatizovani CSL u pelete, dobije se 2 u 1. Ima raznih proizvođača Haldorado, Maros, Timar...a i nisu nešto preterano skupi.
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trksi Date: 22 Januar 2013, 21:39:10
Citat: Goachild poslato 22 Januar 2013, 21:14:39
Da, CSL je "tečni kukuruz" nema greške. 
U narednom periodu ću da spremim različite boilie. Potrudiću se da to uslikam i napišem recepturu.
Našao sam riblje brašno sa 65% proteina. 
Trksi, video sam kod jednog engleza kako tretira tvrde kupovne boilie (shelf life) samo ih prelije vodom pre pecanja. Kaže da i tako može da se "našteluje" mekoća-tvrdoća mamca. 
To je istina da moze da se nasteluje tvrdoca-mekoca ali opet ja vise volim kad ja to stelujem a znam sta ima u toj boili i sta treba da ispusta u koje doba godine ili dana.
Ja sam se znao igrat isto sa namocenim (svojim) boilama po par dana u vodi, pa tek onda na pecanje, da bi dobio efekat duze kampanje (ili isprane boile)
Jako bitna caka u tome je da sam donosio vodu za namakanje boila sa mijesta na koje sam planiro ici pecat.
Ima tu stvari druze da mi prsti otpadnu od pisanja ali neide me bas to tipkanje po tipkovnici (mrzim da tipkam traje to duuuuuuuuuuggggggggggoooooo)

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Goachild Date: 22 Januar 2013, 21:48:37
Poenta je da napravimo mamac koji je dobar, a da pritom ne moramo da finansiramo "brendove" jer su preterali sa cenama, a u međuvremenu su počeli da fušare.
Moje lično mišljenje da je sve do mix-a. Ostali ekstrakti i ne moraju biti napucani u boilie. Brašna ima na pretek samo se treba posvetiti... Nisam još dostigao standard da mogu trećinu svoje plate da bacim u vodu ma koliko bio zaluđen!
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: dejan markic Date: 22 Januar 2013, 23:04:56
Jel mozemo da presusujemo pelete u mikrotalasnoj ili u rerni? Ja sam tako presusivao boile da bi dobio pop up
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: zankiki Date: 23 Januar 2013, 00:12:54
Jel tako presušena boila u mikrotalasnoj bude popup neko vreme dok se ne natopi ili na duže staze (par sati barem) ??
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: dejan markic Date: 23 Januar 2013, 10:51:18
Ja sam testirao u akvarijumu i 7-8 sati moze bez problema da pluta, sve zavisi koliko je presusis
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: zankiki Date: 25 Januar 2013, 20:54:32
bitno da može par sati, odlično!
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: djuki Date: 25 Januar 2013, 21:27:08
Osnovni miks ( za 5 jaja) :
- 200 gr. psenicnog griza
- 200 gr. kukuruznog brasna
- 100 gr. sojinog brasna
Ovaj miks najcesce koristim na Seni i na Dunavu ( za 8 jaja) :
- 300 gr. psenicnog griza
- 250 gr. kukuruznog brasna
- 200 gr. sojinog brasna
- 100 gr. hrane za kanarince (samleveno u mlincu)
- 50 gr. konoplja u samlevenom stanju
Miks sa dobru hranljivu vrednost ( za 9 jaja) :
- 300 gr. psenicnog griza
- 250 gr. kukuruznog brasna
- 200 gr. sojinog brasna
- 200 gr. ribljeg brasna
- 100 gr. hrane za kanarince (samleveno u mlincu)
U osnovnom miksu za (5 jaja)imamo 340gr. ugljenih hidrata,84gr. belancevina(proteina) i 9gr. masti
U drugom mixu (za 8 jaja) imamo 549gr. ugljenih drata 176gr. belancevina(proteina) i 21gr. masti
U trecem je slicna situacija stim da ima dosta vise belancevina(proteina) zbog ribljeg brasna(zavvisi koje se riblje brasno upotrebljava ima ih dosta vrsta)
E sad znajuci da na 1kg. hrane treba oko 400-450 gr.ugljenih hidrata,250-300gr.belancevina(proteina) i 150 -200 gr.masti mislim da ova dva(tri)mixa imaju previse ugljenih hidrata.....a ako jos dodamo izgladnjivac i neke atraktore jos ce brze da probavi i ovako jako varljivu boilu i na duze staze bi verovatno imali manje riba...
Ne bih nikoga da uvredim a pogotovo ako mu rade ovakvi mixevi ,al kad bi seo malo ozbiljniji sarandzija pored ovakvih mixeva mislim da bi mu svu ribu pokupio pogotovo na duze staze....
Po meni baza nije losa samo sto bi trebalo dosta doraditi mix ubacivanjem belancevina i masti.....
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: raleturija Date: 26 Januar 2013, 06:24:12
belancevine i masti,imas li primer djuki?

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Pretorianac Date: 26 Januar 2013, 07:23:16
a gde mogu kupiti riblje brašno?