Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 15 Decembar 2011, 21:08:17
Citat: dovla poslato 15 Decembar 2011, 18:12:48
svinjetina/bravetina, NIKAKO ne pripada tom jelu!
O tome pričam
.
Citat: voja poslato 15 Decembar 2011, 19:31:40
Sa svinjetinom su u Leskovcu....al to je druga skola i isto dobra
Nisu ni u Leskovcu sa svinjetinom.
To su sve domaći recepti, kafanski ne
.
A onaj kafanski ukus se dobija načinom pripreme i dugim čuvanjem u frižideru.
Nešto približno:
KAFANSKI ĆEVAPČIĆI
Sastav: Junetina 700 gr, Govedina 300 gr, so, biber, mlevena paprika Priprema: Samleti meso. Izmesiti i osatviti da odstoji 10 sati.
Ponovo samleti i izmesiti i ostaviti da odstoji oko 2 sata. Zaciniti. Oblikovati cevapcice i peci. LESKOVACKI ĆEVAPČIĆI
Sastav: Junetina (vrat i plecka) 1 kg, Beli luk 50 gr, so, ljuta paprika, crni luk 1 glavica Priprema: Junetinu samleti, dobro izmesiti i ostaviti da odstoji dvanaest sati.
Kada meso odstoji ponovo ga samleti, sada sitnije, dodati pri tome beli luk i papriku. Sada meso dobro izmesiti pa ostaviti da odstoji na hladnom mestu najmanje dva sata.
Od tako pripremljene mase oblikovati cevapcice i peci na rostilju.
Servirati na ovalu sa seckanim crnim lukom kao dodatkom. (Seckani crni luk, u nasim krajevima, smatra se standardnim prilogom uz jela sa rostilja.)
Odg: Ćevapi By: voja Date: 16 Decembar 2011, 09:20:51
U Nis,Leskovac i Vranje nema laganje ...dvesta kila svinja ,trista kila mas :):):) nema gi recept na google...zbog merak...do Bugarske mogu biciklom...vidi Emov recept.
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 09:29:00
Originalni detaljni recept za leskovačke ćevape:
Ako nemaš merak na jedenje,
ne se pipaj oko ćevapi.
Ćevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od plećku,
od šiju na bika i od paflaku.
Kad se ubavo izmesi,
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje još jed'n put.
Kad meso odvugne – turi se na žar.
Ćumur mora da je iz planinu.
Domaćica da je ubava.
Domaćin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir.
Takvi ćevapi praviv se
samo u Leskovac.
Odg: Ćevapi By: voja Date: 16 Decembar 2011, 09:50:33
De ovo nadje svaka cast :):):)
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 16 Decembar 2011, 10:31:29
Samo bi se osvrnuo na ovo nikad bravetina
Originalni ćevap ili kebab se pravi baš od ovčetine,takozvani šiš ćevap. Neki je ljudi nevole,pa se pravi i od junetine i raznih dostupnih kombinacija mesa.
U principu ćevap je ćevap,prosta stvar,komadić mlevenog začinjenog mesa, koja se pravi od Irana do Bosne u raznim varijacijama i ni za jednu nemoš reći da je pogrešna ili prava.
Ima samo dobrih ćevapa i onih prosečnih
nikad nisam pojeo loš
čak i prosečnih mogu stuci 30 dok kažeš ćevap
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 10:36:08
Uf, ja sam probao loše...
Ovo su recepti za naše ćevape, na prostoru Balkana, ne za kebab, kebab je ono što bi mi rekli ražnjić, samo zavisi od kog mesa
, a šiš kebab i ćevapi nisu isto, bar koda nas...
Odg: Ćevapi By: Goachild Date: 16 Decembar 2011, 10:48:48
-Kod mene u kraju kebab se pravi od ovčetine i govedine (miks) sve to na ražnjiću u obliku mača koji ide iznad žara, ne na rešetku...
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 10:51:53
Da to je kebab, a imaš ti u kraju i šiš kebab u Goce Delčeva, ali to nije isto što i ćevapčići
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 16 Decembar 2011, 10:55:02
Ma to i kazem,koncept je isti,a varijacija ima mali milion,a u principu komad mesa sa zacinima.Najstarije jelo na svetu
Isto ko sa paprikašem,koga god pitaš njegov je pravi
Odg: Ćevapi By: Goachild Date: 16 Decembar 2011, 10:56:46
"Bulevar fast fooda" ili "Bulevar gladnih"
Ćevape pravim 50-50 svinja-govedo, posollim, dodam jaje i dobro promešam. Ostavim da odleži sat-dva i onda kreće oblikovanje.
Boile, peleti, valjci, uštipci...
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 11:03:32
Meni se u Turkoj i Tunisu ništa od tih varijanti nije svidelo, i nemaju ništa ni slično što ima u jednoj sarajevskoj ili banjalučkoj ćevapdžinici ili u "leskovačkoj roštiljarnici". Ni po ukusu, ni po izgledu (ni u pokušaju).
Pa čak ni lepinja nije baš ista...
Odg: Ćevapi By: Goachild Date: 16 Decembar 2011, 11:06:12
Dobre ćevape u Beogradu možete da pojedete "Kod Cice"
Lepo meso, somun zaliven supom i sve to zapareno na roštilju.
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 16 Decembar 2011, 11:18:05
Jeo kod Cice, odlični su
.
Moja preporuka, u Deligradskoj, mislim da se zove Sarajevo, ćevapi, pljeskavica, sudžučice, mozak i brizle, da ne odem u drugu temu, lokal izgleda kao da si u 1982 - oj, a ukussss
Odg: Ćevapi By: Vladimir Date: 16 Decembar 2011, 17:04:32
Citat: alexdja poslato 16 Decembar 2011, 11:03:32
Meni se u Turkoj i Tunisu ništa od tih varijanti nije svidelo, i nemaju ništa ni slično što ima u jednoj sarajevskoj ili banjalučkoj ćevapdžinici ili u "leskovačkoj roštiljarnici". Ni po ukusu, ni po izgledu (ni u pokušaju). Pa čak ni lepinja nije baš ista...
Naravno, kad se radi o jelu koje je odavno postalo internacionalno i postoji toliko raznih načina pripremanja ćevapa i roštilja uopšte. To što su originalno sa Bliskog istoka ne znači da moraju da se spremaju u originalu i da su tako najbolji, kad već imamo naš način, tj. više načina pripreme koji se razlikuju od mesta do mesta. I onda neko kaže ne ide tu svinjetina. Pa ti nemoj da stavljaš al nemoj ni drugima da soliš pamet. Ima svako pravo da ih sprema kako hoće i misli da treba.
Odg: Ćevapi By: tomislav34 Date: 16 Decembar 2011, 17:18:15
Ja ću reći u svoje ime. Meni nisu fini, ako ima svinjetine. Ne kažem da ne volim svinjetinu, ima ona svoje mjesto u mom jelovniku. Međutim, po mom mišljenju, bolji su ako se ne stavi svinjetina. A opet, ne kažem da ću odbiti, ako me neko ponudi ćevapima od svinjetine.