Odg: Pravljenje boili i miksevi By: dragan2006 Date: 03 April 2018, 18:31:40
Pa to pitam,verujem da je bolja mlevena konoplja od mixa drugih,siromašnijih zrna!?Doduše, uljana repica je napucana uljem a daleko je jeftinija...
Kako god, radoznalost ubi zeca...

Neću više da vas smaram jer nemam pojma o čarobnim kuglicama a nemam ni preveliku želju da se upuštam u to.
Mogu samo da pripomognem drugaru prilikom izrade i to je neki max od mene.Sam da ih brčkam-nema teorije!

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: no names Date: 03 April 2018, 19:06:47
Mlevena ptičija hrana služi da mixu da lakšu svarljivost tj vlakna, dobar je nosač arome i pomaže kod lakšek rolanja i otvaranja. Mnogo je bolje koristiti ptičiju hranu biskvitnu koja služi za ručno hranjenje raznih ptica. Ona je bogatija svim mogućim stvarima. Konoplja je dobra...veliki udeo masti ima ali ne sme puno da se dozira pa je i to jedna od stavki.

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trigga Date: 03 April 2018, 20:21:05
Nemam sta dodati Branko je sve objasnio
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: rudy079 Date: 03 April 2018, 20:57:58
Ja to ovako:
10% lt brasno
5% predigest brasno
5% robin red
20% kukuruzno brasno
20% psenicni griz
10% sojino brasno
10% pirincano brasno
10% mleko u prahu za telad ili bolje proteinkoncentrat
10% pticija hrana mlevena
Ovo koristim kao binder.U daljem receptu ide 80% bindera a ostatak zavisi,ako je vocna varijanta u pitanju onda ide vanila brasno,brasno tajgera,biskvitna hrana za ptice.Ako je mesina u pitanju onda ide squid brasno,riblje brasno,kril brasno liver brasno itd.U binderu ako nemam kuci lt i predigest brasno,onda koristim obicno riblje brasno.Naravno uvek se pravi topljiva varijanta

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: mihabg Date: 03 April 2018, 21:06:17
CT Rudi, naravno Cela Topljiva uvek
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: rudy079 Date: 03 April 2018, 21:15:30
To to ,matori

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: gorantig Date: 04 April 2018, 13:51:07
hvala drugari nesto cemo iskombinovati
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: imbica Date: 04 April 2018, 22:36:31
Savrseno rudy
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Ad fines Date: 04 April 2018, 22:46:03
Citam ovo sto pisu ljudi vezano za komponente pa mi se motaju neke nedoumice po glavi a imam i par pitanja, ako je neko rad da odgovori.
1. Branko mi je prosle godine preporucio LT94 riblje brasno. Vidim da Meleg ima nesto tako, cena oko 900 dianra za kg. Vredi li to Melegovo ili preporucujete neko drugo?
2. Vidim da se pominje odmasceno sojino brasno kao sastojak. Nesto nisam primetio da se pominje sojin griz (ima malo manje proteina ali je masan). Zasto dajete prednost odmascenom brasnu u odnosu na griz?
3. Pominje se pticija hrana. Koliko znam, ima raznih hrana za ptice, neke su veoma skupe. Primetio sam da su neki ljudi naveli da se radi o biskvitnoj ili zrnastoj hrani za ptice, dok neko napise samo hrana za ptice. Koje tacno koristite, i da li je mozda bolje da sami pravimo svoju kombinaciju semenja u zavisnosti od situacije, a samim tim imamu i ustedu?
4. Vidim u nekim receptima kukuruzno i psenicno brasno. S obzirom da se boila kuva kratko, ta brasna ostaju "ziva", Moje laicko pitanje je, zar nije bolje koristiti ekstrudirane oblike tih zitarica?
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: no names Date: 04 April 2018, 23:15:44
1. Da
2. Bolje rolanje, svarljivost, dobra na duge staze, ne smeta ribi, proteinska vrednost odlična.
3. Biskvitna je bolja jer je bogsta svim sastojcima, postoje žuta i çrvena. Crvena je bogata betacarotenom koji je glavni sastojak robin reda. Zrnaste se obično koriste one za kanarince. Nije neka ušteda jer je kilo 100din
4. Pšenično se slabo koristi. Extrudiranjem se dobija griz iz žitarica.
PS: Rudi ekstra

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trigga Date: 04 April 2018, 23:17:48
Svako LT riblje je ok ako je u roku tj ako nije uzeglo,soja(odmascena) je i tostovana, tostovanjem se odstranjuju neki elementi koji uticu na probavu i iskoriscenje hranljivih stvari iz boila,sojin griz je i masniji a i umereno je tostovan(citaj manja termicka obrada),sto se tice pticijih hrana to mi je jedna od omiljenih stavki za izradu mixa,definitivno biskvitna najkvalitetnija i jako dobra za guranje u sve vrste mixeva ali volim da imam i crunch efekat sa nekom od kanarinskih zrnastih hrana(da ne spominjem Robin Red),psenicno brasno ne koristim ni u jednom mixu pa nebih znao da kazem nesto bitno o njemu ali kukuruzno koristim(obicno) i do 25% a kada bih nasao ekstrudirano stavljao bih njega ali sa sitnom granulacijom
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Dva vuka Date: 04 April 2018, 23:41:45
Ja bih imao gomilu laičkih pitanja , ali ću ih ipak zadržati za sebe

Da probam da analiziram samo tvoju prvu stavku . Kažeš , kod Melega je LT94 900 dindži za kilo , u Engleskoj je to isto brašno oko 550 dindži za kilo ,a ima između 66-69 % svarljivih proteina .U Karpmaniji je riblje brašno od plave ribe 330 dindži ,al jbg.nema oznaku LT94 u Čantaviru je 195 dindži za kilo iz Perua , al dolazi preko Italije , pa ga Žabari , stari prevaranti, dobro prekrste peskom i mlevenim perjem, prepakuju i ima samo 63 % svarljivih proteina

Mene sad laički interesuje dal Šarko zapravo može da prepozna tu razliku od 4-6 %

PS. Da neko ne bi naivno pomislio da se riblje brašno pravi od celih ulovljenih riba , da napomenem da je to nusproizvod svih industrija prerade ribe , od Norveške do Perua , tj .pravi se od ribljeg otpada

To bi bila samo ta jedna stavka - mislite o tome

Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trigga Date: 05 April 2018, 07:12:11
LT brasna su skoro svugde u svetu jeftinija nego kod nas,nazalost...
Ali imaju 60 i nesto% pa do
70inesto% proteina,a broj 94 oznacava biolosku iskoristivost tj svarljivost proteina istog brasna,dok LT znaci da su radjena na nizoj temperaturi nego standardna(od plave ribe) i da im je profil aminokiselina bolje ocuvan u finalnom proizvodu.
A koliko znam svarljivost brasna plave ribe je nesto manja i da ima vise"otpada"u njemu sto neznaci da je lose i neupotrebljivo
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: kabr1vlada Date: 05 April 2018, 23:39:14
U jedan miks kombinujem cetri vrste ribljeg brasna taj miks koristim za mooju varijantu M1 boilu,tri vrste pticije hrane....psenicno brasno mi nikad nije uslo u miks cak ni kad sam pocinnjao zaobilazio sam ga u sirokom luku...
Odg: Pravljenje boili i miksevi By: Trigga Date: 06 April 2018, 20:10:15
Vlado dali koristis isti mix i za divljanu i za komercijalu?
Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока