Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: sona Date: 16 Januar 2017, 18:14:57
Dobro procitano sve.Treba se oprobati i u tome,ali ne vidim da je neko komentarisao da je pecao sa bolonjezom na klasican nacin zabacis stap spustis u drzac i ceks da plovak mrdne.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 16 Januar 2017, 18:18:30
Pa nije namenjen za to, uglavnom ga koristimo na tekucim rekama gde to ne moze. Ljudi koriste tako na jezerima, ali ja jok...
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: sona Date: 16 Januar 2017, 18:35:24
To znaci mora u ruku stojecki da se ne bi polomio prilikom jaceg trzaja ribe ?
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: orka Date: 16 Januar 2017, 20:29:46
Jeste da mu to nije namena,ali se itekako uspešno i efikasno može pecati bolonjezom u klasičnom držaču na rekama..Pogotovo ribe koje ne uzimaju mamac u pokretu,ili to jako retko čine..Šaran,babuška,pa i deverika baš nije ljubitelj jurenja za mamcem,odnosno momentalnog uzimanja istog..Na Tamišu sam nekada na ovaj način stalno pecao..Odabere se mesto sa dubinom uz obalu i kontratokom ili iza nekog potopljenog granja i drveća..
Bolonjez 6m ,dubina od 3-5m u zavisnosti od mesta..Štap je u drzaču i na vodi a plovak je uštopan i stoji u mestu blago nakošen..Najlon je naravno zategnut,a plovak se nalazi od 1-3m nizvodno od vrha štapa..
Vodena struja nesme da diže olovo od dna..Plovak može biti i od 4g,a ako su uslovi takvi da dno ne drži 4g suza,onda se može staviti po potrebi i duplo veća,a plovak može ostati isti..
Hranjenje je precizno,pa kada ulete babuške i šarani onda bude jako zanimljivo.. :ok: :cheesy:
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: sona Date: 16 Januar 2017, 22:14:09
Planiram da uzmem jedan da se oprobam sa finijim stapovima da ne kazem tanusnim,a to su bas bolonjezi.al mi nikako nide da drzim u ruci sve vreme.Kupujem pa ce mo da vidimo.Hvala na podrsci  smiley033
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 17 Januar 2017, 08:15:40
Pa ako voda stoji ili kruzi sto kaze Orka ne moras ti drzati bolonjez u ruci, stavis ga u drzac i cekas udarac, nista to njemu ne smeta. Ne boj se trzaja bilo koje ribe, samo predvez tanji od osnovnog, u sutini na bolonjeze ne stavljas osnovni deblji od 0.18mm i podesis dril da prokliza na jaku kontru ili ribu i nemas frke.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: sona Date: 17 Januar 2017, 17:38:27
Hvala. Sve sam to pitao iz razloga jer sam tradicionalista jer pecam na klasicne teleskope 4-5 m. Koje sam dobio od oca jos 80 .Pa sam hteo da se ponovim posle toliko godina.Da se okusam sa karbonom. smiley033
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: miroslav1976 Date: 09 Februar 2017, 01:59:32

Pozdrav forumašima.Početnik sam u svemu pa tako i na ovom u,ali nadam se da ću uspjeti.Problem je sljedeći,moje  uključivalo je jedino dubinsko ,a odnedavno sam se počeo zanimati za plovkarenje ali to se sve svodilo na teoriju.Možda bi i ostalo tako da nisam imao da tako kažem velike sreće pa mi je komšija ac koji se preseljava u Beograd ponudio štap i mašinicu za plovkarenje i to sve za 100 eura.Normalno prihvatio sam objeručke,ali u čemu je stvar,što bi rekli operisan sam od toga.