Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910
Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 16 Decembar 2015, 12:06:05
Ne, Vlado, to je tanak film i najfinije k. brašno, nikako palenta i sl.  Postaviš smuđa kao krov ( još malo zasečeš i iza stomaka i iza glave do kičme sa obe strane ako pečeš sa glavom) tako da se korica peče sa obe strane da ne moraš da okrećeš i  poliješ odgore kašičicom ulja. Nije loše na pola pečenja ponoviti. Korica bude rumena i hrskava. Ja inače pečem bez glave i repa. "Samo krmenadlu". Od glave i repa nemam ništa, a dobro dođu za buduću čorbu. A đuveč u kome to spremam je taman za smuđa 1,5-2 kg bez glave i repa.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 16 Decembar 2015, 12:15:50
Tako sam i mislio, potpuno te razumem. Palentu nisam ni pomišljao, već najobičnije belo kukuruzno brašno, kao ja volim da kažem, za spremanje seljačke proje. U pekaču u kojem bi spremao pasulj i smuđa, ne bi mogao da stane komotno sa glavom i repom, tako da bih uklonio i glavu i rep i naravno kako sam te razumeo od stomaka ga rasečem do kraja repa kako bih mogao da ga otvorim na dve vode i stavim ga na pasulj tako da kožica i spoljni deo budu okrenuti na gore. I ovog što sam spremao, sam na pola pečenja prelivao marinadom maslinovog ulja i limuna.
Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 06 Januar 2016, 11:10:36


Evo Smuđ na pasulju prebrancu na Badnji dan.

Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 06 Januar 2016, 11:13:29
Prijatno i srećan Vam, badnji dan, badnje veče i Božić!
Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 06 Januar 2016, 11:30:15
Hvala Vlado, i mi Tebi i Tvojoj porodici želimo isto. smiley033
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 08:57:09
Juče smo uživiali uz jedan novembarski  iz zamrzivača. Filetirao sam, komade sam uvaljao u belo kukuruzno brašno pa u vrelu mast!







Nisam, uspeo da slikam gotv proizvod, njam, njam
Odg: Smuđ na sve načine By: mrjr Date: 11 April 2016, 11:27:28
 :ok:
njam,njam, što ti kažeš,samo skidaj i kožu pri filetiranju,tj. deri ga  :wink: da se ne zaebavaš sa čišćenjem krljušti,što je meni najteže kad čistim smudja.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 11:38:22
Dao si mi dobar predlog. Nisam se setio da mu skinem kožu, jer kad sam ga uređivao tada sam mu skinuo krljuš, tako da je kožica ostala, a bila je preukusna u kombinaciji sa kukuruznim brašnom. Iskreno, meni nije problem da očistim krljušt. Najteže mi pada da izvadim utrobu i odstranim škrge (fuj)
Odg: Smuđ na sve načine By: pkv-pecaroš Date: 11 April 2016, 11:55:48
 Nije mi ga problem ni očistiti niti isfiletira ti al mi je problem upecati ga :lol:
Odg: Smuđ na sve načine By: DuleN Date: 11 April 2016, 11:58:02
Citat: mrjr poslato 11 April 2016, 11:27:28
:ok:
njam,njam, što ti kažeš,samo skidaj i kožu pri filetiranju,tj. deri ga  :wink: da se ne zaebavaš sa čišćenjem krljušti,što je meni najteže kad čistim smudja.
Smudja i bandara od krljusti cistim rendetom, onom strranom sto je kao izprobijana ekserima. Krenes od repa na gore i za pet minuta ko decija guza   :smiley:
Odg: Smuđ na sve načine By: mrjr Date: 11 April 2016, 12:06:47
Valdo, škrge i utroba izlaze u jednom potezu sve zajedno.Rasečeš ga do vrha usta,s tim što izmedju prednjih peraja moraš malo da zapneš nožem.Zatim ga uhvatiš za koren škrga,koje su povezane na dva mesta sa telom i iščupaš škrge,koje povuku celu utrobu sa sobom.Ta operacija traje u proseku tridesetak sekundi.
Što se tiče skidanja krljušti,imam specijalni nož za to,koji skida i zadržava krljušt ,tako da neleti okolo,ali me opet mrzi da perem krljušt posle čišćenja.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 12:29:11
Ipak sam ja nestručan u čišćenju iznutrica, valjda nekako što mi to gadno, ali naučiću se. Da, znam da između prednjih preaja na stomaku mora malo da se potegne. Imam odličan nož, a i uslove za čišćenje, jer u dvorišu zgrade imamo pripadajuću česmu, sa mermernim stočićem, tako da mi nije problem skidanje krljušti, inače da to moram u stanu da radim, e to je muka, pa i na terasi od stana, jer leti ona krljušt. Moram, potražiti taj nož što zadržava krljušt, a taj metod šišćenja,(skidanja krljušti...) kako si napisao, moram probati, pa sigurno da ću skontati iz drugog puta.. :lol:
Ovo je moj nož Colmic filet turkish, dužina sečiva 17,5cm, dužina drške 13cm. Odličan, jak.


Odg: Smuđ na sve načine By: mihabg Date: 11 April 2016, 18:25:16
Volim kad krcka korica malo... Smudja mi zao da derem do kraja
Sto je lep ovako kad strci
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 21:58:49
Odlican je, a hrska samo tako  :lol:
Odg: Smuđ na sve načine By: alexdja Date: 25 Avgust 2017, 22:58:16
Malo se izmišljalo, ali se iplatilo...