Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314
Odg: Ćevapi By: zex.raseta Date: 14 Oktobar 2014, 22:40:54
 Ja sam u pretragu ukucao pljeskavica  :takoje: ali  :no: . Ako sam promašio temu molim urednika da moju poruku prebaci ili obriše . Kao što sam se ja obrisao posle krkanja ukusne pljeske .  :cheesy:
Odg: Ćevapi By: tomislav34 Date: 14 Oktobar 2014, 22:53:06
Ma nema veze, sve je to faširano meso  :cheesy: samo oblik drugačiji.
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 01 Decembar 2014, 20:46:09
Da te cuju u Sarajevu uvaljali bi te u katran i perije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Eles(C)arski ćevapi :cheesy: . Evo recept. Bolji garant od svakih koje prave po raznim idejama, maksijima, disovima..... najbolje je što uvek uspevaju i sa svakom kombinacijom mesa  :ok:
Dakle prvo i osnovno..... Meso. Junetina....70 %, ne manje. Moše i čitavih 100%. Ne but, nego najmasniji delovi, ledja, vrat, plećka....ovo su takođe i jeftiniji delovi, tako da je ovo win-win, situacija. Najbolji su mi bili mešani sa ovčetinom i jagnjetinom, pa sa svinjetinom, piletina se i ne oseti. Od ovčetine se koristi plećka, od svinjetine vrat.
Meso očistite od hrskavice i žilica, mast nedirajte, neprocenjiva je za ukus i sočnost ćevapa.



Iseckajte ga sitno, čisto da pomognete mašini za mlevenje...



Sameljite, pa odvojite pola, pa ga u blenderu sameljite skroz sitno, maltene kao paštetu. E ovo je ključna stvar i ako ste se zapitali kako se postiže kompaktnost ćevapa i da se ne mrve i ne raspadaju, evo vam odgovor. To je tajna koju malo koji ćevap majstor otkriva, krupnije meso da bude sočno, sitnije da poveže.



Ostavite meso da odmori i spremite začine. Trebaće vam na kilo mlevenog: 2 kašikice soli, 2 dl gazirane vode, 1 kašikica sode bikarbone *, 1 kašikica bibera, 2 kašikice belog luka u prahu, 2 kašikice crnog luka u prahu (ovo može i nemora), parče hleba.



Prvo, sipajte gaziranu vodu, pa u nju sodu, kad prestane da peni dodajte ostale začine i na kraju sredinu od jednog parčeta hleba, nikako više, da nebi imalo ukus na fašir. Ostavite jedno 15 minuta pa opet promešajte.



Dodajte u meso i onda sledi ručni rad.....umesite dobro da se svi sastojci dobro prožmu.
Dobro je da mešavina onda odstoji u frižideru, bar 12 sati, mada može i odmah da se koristi, ali najbolje je da odstoji dan, dva.



Oblikuju se i naslažu na namašćenu foliju i ......



....šta reći dalje, roštilj birajte sami. Meni su najbolji sa ploče, a i somun se lepše spremi na njoj, al dobar je i ovaj električar, za lenju nedelju :cheesy:






*Znam da će nekima da smeta soda bikarbona u receptu, neznam zašto, u pitanju je stvar korisna na više načina.... daje ćevapima sočnost i lakoću. Pravi rupice u mesu koje se napune saftom i ćevap bude sočan i mek, ne gumen. Dalje, lakše je kasnije, nemate osećaj težine i lakše stomak svari svu tu mesinu.
Mora se razlikovati soda od praška za pecivo, koji pozeleni meso i daje mu gorčinu i čudan osećaj u ustima posle jela. Njega ne preporučujem.

Takođe od ove mešavine ispadaju super pljeske, samo dodajte sitno seckanog luka i slaninice, možda i malo sira u mešavinu i dobićete prave gurmanske pljeskavice, ma još ako nadjete maramicu da ih umotate...... smiley099 smiley116 smiley112 smiley114

Odg: Ćevapi By: jezerash Date: 01 Decembar 2014, 23:03:23
Hvala na detaljnom receptu

odlicno izgledaju cevapi smiley038
Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 02 Decembar 2014, 09:13:14
A supa od kostiju ?  :huh:
Odg: Ćevapi By: jezerash Date: 02 Decembar 2014, 10:25:55
Rekao bih da ovi ćevapi na roštilju levo, nisu isti kao ovi desno ? Mislim na vrstu mesa i način pravljenja.

Te si kupio u dućanu ?
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 02 Decembar 2014, 12:04:02
Obavezno supica, da prelijem lepinje, vidis malo testa ostalo na onoj lepinji levo  :cheesy:

Jezerash, levo cevapi jesu drugaciji, od piletine..... kombinacija batak i belo, isti recepat. Dobio ideju kad sam uzeo u perutnini Ptuj, napravio svoje bez soje i raznih mononatrijumglutaminata. Klinji se vise svidjali ti pileci :smiley:
Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 02 Decembar 2014, 14:08:04
Talimat vise ne radi u Novom Sadu.   :huh:

A ovaj recept, ne bode mi oci soda, nego hleb i luk.

