Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314
Odg: Ćevapi By: Sax Date: 24 Jun 2012, 23:21:44
Malo Korzo je mislim prema Kaludjerici,stari smederevski put.
@Sofronije.Slazem se 100% sa tobom!!!!.Cevapi i krastavci i meni bolji kupovni,tj.krastavci kupovni iz prodavnice a cevapi iz kafane,a takodje nijedna usluzna mesara koju sam ja do sad probao nema dobre cevape.
Odg: Ćevapi By: tisma Date: 24 Jun 2012, 23:32:55
U mesarske ćevape i kobasice, zna se šta ide.
Odg: Ćevapi By: rašo Date: 24 Jun 2012, 23:47:08
Neslažem se sa tvrdnjom da su bolji kafanskih od domaćih čevapa. Prvo za čevape sam biram meso
i pred mesar mi taj komad melje, sa veličinom šajbe koju ja hoću. U pravilu se čevapi rade od čistog junećeg mesa, ali ja prakticiram staviti 20 % ovčetine jer dobiju bolji šmek. Svinjetina u čevape neide. Recept koji ja koristim sam dobio od jednog starog ugostitelja iz Skoplja još prije 30 godina i pokazao se savršenim. Čevap je izuzetno jednostavno jelo, a tajna dobrog je samo u odležavanju mesa i fermentaciji, naravno i u pravilnom doziranju začina. Napisah da svinjetina ne ide, a neide iz prostog razloga što svinjetina ne može fermentirati kao junetina i ovčetina već se zbog slatkoće i kiselosti jednostavno pokvari.
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 25 Jun 2012, 09:22:28
Ma mo`s cevap napraviti od cega hoces,samo to nece biti THE cevap :cheesy:
Naravno bez junetine nista :no: i to neki mastan deo,vratina recimo :takoje: , mesana sa ovcetinom daje najbolju kombinaciju,ali i sa svinjetinom nije lose :thumbup: Cista ovcetina isto daje dobar cevap,kome nesmeta ukus.....cista svinjetina daje najlosiji :no:
Ali kad te uvati glad i zelja ,ne j.bes zivu silu,samo ih daj,ma nek su i od piletine :lol: samo da su odma` :lol: :lol: :lol: :lol:

Au kafani bi poj`o i masnu krpu,a posle par piva :takoje:
Odg: Ćevapi By: alexdja Date: 25 Jun 2012, 11:54:08
Malo Korzo je u Bul. Kralja Aleksandra, samo što viđaš tablu još od Smedereva pa ti se čini da je na Smederevskom Putu :cheesy:.
(inače taj deo ulice i treba da bude Smederevski Put, jer posle Cvetka to više ne liči ni na ulicu, a zna se šta je bulevar)

Nego ćevape ne volim domaće baš iz tog razloga što je retko ko je spreman da toliko i tako sprema ćevape.

Što kaže Rašo, po pravilu samo junetina, pa način mlevenja, pa "odležavanje" 4+ dana u frižideru... (ima čak i kod mlevenja nešto, samelješ sveže na krupno pa sutradan na sitno... :shocked:)
(svinjsko mi definitivno ne ide u ćevape, a ovčije ne volim :no:)

Tako da ako neko kod kuće ovako spremi, onda su domaći isti ili bolji od kafanskih :takoje:, a u suprotnom jednostavno nemaju taj ukus i sočnost!  :no:
Odg: Ćevapi By: grizli Date: 25 Jun 2012, 17:11:29
Malo Korzo na Bulevaru, tamo sam bio sa ekipom prije par godina i oduševio se roštiljem, naravno i veličinom porcija. Što bi moj jedan prijatelj rekao taman!!!
Odg: Ćevapi By: BORKO.hr Date: 25 Jun 2012, 17:40:46
Tko voli ćevape, a želi probati najbolje na svijetu i ima priliku otići u Sarajevo, to može SAMO i JEDINO na jednom mjestu :
Ćevabdžinica ZMAJ na Otoci....sve drugo, pa i razvikana Baščaršija, nije ni blizu, porciji; "15 u somunu s kajmakom i lukom"... :thumbup:
Odg: Ćevapi By: ellesar Date: 07 Maj 2013, 22:39:34
Gledajte ovu facu dok čeka da se ohladi 64 ćevapa i malo ražnjića i krilaca.  :lol: :lol: :lol: :lol:



