Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910
Smuđ na sve načine By: PEGULA Date: 14 Septembar 2008, 21:23:52
Danas na stolu kod Pegule...






Odg: Smuđ na sve načine By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 10:13:05
Izgleda slastno :smiley: :smiley:
Nego, kolko vremena se to pece zajedno???
Na kolko stepeni?
Odg: Smuđ na sve načine By: Ervin Date: 15 Septembar 2008, 10:45:40
...a jel' krompir prvo obaren ili se sirov stavlja?
Odg: Smuđ na sve načine By: white Date: 15 Septembar 2008, 10:55:55
Pegula daj malo info kako se ovo sprema
Odg: Smuđ na sve načine By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 11:16:04
Bas i mene zanima to sas krumpirom, jer je riba pre gotova od krumpira, narocito
ako ribu ovako nasjeces. Ako cekas krumpir, izsusis ribu :help:
Odg: Smuđ na sve načine By: Mudri Date: 15 Septembar 2008, 11:19:28
Najbolje ga malo prokuvati ali staviti jos malo mirodijica u njega,ali riba se nece osusiti kad ide kajmak preko....pegla vam radi pa nemoze prije podne odgovoriti...
Odg: Smuđ na sve načine By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 11:24:01
Ja najvise puta nasjecem manje ili tanje komade krumpira, a moze i to da se malo prokuva.
Jel vrhnje-smetana za kuvanje ili kajmak u pitanju :huh:
Odg: Smuđ na sve načine By: mamijo Date: 15 Septembar 2008, 11:25:35
vrhnje je smetana na slovenshchiny
Odg: Smuđ na sve načine By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 12:06:17
Da, vrhnje ili smetana na Slovenacki.
Imas sladku smetanu i kiselu smetanu.
Odg: Smuđ na sve načine By: white Date: 15 Septembar 2008, 12:08:41
mislim ako je to pavlaka  :huh:
Odg: Smuđ na sve načine By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 12:09:42
Da, to je pavlaka!

Meni to sas kajmakom nije jasno???
Zar se kajmak ne istopi???
Zar nije kajmak slicno ko laganini slan buter???
Odg: Smuđ na sve načine By: white Date: 15 Septembar 2008, 12:44:40
Ma ovo je pavlaka, tesko da kajmak moze ovako da se zapece

Kajmak se skroz rastopi na visokoj temperaturi i postane vodnjikav, a pavlaka dobije ovako koricu
Odg: Smuđ na sve načine By: Ervin Date: 15 Septembar 2008, 12:51:15
Pavlaka je 100%! :takoje:
Odg: Smuđ na sve načine By: PEGULA Date: 15 Septembar 2008, 21:49:37
krompire očistiti nasjeći na tanke kolutove,dodati malo soli,vegete,bibera dobro promiješati i staviti u nauljenu vatrostalnu posudu.Na to staviti nasoljenog smuđa.Nasjeći 15 dag putra (maslaca) na male kockice i staviti po krumpirima i u svaki rez na smuđu. Peći 35 min na 200 stupnjeva.U jednoj zdjelici razmutiti 1 kiselo vrhnje (pavlaka) sa 1 žlicom brašna i premazati preko smuđa.Zapeći još 15-20 min.
Ko hoće može u krompire isjeckati crvenog luka radi mirisa i ukusa krompira ,a kad se počmete gostiti ja obično u zdjelicu priredim bjelog luka naravno isjeckanog i peršina dodam maslinovog ulja ( a može i obično) i prelijem preko smuđa ,jer moji nevole bjeli luk! :ok:
Odg: Smuđ na sve načine By: ULJEZ Date: 15 Februar 2009, 14:57:13
Da vidimo kako se prsti ližu...

Smuđ na mađarski način

Sastojci za 6 porcija
-1,5 kg smuđa.
Za umak:
-2 veće glavice crnog luka
-ulje
-malo ljute aleve paprike
-kašiku brašna
-2 do 3 dl čiste goveđe supe (kocka)
-kisela pavlaka
-so
-biber
-čen belog luka
-kašika paradajz pirea
-limunov sok

Priprema
Smuđa očistite operite i narežite na filete (odreske), malo posolite i pobiberite. Umak pripremite na sledeći način;sitno naseckajte luk i propržite na ulju, skinite s vatre i pospite alevom paprikom (papriku ne smete dodavati kad je jelo na vatri, jer bi bilo gorko, a ne ljuto). Dodajte malo brašna da se zgusne, dodajte 2-3 dl goveđe supe i kuvajte polako dodajući malo kisele pavlake. Na taj način će te dobiti lep gust umak. Pri kraju kuvanja umak začinite prema ukusu-solju, zgnječenim belim lukom, paradajz pireom i limunovim sokom. U tako pripremljen umak stavite filete i prokuvajte. Nemojte mešati, već posudu povremeno protresite. Poslužite uz kuvan pirinač i prelijte umakom.



Preuzeto sa:
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/5/134/Smudj-na-madjarski-nacin