Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 29 Novembar 2012, 18:34:42
Pravili danas malo bombona od svinje.

Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 29 Novembar 2012, 18:46:23
Vidi se na slici da su  :ok:smiley112
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: heheo Date: 29 Novembar 2012, 18:59:36
Nekako mi od čvaraka miliji "gronik". Ko klinac sam se prejeo čvaraka na jednoj svinjokolji, uh mislio sam da mi mast pluta u očima, ko u crtiću. Dugo ih nisam jeo sveže, ali sada, jao ljudi, gde će Vam duša...

gronik (svugde se drugačije kaže, pa...) -onaj deo od vrata što se peče s čvarcima, posle malo pospe solju, crvenom paprikom i belim lukom -sad mi je omiljeni deo svinjokolje, radujem mu se ko klinac ražnjićima  :thumbup:

Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 29 Novembar 2012, 19:09:47
Eno ti parče grojnika na vrhu čvaraka, to se stuče čim se malo prohladi i začini paprikom.  smiley114
Odg: Čvarak ili čvarci... By: heheo Date: 29 Novembar 2012, 21:34:50
Misliš da je promaklo oku bistrom? -džaba mu kamuflaža, kao: ista boja ovo ono!  :cool:

Odg: Čvarak ili čvarci... By: DakiNS Date: 29 Novembar 2012, 22:52:20
Bomboni su prelepi , uh što sam ih se uželeo, ali biće za koji dan . Osim bombona volem i kolače. Najlepši kolači su kolači sa tavana :smiley:
Odg: Čvarak ili čvarci... By: riboLovacJoca Date: 30 Novembar 2012, 07:57:02
Stvar koja mi  najviše nedostaje od kada baba više ne drži svinje.
Mogu se naći i dobri kupovni čvarci (čak i lepši od mojih domaćih) ali nije to to.

Inače, glavna seoska fora:
Kada su čvarci gotovi, seoska faca u vrelu mast ubaci ruka do lakta promeša dva puta.
Onda pokazuje snašama kako se nije opekao  :cool:
I stvarno, mast na pravoj temperaturi, ne znam kako, ne prži kožu.
Odg: Čvarak ili čvarci... By: sinhron Date: 30 Novembar 2012, 08:02:12
Ima objasnjenje na you tubu. Prvo se ruka umoci u vodu. Cak su ruku gurali u istopljeno olovo.
Odg: Čvarak ili čvarci... By: Zmaj Strasni Date: 30 Novembar 2012, 09:36:04
Za cvarke mi je poznato, ali za olovo nikad nisam cuo.
Odg: Čvarak ili čvarci... By: tuljisa Date: 30 Novembar 2012, 10:25:32
Može se i u mast i u olovo staviti ruka, ali treba bit predhodno namočena u vodu.  :takoje:
Nesmije se stavljati u tekučine koje imaju nizak stupanj vrelišta,pri velikim temperaturama, a mislim da je kod olova oko 400 stupnjeva. Voda kojom smo namočili ruku isparava i pravi "štit" koji sačuva ruku. Znam da zvuči nevjerojatno, ali gledao sam mithbusterse i oni su to sve objasnili na znanstvenoj bazi.  :ok:
Dok na primjer, stavljali su stvari u nešto što ima nisko vrelište i ruka bi vam izgorila samo tako.  :takoje:
Odg: Čvarak ili čvarci... By: laki22 Date: 30 Novembar 2012, 11:09:50
Mitbasteri su mi bas za poverovati... mislim video sam, ali oni nemaju pojma sa testovima, a kamo li sa naukom...

Bitno je da je sezona cvaraka!  smiley105
Odg: Čvarak ili čvarci... By: sinhron Date: 02 Decembar 2012, 09:24:23

Odg: Čvarak ili čvarci... By: pedja81 Date: 02 Decembar 2012, 14:17:13
zna li neko zasto i kada se sipa malo mleka u cvarke dok se tope?zivo me zanima jer ce uskoro svinjokolj :rolleyes:
Odg: Čvarak ili čvarci... By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 02 Decembar 2012, 14:27:07
Kad čvarci puste vodu to se dobro vidi i počnu vriti znači moraju plivat u vlastitoj vodi - masti dodajese mlijeko i to na kotao od cca 50 litara pola litre mlijeka  smiley033 smiley033

Mlijeko služi da čvarci dobiju rumenu boju da nebudu blijedi ko krpa  :takoje:
Odg: Čvarak ili čvarci... By: ellesar Date: 02 Decembar 2012, 14:54:09
Mi obicno sipamo mleko kad su cvarci vec skoro gotovi, recimo nekih 10 minuta pred kraj, na 10 litara masti, recimo, litar mleka. Prvo onako jako zapeni i na to treba biti spreman, onda mleko ispari, a surutka pocinje da pada na dno u kuglicama, kad i ta surutka pocne da tamni, mast se vec izbistrila i sve je gotovo, onda se cvarci cede....E sad, neko ih onda polije sa jos mleka pa ih preprzi jos malo, al` mi ne. Po meni to ih za.ere, budu mekani i zvackavi.
Uglavnom zbog mleka bude mast bolja, a uticaj na ukus cvarka nisam primetio  :no:
Neko kaze da budu hrskaviji, to je glupost :rolleyes: . Da bi dobio hrskave cvarke, treba mnogo iskustva i strpljenja da odrzis vatru uvek na istoj temperaturi, da se svaki cvarak ispece skroz, bez belog u sredini, a opet da ne izgori. Takodje je vazno dobro ih ocediti (pasirkom za pire u cediljki za testo) i rasiriti po platnenom stolnjaku,da se ohlade...... e onda ce da rscu. Kad ih ostavis u cediljki, oni jos pustaju mast i smeksaju jedan drugog :no:

Od cca 5 kila slanine dobijas oko kilo cvaraka.