Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 18:17:44
Citat: Vladimir poslato 16 Decembar 2011, 17:04:32
Naravno, kad se radi o jelu koje je odavno postalo internacionalno i postoji toliko raznih načina pripremanja ćevapa i roštilja uopšte. To što su originalno sa Bliskog istoka ne znači da moraju da se spremaju u originalu i da su tako najbolji, kad već imamo naš način, tj. više načina pripreme koji se razlikuju od mesta do mesta. I onda neko kaže ne ide tu svinjetina. Pa ti nemoj da stavljaš al nemoj ni drugima da soliš pamet. Ima svako pravo da ih sprema kako hoće i misli da treba.
Ja kažem da u one kafanske ne ide svinjetina, a u kućnoj varijanti i u mesari češće ide, u Srbiji, pošto u Bosni teško da ide svinjsko. Ne ubeđujem ja nikog kako da ih pravi, kažem ne stavljaju majstori u ćevapdžinicama...  smiley033
Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 16 Decembar 2011, 19:46:56
 smiley033
A ima li u Novom Sadu neki provereni?
Pun je grad "Sarajevskih" i "Banjaluckih".
Ima li neki da valja?
Odg: Ćevapi By: laki22 Date: 16 Decembar 2011, 20:09:11
ni jedan... imas na pocetku futoske, sa desne strane kad udjes, lik iz leskovca ima dobru gurmansku pljeskavicu...cevape ne... svi ti banjalucki su puni neceg, samo podrigujes posle... mozda da prodje onaj na uglu Gajeve i Jevrejske
Odg: Ćevapi By: vvuukk Date: 16 Decembar 2011, 21:00:38
U cevape svinjetina ne ide,definitivno...Nisam znao za Travnickog Muju,ali i Banja Luku veze, takodje pojam Cevapi -Mujo...Taj covjek je umro,poodavno...Legende i legende su se prepricavale,o pokusajima kradje recepta od njega,pa pokusaji kupovine recepta...Navodno,da je tajnu odnio u grob...Narod ko narod,sto se vise prica,legende su sve misticnije...
Dan,danas postoji,Mujina cevabdzinica(ovo je gramaticki ispravno,znaci ne cevapdzinica i dr.).Doduse,izmjestena je na drugu lokaciju (kod kina Kozara)...
Jos uvijek putnik namjernik,u BL prvo pita za Cevape kod Muje...Ime je ime,prepricavana legenda,takodje...Da li vrijede 4 eura,ne znam,ima li boljih u BL,takodje ne znam...Vjerovatno ima...
Banjalucki cevapi se razlikuju ,od bilo kojih drugih,po tome ,sto su u stvari,jedna plocica,koja je spojena iz cetiri reda mesa,svaki red,debljine,otprilike,kao deblja hemiska olovka...Ukupna velicina,te plocice,je nesto veca od kutije sibica (poredjenje)...
Poslacu ovaj link preko FB,svom skolskom kolegi,jednoj od najjacih mesnica u BL,Mesnica Sakib (Banjalucani,koji ovo budu citali,znaju kakvog je renomea,ta mesnica),gdje cevape cijelu noc priprema7-8 ljudi (pa vi vidite o kojim se kolicinama tu radi)...Ako,bude sta htio,da kaze o ovoj temi...
Bilo bi fino,kad bi se i na nekom susretu Vukova,donijeli njegovi cevapi (sigurno najbolji cevapi iz BL mesnica),recimo4-5 kg...Al,ajd' ti to prenesi preko granice u Gradisci...Nema sanse... 


Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 18 Decembar 2011, 18:21:32
Ako ne nadjem u Novom Sadu prave cevape, oima sam da ih mesim  :smiley:



Odg: Ćevapi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 23 Decembar 2011, 21:38:10

Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 23 Decembar 2011, 23:53:54
bio u Gajevoj neki dan


Kiselo mleko 5-


Ćevapi 4+ 


(ja sam prilicno strog u ocenama)  :smiley:
Odg: Ćevapi By: Hemingway Date: 14 Januar 2012, 15:54:34
"E Gigo pece vake Cevape ...  nemojta sta zamjertt!!"







Odg: Ćevapi By: twister011 Date: 14 Januar 2012, 16:45:49
Citat: vvuukk poslato 16 Decembar 2011, 21:00:38
U cevape svinjetina ne ide,definitivno.

Vec je vise ljudi pominjalo, da je ovakva recenica prilicno diskutabilna. Da je napisano u banjalucki, travnicki .....ili vec neki drugi odredjeni, bilo bi tacno, a oveko :no:
Odavno postalo internacionalno jelo koje cak vise skoro nikakve veze nema sa orijentalnom kuhinjom odakle potice. Varijacije na temu se razlikuju samo po podneblju na kojem se konzumiraju. Tamo gde se svinjetina ne jede ne stavlja se ni u cevape, tamo gde se jede, vecina stavlja. Originalan recept na prostorima Balkana vise niko ne koristi, a i davno je po kvalitetu i ukusu prevazidjen.
Ova prica je potpuno ista kao i za svu ostalu hranu.
Ajde neka neko napise originalan recept za sarmu :lol:. Ajd i da napise, nego neka se najede originalne sarme :no:
Jedno je sigurno, Turci i ostali su preuzeli naziv cevapi-cevapcici od nas, iako je koren reci turski kebab :rolleyes:
Oni koji tvrde da u leskovacki ne ide svinjetina imaju priliku da isprave tekst o istima na Vikipediji, posto je tamo napisano da ide :rolleyes: :lol:


Odg: Ćevapi By: tomislav34 Date: 14 Januar 2012, 17:09:11
Ja mislim da ćevapi nemaju veze sa Turskom. Ćevapi su sa našeg podneblja. Turski je kebab.
Odg: Ćevapi By: limovac74 Date: 14 Januar 2012, 17:10:30
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%8B%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BF
Odg: Ćevapi By: voja Date: 14 Januar 2012, 20:52:53
Kad odlepimo od dosade,nestane inspiracije za druge teme, krece ubedjivanje oko cevapa  :lol: :lol: :lol:
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 18 Januar 2012, 11:44:02
Videh neki dan zanimljivu stvarcicu na pijaci...bas se iznenadio cemu sluzi...ali kad sam saznao nije mi bilo zao 50 dindzi da dam :cheesy:




Pa reko ajd odma` da isprobam,60 komada za 4min36sekundi :thumbup:
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 18 Januar 2012, 11:55:17
Praktično !  :thumbup:
Odg: Ćevapi By: laki22 Date: 18 Januar 2012, 12:07:07
otkrio ovo proslog leta, prava stvar... samo se mora paziti na policinu koja se ubacuje unutra jer ako nije jednaka, nisu ni cevapi jednaki