Čitao sam ovih dana dosta toga o ovoj tehnici na u,nešto sam pohvatao,nešto ne,ali nadam se biti će vremena.Odužih se sa pričom pa da počnem.Pecam na rijeci Uni kod Kozarske Dubice(republika Srpska).Na potezu gdje pecam dubina se u prosijeku kreće tj neprelazi 3m,a daljina do koje moje kolege pecaju je negdje do 30 m nije veća,brzina toka je da tako kažem osrednja.Većinom se love plotica,škobalj,mrena.E sad ono glavno štap koji sam uzeo je   Spro PowerShade Tele Lake Trout,dužina je 4,10m a težina bacanja 10-20gr,mašinica je model 1506 Robinson Quartz Pro Bolognese(izvinjavam se zbog nedostatka slika).Pitanja i molbe su sljedeće.Da li sam pogriješio prilikom kupovine pribora i da li bi se možda i mogao taj pribor iskoristiti kao bolonjez,a ako je greška prevelika molio bih prema svemu gore navedenom par savjeta koji bi pribor bio otprilike idealan za moje uslove :help: :help: :help: :help:.Hvala i BISTRO  :cheesy: :cheesy: :cheesy:


Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: jamal Date: 09 Februar 2017, 02:18:22
Pa za te daljine i dubinu kao sto rece trebao bi ti duzi stap.Jer normalno da ces tesko zabacivati stapom od 4,10 sa podesenom dubinom od 3 metra.A druga stvar je duzina.Lakse je kontrolisati plovak duzim stapom.Po meni sve ispod 5 metra je smesno za pecanje bolo tehnikom.Neki univerzalac bi bio sest metara po meni i najprakticniji i najlaksi stap za rukovanje .Stapovi sedam,osam i devet metara metara traze dosta vestine a i pokreti su kao kod robota dok peticama i sesticama sve to ide mnogo lakse.
Inace masinica ti je ok za takvo vrsta pecanja .
Inace izguglaj ceo taj set se moze naci za dosta manje para nego sto si ti platio /
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: miroslav1976 Date: 09 Februar 2017, 08:23:38
Jamal,prijatelju po tvom odgovoru kako reče da sam pretplatio a šta bih sada šta je tu je ali mi je drago kako si već rekao da je mašinica ok.Imaš li možda kakvu preporuku u vezi štapa,hajde da tako kažemo za početak?
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: laki22 Date: 09 Februar 2017, 08:51:06
kod nas je 80e nov komplet, ali sta je tu je na greskama se uci. prodaj to sve lepo pa kupi novi komplet. i 50e da izvuces, super, to ti je jedan ok stap za pocetnika
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: orka Date: 09 Februar 2017, 09:03:13
Sa tom dužinom štapa se može pecati do nekih 2-2.5m dubine maksimum..Mašina je dobra,ali kapacitet špulne,pogotovo glavne je malo manji nego što treba da bude..Rezervna je sa većim kapacitetom.Čini mi se da je po kapacitetu špulne i veličini to relativno mala mašina.Na Uni se peca krupna riba..Treba ti neka veća mašina u veličini 2500-3000 po shimanu i neki jači bolonjez od 5m..
Možeš ti i sa ovim kompletom da pecaš,ali ćeš brzo uvideti da to nije najbolje rešenje.. Koliko novca bi izdvojio za bolonjez? 
Imaš temu bolonjeze štapovi..http://vukovisadunava.com/stapovi-za-ribolov-bele-ribe/bolonjeze-stapovi/3195/
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: vradojicic Date: 09 Februar 2017, 19:37:27
Au kakav je to covek koji jednom pocetniku u toj vrsti pecanja uvali za te pare takav komplet, ne da si preplatio nego polovni vrede zajedno 50, 60 evra...
Ne znam sta bih ti savetovao, za tu dubinu bez bar 5m ce biti dosta zeznuto i neprijatno, neprezicno i neucinkovito vrlo verovatno.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Dva vuka Date: 09 Februar 2017, 20:20:32
Miroslave , prijatelju ... gledaj to sa vedrije strane ... bar imaš jednog poganog komšiju manje  :cheesy: ja bih platio i 300 evra za taj komplet nekim , samo da hoće da se odsele  :lol:
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: marina1983 Date: 09 Februar 2017, 20:32:33
Dolazi čovek u Beograd, pa ko veli da se prilagodi na vreme  :cheesy: