Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 123456789101112131415161718192021
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Fugu Date: 01 Avgust 2011, 16:15:13
Englezi


VS

Italijani


:wink:

Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Radza Date: 01 Avgust 2011, 22:15:38
Interesantno da duzinu bolonjeza svi stavljate kao prednost .Niko ne kaze da sa 7-com treba imati poprilicnu cistinu oko sebe da bi se moglo vitlati njome a ne plasiti se da ce ona da pukne. E sad. Kao po pravilu riba se nalazi na onim mestima gde prostora nema dovoljno tako to zna da predstavlja ogromno pacenje.Da se razumemo ne govorim o takmicarskom pecanju gde su staze tako uredjene da na njima mozes pecati i 10-kom.Naravno ko zna da se snadje sa njome.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: biber Date: 01 Avgust 2011, 22:26:58
Bravo :clap2: .Bas sam to hteo da pomenem.Pecam uglavnom sa 6 - icom i cesto zafali mesta.Mada u sustini moze se mec koristiti kao bolonjez i obrnuto.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Bakisan Date: 01 Avgust 2011, 23:22:09
Po meni match ima prednost jedino kada na stajaćoj vodi duva vetar, peca se baš krupna riba i zabaci treba da budu daleki. Sve ostalo bolo odradjuje bez greške.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Sp1tF1re Date: 02 Avgust 2011, 08:45:36

Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Filip030682 Date: 12 Avgust 2011, 00:20:23
ko to kaze da na bolo nemoze da se peca na vecoj dubini od duzinu stapa,ako je tako onda cemu sluzi klizeci plovak....ja licno sam pecao i na 10-11metara samo stavis vecu gramazu zbog lakseg propadanja,obe tehnike imaju mane i vrline,naprimer Bolognese tehnika na kratke distance do 15m je znatno brza od match tehnike lakse se kontrolise riba...e sad izvinite malo ali retko ko od ribolovaca koi pecaju na dunav koristi bolognese na pravi nacin pa i zao kazete da na masinicu ide monofil 0,20-0,22mm,ko je imao priliku da peca na morave ili drinu zna da retko ko koristi deblji od 0,14mm,a pecaju se skobalji preko kile,za mrene da ne pricam,kad pecas na reku monofil nesme da lezi na vodu mora da je u vazduhu,tako da kontrola plovka i sama kontra bude momentalna,tesko  da to moze da se izvede match stapom od 3,6m


Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: matrix357 Date: 26 Septembar 2011, 20:52:47
kao sto je netko naveo postoji vise modela bolonjeza,oni jaci i oni slabiji,pa oni kruci i oni meksi.sve ovisi o vodi na kojoj lovite.najloni se koriste od 0,08 pa do 0,25.za nekakvo pecanje na kupi ili savi kod zg nisam nikada koristio najlon deblji od 0,14 i predvez od 0,08 do 0,12 dok sam na dunavu,dravi i kanalu drava koristio i 0,20.ista je stvar i sa plovcima,od 1g do 20g.udice od 18 do 4.sve ovisi o terenu,brzini struje,masi vode i ribi kojoj se nadamo.iz kupe sam izvadio mrenu 3,6kg na predvez 0,08 a na kanalu drava su mi mrene od 1kg kidale 0,18.takode je razlika dali pecate iz svog gusta ili idete na takmicenje.i bolonjezom i matchem se moze loviti na klizne sisteme.

i gledam gore talijana(emilio colombo) kako je bio mlad na video clipu  :lol: !po meni i danas ima najbolje stapove.
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Fugu Date: 15 Maj 2012, 15:01:50
Da malo osvezim temu, sve sto treba da znate o pecanju na bolenjez stapu se nalazi na ovom video kanalu, jedini problem sto je na ruskom ali nisu ovo zamrseni saranski sistemi pa da treba titl, uzivajte !


Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: smokezr Date: 21 Maj 2012, 14:13:34
Bolo i bolognese nije ista tehnika , jedna je italijanska druga engleska ( jel tako? ) za bolo se koristi match stap (duzi) sa fixnim plovkom...Tako bar objasnjava svetski prvak na tube-u
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Svenko Date: 21 Maj 2012, 15:14:04
Bolonjez tehnika je nezamenjiv način pecanja fiksnim plovcima raznih gramaža....Njena najveća prednost je dobra kontrola plovka na većim udaljenostima od 30 , 40 m od obale što je na rekama sa metch štapovima neizvodljivo...........problem je malo potreban prostor pri zabačaju i lepljenje najlona na kiši te malo otežano zabacivanje....Problem prostora se lako rešava kada se po mogućnosti malo zagazi u neoprenskom odelu te sebi napravi prostora za zabacivanje i kontrolu plovka...
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: smokezr Date: 21 Maj 2012, 15:23:31
A zasto se ovaj gospodin opredelio za metch stap
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Svenko Date: 22 Maj 2012, 17:48:39
Pa vidiš da je u pitanju sporo tekuća voda...skoro da voda stoji :bye: :bye:.....pa se može pecati sa malim štapom...ne pravi se luk...lepo se kontroliše pa se može....A da je Drina ili Morava na većoj daljini nebi imao nikakvu kontrolu plovka
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: smokezr Date: 22 Maj 2012, 20:08:23
Kaze covek 16 fita to mu dodje skoro 5 metara ,moj bolonjez je iste duzine.... a i sada sam postao zbunjen citajuci ovu temu, logicnije mi je pecati na ostriji stap sa vise karika kojima manje smeta vetar (metch) nego na bolonjez iste duzine :):) :eek:

@poslednji post se ne citira!
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: RiSb0 Date: 22 Maj 2012, 22:13:50
Bolognese su izmislili Italijani tako što su na takmičarac namotali sprovodnike i patent za mašinicu da bi mogli dalje da zabacuju, pa im zbog njihove klime i uslova pod kojima pecaju nije baš vetar, i problemi sa njim, padao na pamet  :cool: A Englezima se sa druge strane najlon mnogo lepio za blank zbog kiše, i vetar i talasi su ometali rad plovka, pa su prvi problem rešili sa više sprovodnika, a drugi wagler plovcima...
Odg: Sve o pecanju Bolognese tehnikom By: Filip030682 Date: 22 Maj 2012, 23:30:31
Citat: Svenko poslato 22 Maj 2012, 17:48:39
A da je Drina ili Morava na većoj daljini nebi imao nikakvu kontrolu plovka
Jesi siguran da na drinu se nepeca Match ili tele match stapovima i to bas na velike daljine,bolonjez tehnika je dobitna do max 20 metra sve preko ja prava muka