Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: smokezr Date: 11 Jul 2012, 15:10:51
cekaj...lizalica je oblik plovka..jel;???
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: chmi Date: 11 Jul 2012, 20:30:04
Da. Pljosnati plovak oblika diska takodje znan kao lizalica
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: zex.raseta Date: 11 Jul 2012, 20:40:41
Ovako nešto.... :wink:




Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: srdjan72 Date: 13 Jul 2012, 09:29:47
Ovo je Craluso a ima i drugih proizvodjaca.Craluso je otisao korak dalje.  :ok:
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: mladinaucnik Date: 09 Avgust 2012, 16:08:07
Svaka cast na informacijama. Da citiram jedan film: Sa kakvim predznanjem se ide na pecanje.
Nadam se da cu posle 2-3 citanja uspeti da vidim sta mi najvise odgovara za pecanje na plovak na Dunavu (kod Novog Sada) i ponekad na kanalu DTD - bolonjeze ili match, pa da u neko skorije vreme obnovim pecaroski pribor.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: RiSb0 Date: 09 Avgust 2012, 16:16:23
Uzmeš lepo bolonjez od 5-6 metara i pokrivaš ceo Novi Sad i okolinu...
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: skeva85 Date: 18 Avgust 2012, 19:36:15
Ovde se najmanje raspravlja o tehnici pecanja bolognese,vec se raspravlja o mech i ovoj tehnici,jbg ja sam uzeo bolo stap,jbg tek sam pocheo da ucim da pecam,pa sam kupio u free time falcon azuro bolo 4m, masinica tica streamstar et2050,koristim najlon 0,18. a predvez 0,16 olovo suza... nisam hteo da kupujem nishta bolje od opreme dok se malo ne ushtelim...prvo pitanje,da li je suza olovo dovoljna ili treba i sachmice? meni su ovi rekli da je dovoljna,a da inache pecam u donjem toku drine,loznica. e sada bi mi svaki savet pomogao,ne mogu nikako da drzim stalno najlon zategnut :( kada bi imao neki snimak kako se na mashinici pomalo pushta silk,to mene zeza... :( jbg valjda ste me bar malo razumeli,vidim da sam skorz zamrsio :(
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 19 Avgust 2012, 10:30:28
Jasno je to sto si hteo da pitas.
Prva stvar koja ti otezava drzanje zategnutog najlona je duzina stapa,  4m je malo, zavisi na koju daljinu zabacujes ali u svakom slucaju 4m je malo. 5m je optimum za Drinu, 6m je jos bolje ali dobri bolonjezi od 6m su skupi i nije bas lako pecati s njima.
Znaci kad zabacis drzis masinu otvorenu, dva prsta su ti iznad drzaca masinice a 2 ispod. Jedan od ova dva iznad i to kaziprst je non stop na spulni i njim kocis silk a takodje i propustas silk, videces i sam.
Ne znam kolikim plovcima pecas ali sto tezi plovak to ces lakse da ga kocis bez uticaja na pomeranje mamca i izbacivanje plovka iz putanje.
Ja najcesce pecam u Uzovnici i na terenima oko Ljubovije i koristim plovke od 4 do 9gr...
Pozdrav i bistro.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: skeva85 Date: 19 Avgust 2012, 11:28:22
hvala na savetima,probacu cim budem odem na drinu,videcu da prodam ovaj stap i da dodam jos malo para pa da kupim od 5m stap...a plovke koristim od 3-8 grama... e kada smo kod povaka,koristim suzu olovo,e sada jel moze neko da mi pojasni,da li ako stavljam plovak npr od 5grama ide i suza od 5 grama ili neka manja dodam sacmice do 5 grama? i kako da ih raspodelim?
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 19 Avgust 2012, 13:54:11
Pa mozes da stavis suzu i od 4.5 grama pa da dodas suzicu, to ti zavisi najvise od toga da li su tacne oznake na plovcima.
Ja, ako su tacne oznake za gramaze, stavljam suzu od 5 grama na plovak od 5 grama i bude idealno opterecen.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: skeva85 Date: 19 Avgust 2012, 16:45:40
Sada sam stavio suzu od 4 grama na plovak od 5 grama i dodao dve sachmice jednu od 0.6 na onaj chvor iznad predveza,tu mi chesto zakochi suza olovo,i jednu od 0.25 tachno iznad virble ili kako se vec zove :) da li je to ok?
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: RiSb0 Date: 19 Avgust 2012, 17:38:35
Ja na plovak od 4g stavim kliznu suzu od 3g, pa podešavam sa sačmicama... Volim i na predvez, otprilike na sredinu ili malo prema virbli da stavim jednu sitnu sačmicu. Manje se mrsi pri dalekim zabačajima, brže mamac stigne na odredjenu dubinu, a i bolja je indikacija griza ribe...
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 19 Avgust 2012, 21:56:03
Moze i tako, sve je to ok. Kombinuj i vidi koje su nijanse bolje. Bolje je da stavis sacmicu ako ti naleze na cvor. Ja ponekad stavim stoper i stitim cvor a i ne dam da se olovo zaglavljuje.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: skeva85 Date: 19 Avgust 2012, 23:34:14
danas sam bio sa drugom koji radi u italiji,i setio se da bi mogao preko njega tamo da uzmem neki stap,verovatno je dosta jeftiniji nego ovde,e sada neka preporuka ili ako neko zna cene tamo,pa do 50e u ovoj situaciji bi mogao da izdvojim za stap,jbg,zena dete,drugo na putu... a nisi mi nishta rekao shto se tiche masinice,jel ok za ovo sto pecam

mozda sam malo dosadan,a bash zelim da pecam i upecam neshto...a shto se tice angela,ne znam da ga stavim na udicu,kod mene se raspada,mislim da spadne pre nego shto sidje do dna... jbg polvasim ga,iscedim uzmem parche i dok ga stavljam na udicu on se cepka :(
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: RiSb0 Date: 20 Avgust 2012, 01:42:43
Što se tiče količine i veličine ribe mašinica je kod plovkarenja najnebitniji deo pribora... Ne vidi riba čime ti motaš.. Namiriše primamu, vidi mamac, vidi ponašanje tj. prezentaciju mamca (tu dužina štapa ima ulogu, kod lakšeg zabacivanja, kontrole plovka, debljina najlona, predveza da se mamac ponaša onako kako riba voli - prezentacije), ali mašinicu - jok  :cool:  Bitna je veličina mašinice, tj. da uklopiš težinu mašinice sa težinom štapa da ti se ruka što manje umara, a sada, da li ćeš da staviš Daiwu, Shimano, Ryobi, nije bitno, bitno je da mota!  smiley033