Inače iscedio sam od starog kafedzije recepat za one prave kafanske ćevape :thumbup:
Evo ovako, kako ko voli može se pravi pola junetina, pola ovcetina ili pola junetina, pola svinjetina. Neko nevoli ukus ovčetine....pa eto..... Koriste se najeftiniji i malo masniji delovi mesa, jer od buta budu previše tvrdi i gumeni.

Znači, meso se melje ovako, junetina na krupnije, svinjetina skroz na sitno, maltene ko pašteta :cheesy: (ne bukvalno toliko)

Onda ide sve po 2 po kili mesa..... 2 kašikice soli, 2 kašikice sode bikarbone, 2 kašikice luka u prahu (može i sveži, al skroz sitan), 2 kasikice belog luka u prahu (opet more i sveži, skašen), 2 dl kisele vode i on je rekao 2 kašikice bibera (ali meni se to činilo previše pa sam stavio jednu) i sredina jednog parčeta hleba.

Prvo se u kiselu vodu ubacuje soda bikarbona, da bi ćevapi bili vazdušasti i saftni.... kad to zapeni ide sve ostalo i na kraju sredina jednog parčeta hleba. Kad se to raskaši ide komplet u meso, premesi se i ostavi u friz, da prenoći..... sutra se opet premesi i prave se ćevapi.

Napomena!!!! Nikako nestavljati prašak za pecivo mesto sode bikarbone, pozelene ćevapi od njega i škripi kasnije pod zubima nekako.

Ovo je, mogu reći, najbolji recept za ćevape koji sam ikada probao i ubuduće ću ih uvek ovako praviti. Pravi oni, malo gumasti ćevapi, sočni izunutra....kao pre u " Bačkoj" što sam jeo.

Klinjo pojeo 11, bez hleba :lol:
Odg: Ćevapi By: Aleksandar31 Date: 07 Maj 2013, 22:54:43
Elesare posle mi bale od recepta ogladneh bre nemoj ovako kasno da stavljas recepte sad moram da odem po porciju cevapa i litru piva lele kako cu posle zdranja moci da zaspim....nikako smiley049
Odg: Ćevapi By: meda Date: 08 Maj 2013, 08:43:41


  Nemoj uopšte više da stavljaš recepte ni rano ni kasno jer ću imati 300 kila od tvojih recepata. Šta sad treba da probam i ove ćevape, pa da mi celo leto prodje iznad roštilja ko Uskrs iznad ćurke?! :cheesy:
Odg: Ćevapi By: DUCA COBAN Date: 22 Maj 2013, 13:08:28
Gde u Novom Sadu sad ima pravih cevapa,sve onako kako treba u natopljenoj lepinji i sve po redu? Pozz
Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 22 Maj 2013, 13:20:15
Probaj u Gajevoj ulici kod Futoške pijace, nisu loši.

Ima nova ćevabdžinica na uglu Bulevara i Maksima Gorkog, nisam
još isprobao.

Na uglu cara Lazara i cara Dušana ima Sarajevski ćevap, ali mi je nekako bolji u Gajevoj.  :ok:
Odg: Ćevapi By: laki22 Date: 22 Maj 2013, 13:23:23
početak futoške sa desne strane
Odg: Ćevapi By: kviskons Date: 22 Maj 2013, 14:21:24
Koji su to na pocetku Futoske s desne strane, da nije neki Tuzlanski  :huh:
Odg: Ćevapi By: laki22 Date: 22 Maj 2013, 14:41:51
leskovacki, posle meridian kladionice