Iskreno, ne stavljam luk u cevape, u pljeske da, ali u cevape dosad nisam.  :huh:
Pitanje je i koji hleb, ovaj na slici izgleda domacinski, ne kupovni?
Odg: Ćevapi By: DUCA COBAN Date: 02 Decembar 2014, 14:52:57
Talimat na zalost ne radi,jeo sam tamo nekoliko puta..po meni na losem su mestu bili to ih je ugasilo..retko kad sam tamo video da je bilo gostiju..
Odg: Ćevapi By: laki22 Date: 02 Decembar 2014, 15:09:56
a i pljeska od 100gr ili 5 kom cevapa je bilo 360 din... mnogo je gde god bili
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 02 Decembar 2014, 16:45:25
Citat: kviskons poslato 02 Decembar 2014, 14:08:04
Talimat vise ne radi u Novom Sadu.   :huh:

A ovaj recept, ne bode mi oci soda, nego hleb i luk.

Iskreno, ne stavljam luk u cevape, u pljeske da, ali u cevape dosad nisam.  :huh:
Pitanje je i koji hleb, ovaj na slici izgleda domacinski, ne kupovni?
Hleb je potreban da pokupi visak vode i u pitanju je zaista mala kolicina, sredina jednog parceta....zanemarljivo sto se ukusa tice.....bilo koji hleb ce posluziti.
Beli luk je obavezan, u prahu ili samleven u pastu, ali bolje u prahu. Crni luk u prahu, moze i nemora. Ja ga stavim kad kombinujem junetina - svinjetina. Nemojte se zeznuti i pomisliti da je bolje svez luk nego u prahu :cheesy: . U ovom slucaju - nije.


360 din. za 5 cevapa u lepinji !!!! Jedino da ih posluzi bas napredna konobarica u toplesu :lol: :lol: :lol:
Realna cena je uvek bila marka - pljeska, ajd sad nek bude euro - pljeska, sve ostalo je prese,ravanje.

Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 02 Decembar 2014, 17:48:45
Eeeeeeeeeee da znas sta rade rostiljdzije ovde u Novom Sadu.
Sta se sve zove "pljeskavica".

Trebala bi da radi motka a ne inspekcija.   smiley080

Isprobacu ovaj recept za cevape ali bez svinjetine.
Umesto toga jedno 15-20% ovcetine, pa da vidim kako ce izgledati.  :smiley:

Odg: Ćevapi By: DuleN Date: 02 Decembar 2014, 18:07:28
ellesar,
Otprilike ovako ili vrlo slicno i ja pravim cevape. Razlika je u tome sto ja ipak preferiram svinjetinu, ali ok, i junetina malo masnija moze da prodje  :cheesy: Jedino sto dodajem na sve ovo je malo tucane ljute paprike, ali to je vec stvar ukusa... Umesto hleba moze i prezle, ali kao sto ti rece: u kolicini da pokupi masnocu, nista vise.
Svaka cast za recept !

PS

Mozda ne bi bilo lose da se naprave teme u koje ce se povaditi samo recepti bez komentara, jer ovako je potrebno listati i po 30-40 stranica da bi se doslo do samog recepta o kome se nakon postavljanja doda 256 komentara....
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 02 Decembar 2014, 19:55:19
Meni je junetina- jagnjetina ili ovcetina postala omiljena kombinacija. Uf, ne perem ruke dva dana posle :lol: :lol: :lol:

Dule i ja posle malo bacim paprike po njima, dok su jos saftni, da se zalepi :cheesy:

Sto se tice rostiljnica, poznate su mi skoro sve fore, od mlevenja iznutrica i kozura, sto je jos najbezazlenija situacija, do sojinog i obicnog brasna i ljuspica, a bogumi i mesa starog 30ak godina iz juznoamerickih robnih rezervi i onog svercovanog s Kosova :no:
Al srecom, ugase takvi brzo. :wink:

Odg: Ćevapi By: delboyy Date: 02 Decembar 2014, 23:05:27
Citat: ellesar poslato 02 Decembar 2014, 16:45:25
Hleb je potreban da pokupi visak vode i u pitanju je zaista mala kolicina, sredina jednog parceta....zanemarljivo sto se ukusa tice.....bilo koji hleb ce posluziti.
Beli luk je obavezan, u prahu ili samleven u pastu, ali bolje u prahu. Crni luk u prahu, moze i nemora. Ja ga stavim kad kombinujem junetina - svinjetina. Nemojte se zeznuti i pomisliti da je bolje svez luk nego u prahu :cheesy: . U ovom slucaju - nije.


360 din. za 5 cevapa u lepinji !!!! Jedino da ih posluzi bas napredna konobarica u toplesu :lol: :lol: :lol:
Realna cena je uvek bila marka - pljeska, ajd sad nek bude euro - pljeska, sve ostalo je prese,ravanje.

Kakva može biti pljeska za realnih 120 dinara?