Odg: Čvarak ili čvarci... By: dus Date: 08 Decembar 2012, 09:49:22
moja žena sve što je u frižideru zatvara u plastične kutijei neke folije, celofane

a pogačice sa čvarcima su idealno rješenje

Odg: Čvarak ili čvarci... By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 09 Decembar 2012, 13:15:39
Staklenka sa poklopcem ili dunsflaša u narodu poznatija i snjima u duboki ništa se nemjenja ni okus ni hrskavost
Odg: Čvarak ili čvarci... By: Knez Date: 09 Decembar 2012, 18:52:55
Elesar je u pravu ja ih naj više volim dok su sveži par dana,posle meljava i u pogačice.
Odg: Čvarak ili čvarci... By: VladimirR Date: 03 Decembar 2015, 13:48:27
Obožavam duvan čvarke, tope se u ustima i vrući i hladni. Najviše ih volim jesti u kombinaciji sa mlevenim paradajzom.

Odg: Čvarak ili čvarci... By: limovac74 Date: 31 Oktobar 2016, 14:30:41
Drago kamenje vrhunskog pedigrea i porekla .


Odg: Čvarak ili čvarci... By: pkv-pecaroš Date: 31 Oktobar 2016, 15:13:27
Ne znam kako je kod vas ali kod mene je baš skup ko dragi kamen što kaže Limovac,ne znaju koliko bi ga naplatili
Odg: Čvarak ili čvarci... By: zex.raseta Date: 31 Oktobar 2016, 15:51:46
Čvarci su se nekad 'valjali ' po punoj vangli dugo vremena. Vadili u manje činije i solili da ne 'popuste'. Sad kada ode čovek da kupi ....oni drže cenu kao da su stvarno zlatni. Za ove domaće 'mešane' u oraniji i ceđene i razumem

. Ali ove 'mašinske' odn. iz proizvodnje ...bledunjave i krupne

...ne razumem ko kupi . Vreme čvaraka je za 30-40 dana , kad opale mrazevi i bude ladno ! Opalite i vi po njima

.....makrobiotika je izmišljena za uzimanje para i mozga

. Živi bili

Odg: Čvarak ili čvarci... By: obradmiki Date: 01 Novembar 2016, 18:15:57

danasnji čvarci
Odg: Čvarak ili čvarci... By: no names Date: 08 Novembar 2016, 10:00:15
Svezi i hrskavi......

U desnoj posudi su klasicni čvarci, a u levoj su isti samo su dok su jos bili vruci ubaceni u papirnu vrecu i posuti slatkom paprikom i vegetom ( mesavinom zacina). Dobro se protrese vreca da zacini budu oko svakog čvarka i ostave se da odstoje u vreci,ona izvuce suvišnu masnocu,a čvarci postaju hrskavi i ukusni. Probajte....
Odg: Čvarak ili čvarci... By: bolenbgd Date: 08 Novembar 2016, 17:16:11
Probacemo kad dodjemo

Odg: Čvarak ili čvarci... By: pikeman Date: 11 Novembar 2016, 10:31:34
Odg: Čvarak ili čvarci... By: Jeremija Date: 11 Novembar 2016, 16:03:26
Ja više volim one što im nije isceđena duša, pa onako mekani, da pomisliš da su gumeni i žilavi, a oni se u stvari tope u ustima. Ima tu neka fora sa mlekom, ali sam to čuo kao mali, ne sećam se tačno u čemu je fora, ako neko zna - molim da napiše, hvala unapred.
Odg: Čvarak ili čvarci... By: zex.raseta Date: 11 Novembar 2016, 16:13:57
Mislim da se pred kraj doda malo mleka da dobiju rumenu boju .TO je razlika između domaćih i onih bledih 'fabričkih'

.Keva moja bi ti sad napravila priču odn. celu nauku oko toga. Pa koji se cede i koliko , kad se sole da ne popuste i ostalo

Odg: Čvarak ili čvarci... By: petar_kozic Date: 11 Novembar 2016, 16:34:55
Kada su gotovi cvarci na kraju, dodas oko casu mleka i brzo mesas, jer isparava brzo. Kad ispari posolis, probas i gotovo.
Sent from my Lenovo A328 using Tapatalk
Odg: Čvarak ili čvarci... By: pkv-pecaroš Date: 11 Novembar 2016, 16:45:31
Mlijeko se dodaje(temperirano,ne hladno) kada se počne pojavljivati mast na površini kazana a čvarci su još svijetli,dakle ne na kraju. Tada se i smanjuje vatra u kazanu,paziti pri reakciji jer dolazi do kipljenja naročito ako se stavlja hladno mlijeko što ne preporučujem. Čvarke uvijek režite na približno iste kocke(2,5 ili 3 cm) naravno po želji. Količina mlijeka je decilitar ili dva na deset kilograma čvaraka po sistemu više mlijeka-tamniji čvarci ili obrnuto. Čvarke solite samo onoliku količinu koju ćete odmah konzumirati,nikada cijelu količinu jer postanu žilavi. To je odprilike sve čega se treba pridržavati i nema problema,naravno uz konstantno mješanje no mi smo navikli na vesla pa to ne bi trebao predstavljati problem.