Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 16 Decembar 2015, 12:06:05
Ne, Vlado, to je tanak film i najfinije k. brašno, nikako palenta i sl. Postaviš smuđa kao krov ( još malo zasečeš i iza stomaka i iza glave do kičme sa obe strane ako pečeš sa glavom) tako da se korica peče sa obe strane da ne moraš da okrećeš i poliješ odgore kašičicom ulja. Nije loše na pola pečenja ponoviti. Korica bude rumena i hrskava. Ja inače pečem bez glave i repa. "Samo krmenadlu". Od glave i repa nemam ništa, a dobro dođu za buduću čorbu. A đuveč u kome to spremam je taman za smuđa 1,5-2 kg bez glave i repa.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 16 Decembar 2015, 12:15:50
Tako sam i mislio, potpuno te razumem. Palentu nisam ni pomišljao, već najobičnije belo kukuruzno brašno, kao ja volim da kažem, za spremanje seljačke proje. U pekaču u kojem bi spremao pasulj i smuđa, ne bi mogao da stane komotno sa glavom i repom, tako da bih uklonio i glavu i rep i naravno kako sam te razumeo od stomaka ga rasečem do kraja repa kako bih mogao da ga otvorim na dve vode i stavim ga na pasulj tako da kožica i spoljni deo budu okrenuti na gore. I ovog što sam spremao, sam na pola pečenja prelivao marinadom maslinovog ulja i limuna.
Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 06 Januar 2016, 11:10:36
Evo Smuđ na pasulju prebrancu na Badnji dan.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 06 Januar 2016, 11:13:29
Prijatno i srećan Vam, badnji dan, badnje veče i Božić!
Odg: Smuđ na sve načine By: ibanezi Date: 06 Januar 2016, 11:30:15
Hvala Vlado, i mi Tebi i Tvojoj porodici želimo isto.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 08:57:09
Juče smo uživiali uz jedan novembarski iz zamrzivača. Filetirao sam, komade sam uvaljao u belo kukuruzno brašno pa u vrelu mast!
Nisam, uspeo da slikam gotv proizvod, njam, njam
Odg: Smuđ na sve načine By: mrjr Date: 11 April 2016, 11:27:28
njam,njam, što ti kažeš,samo skidaj i kožu pri filetiranju,tj. deri ga
da se ne zaebavaš sa čišćenjem krljušti,što je meni najteže kad čistim smudja.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 11:38:22
Dao si mi dobar predlog. Nisam se setio da mu skinem kožu, jer kad sam ga uređivao tada sam mu skinuo krljuš, tako da je kožica ostala, a bila je preukusna u kombinaciji sa kukuruznim brašnom. Iskreno, meni nije problem da očistim krljušt. Najteže mi pada da izvadim utrobu i odstranim škrge (fuj)
Odg: Smuđ na sve načine By: pkv-pecaroš Date: 11 April 2016, 11:55:48
Nije mi ga problem ni očistiti niti isfiletira ti al mi je problem upecati ga
Odg: Smuđ na sve načine By: DuleN Date: 11 April 2016, 11:58:02
Citat: mrjr poslato 11 April 2016, 11:27:28
njam,njam, što ti kažeš,samo skidaj i kožu pri filetiranju,tj. deri ga da se ne zaebavaš sa čišćenjem krljušti,što je meni najteže kad čistim smudja.
Smudja i bandara od krljusti cistim rendetom, onom strranom sto je kao izprobijana ekserima. Krenes od repa na gore i za pet minuta ko decija guza
Odg: Smuđ na sve načine By: mrjr Date: 11 April 2016, 12:06:47
Valdo, škrge i utroba izlaze u jednom potezu sve zajedno.Rasečeš ga do vrha usta,s tim što izmedju prednjih peraja moraš malo da zapneš nožem.Zatim ga uhvatiš za koren škrga,koje su povezane na dva mesta sa telom i iščupaš škrge,koje povuku celu utrobu sa sobom.Ta operacija traje u proseku tridesetak sekundi.
Što se tiče skidanja krljušti,imam specijalni nož za to,koji skida i zadržava krljušt ,tako da neleti okolo,ali me opet mrzi da perem krljušt posle čišćenja.
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 12:29:11
Ipak sam ja nestručan u čišćenju iznutrica, valjda nekako što mi to gadno, ali naučiću se. Da, znam da između prednjih preaja na stomaku mora malo da se potegne. Imam odličan nož, a i uslove za čišćenje, jer u dvorišu zgrade imamo pripadajuću česmu, sa mermernim stočićem, tako da mi nije problem skidanje krljušti, inače da to moram u stanu da radim, e to je muka, pa i na terasi od stana, jer leti ona krljušt. Moram, potražiti taj nož što zadržava krljušt, a taj metod šišćenja,(skidanja krljušti...) kako si napisao, moram probati, pa sigurno da ću skontati iz drugog puta..
Ovo je moj nož Colmic filet turkish, dužina sečiva 17,5cm, dužina drške 13cm. Odličan, jak.
Odg: Smuđ na sve načine By: mihabg Date: 11 April 2016, 18:25:16
Volim kad krcka korica malo... Smudja mi zao da derem do kraja
Sto je lep ovako kad strci
Odg: Smuđ na sve načine By: VladimirR Date: 11 April 2016, 21:58:49
Odlican je, a hrska samo tako
Odg: Smuđ na sve načine By: alexdja Date: 25 Avgust 2017, 22:58:16
Malo se izmišljalo, ali se iplatilo...